Novosti
IMOVINA STEČAJNIH DUŽNIKA

Propale tvrtke na prodaju u bescjenje
Objavljeno 16. siječnja, 2013.
Banke su u prilici da odlučuju koliko će jeftino netko drugi kupiti imovinu pod njenom hipotekom

Vezani članci

LANI OTVORENA 102 NOVA STEČAJA

Nekretnine stečajnih dužnika bez kupaca

OSIJEK - U zemlji stečajeva i ovrha kakva je RH sve je brojnija imovina na bubnju. Za jedne nemjerljiv gubitak, a za druge (poslovni, stambeni) dobitak i to po mnogo nižim cijenama. Poslovni prostori, proizvodni pogoni, skladišta, hoteli, moteli, kuće, stanovi… ništa nije izuzeto od javnih dražbi kako bi se namirile obveze dužnika. Dok se imovina ovršenika, iako je cijenom dobra prilika, gleda s knedlom u grlu i često stavom 'da se na tuđem gubitku, muci, kuća ne gradi', imovina stečajnih dužnika preuzima se, kupuje bez (puno) stresa, nelagode i emocija ili za nju izostaje interes.

U oba slučaja najčešći vjerovnici su banke i njihov jedini interes jest namiriti se.

– Nesporno je da će se banke u ovoj fazi nakupovati dosta nekretnina stečajnih dužnika i pitanje je kako će se riješiti te imovine jer su u prethodnim godinama davale enormne kredite. Banke će se pokušavati riješiti takve imovine koja se sada nagomilava i to će biti problem - kaže stečajni upravitelj Željko Rupčić.

U prilog tome, na današnjoj javni dražbi za prodaju skladišta piškorevačkog drvoprerađivača Enterijera i motela Ana te đakovačkog hotela Blaža najvjerojatnije će tu imovinu preuzeti Croatia banka, jedini vjerovnik. Da banke postaju najčešći, jedini kupci imovine tvrtki u stečaju svjedoči i primjer nekadašnje đakovačke perjanice privatnog poduzetništva, metalca Energe, koja je završila u stečaju, a prije 3 mjeseca prešla je u vlasništvo vjerovnika Hypo banke.

Nitko neće ni za 5 mil. kuna manje

Tijekom stečaja Đakovštine, Croatia banka vlasnički je, kako bi pokrila dani kredit, sjela na - pogon Sjemenarstva. Banke tako vlasnički ulaze u djelatnosti koje uopće nisu u naravi s njenom; slažu se s tim i stečajni upravitelji no, ističe jedan od njih Zdravko Grubeša, cilj je zatvoriti obveze stečajnog dužnika i zaključiti stečaj, a ne s njim u nedogled. Također, banke su u prilici da odlučuju i koliko će jeftino netko drugi kupiti imovinu pod njenom hipotekom. Uz banke, imovinu tvrtki u stečaju kupuju druge tvrtke i obrtnici. Nekretnine propalog đakovačkog metalca Torpeda kupio je Geli za proizvodnju namještaja i trgovinu, a imovinu građevinarca Rada privatna tvrtka, rascjepkavši nekretninu u više poslovnih prostora.

Imovina jednog od sinonima gospodarstva našičkog kraja DIK-a Đurđenovac, koji je u stečaju završio 2002., prodana je u cijelosti. Najveći dio nekretnina za 11,600.000 kn kupio je AG-Dinas Beljevina koji je i zaposlio najveći dio dikovaca, ali i otvorio nova radna mjesta. Ostale nekretnine za oko 16 milijuna kn kupilo je 10-ak raznih tvrtki i nastavilo proizvodnju. I ex trgovački div Razvitak Našice unovčio je raspoloživu imovinu. Županjsku Posavinu najviše je zatresao stečaj Županjske banke koju su preuzele uglavnom druge banke i privatni poduzetnici, a dio objekata i dalje zjapi.

Za baranjske pogone nema interesa

Poslovni prostor Županjske banke u središtu grada kupili su PBZ i poduzetnik Josip Lešić. Hypo banka je prije dvije godine objavila dražbu za Tvornicu stočne hrane Fooder koja je 2000. završila u stečaju. Bila je u vlasništvu vinkovačkih tvrtki Eurco i Veko koje su otkupile imovinu stečajnih dužnika Contractor i Zib. Kunis je 2008. bio u financijskoj dubiozi. Hypo banka je imala fiduciju kao instrument osiguranja naplate kredita pa je potraživanja namirila prodajom nekretnina. Prvi je na redu bio Fooder. Na dražbi nije bilo zainteresiranih pa je Hypo preuzeo tvornicu i zemljište. Donjomiholjački Limex u stečaju relativno je lako prodao manje nekretnine, no najveći se problem u ovom kraju te susjednom valpovačkom javlja kada treba prodati skupe nekretnine. Slučaj harkanovačke Mesne industrije Valvita, primjer je kada se na natječaj za prodaju javi vjerovnik kao što je to HPB koji ju je kupio no tek kada je interes za nju pokazao i Kombinat Valpovo. Za imovinu stečajnih dužnika, bar onih većih, u Belom Manastiru zasad nema interesa. Više puta stečajni upravitelj Perica Mitrović raspisao je dražbu za zgradu ex trgovačkog poduzeća Dunav no zainteresiranih nema, iako joj je početna cijena snižena sa 6,3 na 1,3 mil. kn, a bude li potrebe, spuštat će se i dalje. Slično je i sa zgradom bivšeg Sokolskog doma koju novi vlasnik cijeni 2,500.000 kn. Nitko ne kupuje ni nekretnine Škrobare u stečaju pa su se vjerovnici uknjižili kao vlasnici i sami traže načine kako ih prodati. U Vukovarskoj županiji, pak, kompletni pogoni tvrtke Sjeme Slavonija i Krme, nakon stečaja prešli su u sustav PIK-a Vinkovci, kaže Nikola Kaselj iz Nezavisnog sindikata DZZP.(I.G., S.F., L.A., M.R., M.L.O., R.M., H.K.)

Priredila: Suzana ŽUPAN
Mljekara za 500.000 kn neprodana i na 11. dražbi

Mljekara Staro Petrovo Selo u stečaju je od 2010., a zakupoprimatelj Križevačka mljekara obećavala ju je kupiti i nastaviti djelatnost, ali je, čini se, definitivno odustala. Ništa se nije dogodilo, osim daljeg propadanja najstarije mljekare u regiji, za koju se nije našao kupac ni na 11. dražbi, iako je početna cijena bila 540.000 kn, a upisana založna prava prema procjeni iznose 4,133.822,80 kn.

Kuća za samo 5.000 kuna!

Osim imovinom stečajnih dužnika, Slavonija i Baranja vrvi i nekretninama; u HGK-ovom Očevidniku jučer ih je, s datumima dražbe, bilo 275, a prednjači OBŽ s 92 privatne nekretnine na bubnju. Oni ‚s dobrim želucem’ za ‚male pare’ mogu doći do kuća, oranica, vikendica... Primjerice, u Tenji se dražbom prodaje oranica od 5,8 ha za samo 10.127 kn. Usporedbe radi, redovna cijena 1 ha zemlje je 3-5 tisuća eura! U Satnici Valpovačkoj kuća, dvorište i oranica, površine 3.000 m2, prodaje se za samo 77.000 kn. U Orubici pokraj N. Gradiške kuća i dvoriše prodaju se na dražbi za samo 5.043 kn, a u Klisi pokraj Požege kuća, dvorište, vrt, oranica, šuma i pašnjak, ukupno 39.400 m2, za samo 13.000 kn.

NIKOLA KASELJ

Nezavisni sindikat DZZP

Svi pogoni tvrtke Sjeme Slavonija i Krme, nakon stečaja prešli su u sustav PIK-a Vinkovci

Banke su često prisiljene vlasnički ulaziti u djelatnosti koje uopće nisu u naravi s njenom

Možda ste propustili...