Novosti
FISKALNE BLAGAJNE

Nespremni obrtnici najavljuju zatvaranje lokala
Objavljeno 2. siječnja, 2013.
Pedesetak inspektora u Osijeku će od danas provjeravati kako funkcionira novi sustav, a kazne kreću od veljače

Vezani članci

POČINJE PRIMJENA ZAKONA O FISKALIZACIJI

Stotine inspektora kreću u kontrolu fiskalnih blagajni

1. SIJEČNJA 2013. DONIO NOVE ZAKONE

Stigle fiskalne blagajne, a neisplata plaće kazneno djelo

OSIJEK – Svaka ispijena kava u kafiću, kupljene žvakaće gume na kioscima i brojne druge transakcije od 1. siječnja su pod povećalom Porezne uprave.

Deseci tisuća ugostitelja, ali i srednjih i velikih poduzetnika su dužni imati digitalni certifikat – fiskalnu blagajnu spojenu s Poreznom upravom koja kontrolira broj izdanih računa. Sudeći prema situaciji, kod osječkih ugostitelja, čini se kako dosad nije bilo većih softverskih problema, no to ne znači da sve ide prema planu.

Tako će, primjerice, pucanje internetske veze uvjetovati kupnju ovjerenih knjiga te ručno ispisivanje račune, a najkasnije 48 sati nakon toga otklon kvara te uvođenje računa u računalni oblik. No, Zvonko Bugarin, vlasnik restorana Prehrana, svjedoči kako u knjižari Narodnih novina, mjestu ovlaštenom za prodaju, knjiga nema. “Mi smo jučer poslijepodne počeli rad, jer smo do tada instalirali fiskalnu blagajnu. Ne znam što će se dogoditi ako nestane struje ili dođe do kakvog drugoga kvara, jer knjige u koje moramo ručno upisivati račune, nema. Mi smo se pripremili na vrijeme, ali očigledno nisu i ostali”, zaključuje Bugarin i kaže da ga novi sustav stoji oko 1.000 kuna, što i nije velik novac s obzirom na iznos kojeg će morati platiti oni koji imaju stari tip blagajne.

Hoće li novi troškovi, ali i nemogućnost skrivanja izdanih računa biti razlog zatvaranja lokala još nije poznato, no Josip Mihaljević, predsjednik osječkog Ceha ugostitelja, kaže kako su neki ugostitelji već najavili stavljanje “ključa u bravu”. Osječki su se ugostitelji većinom, kaže Mihaljević, za fiskalizaciju pripremali doslovce u posljednji trenutak, a to nisu učinili samo oni koji su znali da od prvog dana Nove godine više neće raditi.

– Dosta njih najavilo je zatvaranje, no koliko je to točno, vidjet ćemo. Pitanje je opstojnosti pojedinih lokala, jer ugostiteljstvu inače ne cvjetaju ruže, a sad su se mnogi našli u problemu. Dodatan problem također će biti edukacija osoblja. “Mnogi lokali često mijenjaju osoblje i ne zna svatko raditi na računalu pa to vidim kao još jednu prepreku”, kaže Mihaljević. Inače, od danas (3. siječnja) će osječkim ulicama hodati pedesetak inspektora koji će provjeravati i do kraja mjeseca samo upozoravati na nepravilnosti. Kazne kreću od veljače.

I đakovački ugostitelji, kao i ostali obveznici, “zakoračili” su u fiskalizaciju, prolazeći, kao i drugi, početne, porođajne muke koje prvih dana i očekuju. Od fiskalizacije, kažu, očekuju uvođenje reda, ne samo u prijavi prometa, odnosno prihoda, nego i prijavi radne snage, kontroliranja radnog vremena zaposlenih... Đakovački ugostitelj Hrvoje Šarčević, vlasnik Vigora, fiskalnu blagajnu instalirao je jučer. Mislio je da će dosadašnji softver podržati novi program no nije pa ugrađuje novi. S obzirom na to da otvara još jedan lokal, noćni klub, kupio je dva nova softvera, izdvojivši za to 3.300 kuna, zadržavši postojeći PC:

- Realno je očekivati da će novi sustav 'štekati' prvo vrijeme no bitan je protok informacija. Očekuje se da svima neće teći glatko s internetskim vezama te da će morati nabaviti bežičnu - kaže Šarčević. Očekuje da će fiskalizacija suzbiti dosadašnju sivu zonu u prijavi prihoda, prijavama zaposlenih.

- Dosad je učestala praksa bila da je gazda lokala jedini prijavljeni, a ostali konobari ne. To ovakvim načinom praćenja i kontrole više neće moći biti način rada - kaže Šarčević.

Marija MIHELIĆ/Suzana ŽUPAN
DOBRA POČETNA ISKUSTVA

U đakovačkom kafiću Sky fiskalna blagajna u funkciji je od 28. prosinca. Početna su iskustva, kaže voditelj “Skyja” Josip Šimić, manje-više dobra, osim što su uočeni manji propusti poput izostajanja tzv. JIR-a na pojedinim računima koji treba biti dokaz da je Porezna uprava račun uredno obradila.

- Izdavanje i obrada računa u prosjeku zahtijeva desetak sekundi, što ne smatramo nekim vremenom da bi gosti negodovali pa računamo na njihovo strpljenje zbog obrade računa - kaže Šimić. I on očekuje dobre učinke fiskalizacije i uvođenje reda.

JOSIP MIHALJEVIĆ

predsjednik osječkog Ceha ugostitelja

Osječki su se ugostitelji većinom za fiskalizaciju pripremali u posljednji trenutak

HRVOJE ŠARČEVIĆ

đakovački ugostitelj

Očekuje da će fiskalizacija suzbiti sivu zonu u prijavi prihoda i prijavama zaposlenih

6,6

milijuna računa primila je Porezna uprava od početka rada sustava do jučer poslijepodne

Najčitanije iz rubrike