Novosti
LANI OTVORENA 102 NOVA STEČAJA

Nekretnine stečajnih dužnika bez kupaca
Objavljeno 16. siječnja, 2013.

Vezani članci

IMOVINA STEČAJNIH DUŽNIKA

Propale tvrtke na prodaju u bescjenje

OSIJEK - Trgovački sud u Osijeku 2012. godine primio je 286 novih prijedloga za pokretanje stečajnih postupaka, za razliku od 2011. godine kada ih je bilo 415, odnosno 2010. godine 125 prijedloga. U 2012. otvorena su nova 102 stečajna postupka te njihovo vođenje povjereno na provođenje 35-orici stečajnih upravitelja. Tako je na dan 18. prosinca prošle godine bilo u radu 118 redovnih i 94 skraćena stečajna postupka u Osijeku, dok se u Stalnoj službi Trgovačkog suda Osijek u Slavonskom Brodu vodilo 100 redovnih i 20 skraćenih stečajnih postupaka.

- Najveće teškoće u provedbi stečajnih postupaka proizlaze nam iz činjenice što se prijedlozi za njihovo otvaranje u velikoj mjeri ne podnose u zakonskom roku, tj. 21 dan od dana nastanka nesposobnosti za plaćanje ili prezaduženosti, odnosno 61 dan od dana nastanka nelikvidnosti, već osjetno kasnije kada od njihove imovine nije preostalo ništa ili gotovo više ništa, u mnogima čak ni toliko da bi se njezinim unovčenjem mogli pokrivati i sami troškovi stečajnog postupka - kaže mr.sc. Tihomir Kovačević, predsjednik Trgovačkog suda u Osijeku. Pritom ističe da je velik broj tvrtki čija se imovina može teško utvrditi jer ne postoji cjelovita ažurirana knjigovodstvena dokumentacija budući da su istu vodili knjigovodstveni servisi koje tvrtke čak i nekoliko godina prije otvaranja stečajnog postupka nisu plaćale te oni istu nisu u tom vremenu ni vodili pa tako ni evidentirali promjene imovine.

- Uz sve to - dodaje Kovačević - u posljednje vrijeme recesije, teško je doći do kupaca imovine, poglavito nekretnina stečajnih dužnika. Ukupne teškoće usložnjava i činjenica da razlučni vjerovnici, prije svega banke, nastavljaju ovršne postupke pred drugim sudovima (čija praksa u cijelosti nije usklađena s praksom trgovačkih sudova), te se imovina ne unovčava u stečajnom postupku, što dodatno produžava trajanje stečajnih postupka - navodi Kovačević. Tako još uvijek nije unovčena nekretnina Osječke tvornice koža d.d. u stečaju Osijek, u stečajnom postupku koji je otvoren još 2000. godine, a koji usložnjava i činjenica da je veći dio tvrtkinih nekretnina proglašen spomenikom graditeljske kulture. Iako njezin stečaj traje već 11 godina, u stečaju Županjske banke d.d. Županja, još je velik broj, prvobitno u ovršnom postupku unovčavanih, neprodanih nekretnina (obiteljskih kuća i stanova, većinom neuseljivih) za koje nema zainteresiranih kupaca. Imovina PZ Kneževi Vinogradi u stečaju prošla je i petu dražbu, ali bez promjene njezina vlasnika. Zbog nemogućnosti prodaje nekretnina u Makedoniji, ne može se ni nakon 11 godina okončati stečajni postupak nad Obnovom d.d. u stečaju Osijek. Kupci ne iskazuju interes ni za kupnju atraktivnih nekretnina tvrtke Elektroosijek d.o.o. u stečaju Osijek za koju je zakazana i šesta dražba.N.Vukadinović

Možda ste propustili...

TREĆINA ČLANOVA KOMORE ZA DESETAK GODINA IDE U MIROVINU

Prijeti nestajanje profesije primalja, nužan novi studij

Najčitanije iz rubrike