Novosti
POSJEDOVANJE DROGA

Za osobnu upotrebu moći će se
posaditi dvije biljke marihuane
Objavljeno 10. siječnja, 2013.

Iako je većina stručnjaka pozdravila odluku prema kojoj od početka ove godine posjedovanje droge za osobnu uporabu nije više kazneno djelo nego iznimno skup prekršaj, dio psihologa, liječnika i ostalih stručnjaka čiji su klijenti liječeni ovisnici upozorava na to da su dekriminalizaciju trebale pratiti i pojačane mjere prevencije i liječenja.

- U zakonu je trebalo napraviti razliku između konzumenata i dilera, no ako se već rasterećuje represivni sustav onda je trebalo poraditi i na tome da se pojača prevencija i omogući više kapaciteta za uključivanje ovisnika u tretman, te pojača sustav resocijalizacije kako bi se smanjio recidiv, upozorava Dean Travica iz riječke udruge Terra koja se bavi programima smanjenja štete i liječenjem ovisnika. Nataša Jelenić iz udruge U.Z.O.R u koju na tretman dolaze maloljetnici zatečeni u posjedu droge kaže da njihovi korisnici imaju ideje da će sad moći sa sobom nositi neograničene količine marihuane, da će je moći i uzgajati, općenito to tumače tako da drogiranje i nije neki bauk.

Hrvatska je u dekriminalizaciju ušla s još jednim pitanjem - koliko zapravo u gramima iznosi osobna uporaba i tko je taj koji će to odrediti? “Količinu droge za osobnu uporabu određivat će sud, uzimajući u obzir okolnosti pod kojima je djelo počinjeno. Kada bi točne količine bile propisane, omogućilo bi se dilerima da uvijek uz sebe imaju količinu koja bi bila “za osobnu uporabu” i na taj način bi se mogli neometano baviti prodajom droge i izbjeći kazneni progon”, kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Naš izvor iz policije kazao nam je da organi reda, posebice oni specijalizirani za kriminalitet droga, malo opreznije gledaju na problem. Do sad su postojali standardi - recimo deset grama heroina je automatski ulazilo u "stavak 2 - za prodaju", ali je isto tako pod djelo prodaje mogao ući i i jedan gram, ako je bio podijeljen u paketiće namijenjene kupcima ili ako ga je kod sebe imala osoba poznata kao diler. Ono što će potencijalno sada predstavljati problem je da će konzument kojega policija uhvati s, primjerice, tri tablete ecstasyja, a koji je prije bio svjestan da je počinio kazneno djelo, sada biti manje sklon priznati od koga je kupio drogu, jer će znati da je riječ samo o prekršaju. U svemu ovome sigurno je dobro to što netko tko posadi dvije biljke marihuane u vrtu sad sigurno neće zbog toga biti krimininaliziran ako marihuanu kasnije nije prodao.

Vedrana SIMIČEVIĆ
EUROPSKA PRAKSA

U Belgiji za osobnu uporabu smatra se posjedovanje do 3 grama marihuane. U Češkoj posjedovanje do 0,3 grama THC-a (aktivne supstance kanabisa), te do 5 doza od 30 mg heroina ili 50 mg kokaina, u Njemačkoj od 3 do čak 60 grama marihuane, ovisno o pokrajini, te do 2 grama heroina ili kokaina i od10 do 30 tableta ecstasyja. U Estoniji pod prekršajnu kaznu ulazi do 50 grama marihuane ili 10 grama hašiša, te 0,1 gram heroina, 1 gram kokaina ili deset tableta ecstasyja. U Španjolskoj sudska praksa pokazuje da se više od 40 grama hašiša, 1,5 grama heroina, 5 grama kokaina i 30 do 50 doza LSD-a smatra prodajom.

Količinu droge za osobnu uporabu određivat će sud, uzimajući u obzir okolnosti pod kojima je djelo počinjeno

Dean Travica

udruga Terra

Trebalo je pojačati prevenciju i omogućiti bolje uključivanje ovisnika u tretman i resocijalizaciju

Možda ste propustili...

DALA POTPIS PREDSJEDNIKU HDZ-A ZA MANDATARA NOVE VLADE

Hrvatski suverenisti izbacili Vesnu Vučemilović iz stranke

TRAŽE ISPLATE ZAOSTALIH PLAĆA

Radnici Varteksa u štrajku

ZNANJE, OBRANA I SIGURNOST INTERES SU SVAKE DRŽAVE

Dan Sveučilišta obrane i sigurnosti