Crna kronika
NALAZ SUDSKOG VJEŠTAKA

Umjesto da ih čuva, Đakovština žitarice prodala da podmiri troškove poslovanja
Objavljeno 20. prosinca, 2012.
Revizija je pokazala manjak od 62 milijuna kilograma žitarica

OSIJEK - Gotovo polovinu žitarica uskladištenih tijekom 2008. godine, tvrtka Đakovština d.o.o. nije čuvala, nego je koristila za proizvodnju vlastitih proizvoda, čulo se jučer od sudskog vještaka na suđenju bivšim čelnim ljudima Đakovštine. Od 127 milijuna kilograma žitarica (pšenica, kukuruz, soja suncokret i repica) koje su bile predane 2008. godine u Đakovštinu od fizičkih i pravnih osoba, među njima i robnih rezervi, saldo je 31. prosinca 2009. godine pokazivao manjak od 62 milijuna kilograma žitarica.

- Tijekom vještačenja utvrdio sam da je Đakovštna d.o.o. zaprimljene žitarice koristila za proizvodnju vlastitih proizvoda. Novac od takve prodaje potrošila je u svom redovnom poslovanju - istaknuo je financijsko-knjigovodstveni sudski vještak Dario Dumančić.

U nastavku suđenja čelnim ljudima Đakovštine, okrivljenima da su svojim protuzakonitim radom nanijeli štetu od 55 milijuna kuna, vještak je skrenuo pozornost da je Đakovština sebi priskrbila i značajna sredstva za obavljanje djelatnosti tehničkih pregleda vozila. Umjesto da naplaćena sredstva za uporabu javnih cesta Osječko-baranjske županije u iznosu od 4,6 milijuna kuna uplati, Đakovština je taj novac utrošila također za redovno poslovanje, utvrdio je vještak.

Sudsko vijeće na posljednjoj održanoj raspravi odbacilo je prijedloge obrane Paška Gašpara i Ivana Vuksanovića kao nevažne. Naime, Marko Dumančić, branitelj prvookrivljenog Paška Gašpara, predložio je provođenje određenih radnji kako bi se ustanovilo je li zapisnik o kontroli robnih rezervi u Đakovštni na dan 18. prosinca 2009. bio vjerodostojan ili nije. Zlatko Zvonarević, odvjetnik drugookrivljenog Ivana Vuksanovića, predložio je pak sudu da se utvrdi koliko je u Đakovštini bilo pšenice i kukuruza na dan 31. srpnja 2009., jer je već sljedeći dan njegov branjenik postao direktor silosa.

Za sljedeću raspravu zakazanu za 27. prosinca bit će pozvano šest svjedoka. Kako za sada stvari stoje, završetak suđenja u predmetu Đakovština nije tako daleko kako se može na prvi pogled zaključiti. Nakon iskaza svjedoka ostat će još samo da okrivljeni iznesu svoju obranu.

Marijan MATASOVIĆ
Za što se terete?

Član Uprave društva i direktor komercijalne službe Paško Gašpar (67) i odgovorni skladištar za strateške robne zalihe i voditelj skladišta Ivan Vuksanović (49), okrivljeni su zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na krivotvorenje službene isprave. Tužiteljstvo smatra da su još četiri osobe krivotvorile službene isprave: tehnolozi Željko Perić (47), Marijan Bakula (49), Martin Župan (67) te gospodarska inspektorica Ana Lasić (56). Ona je, navodno, lažno navela da je obavila kontrolu skladišta Đakovštine te zapisnik dostavila Ravnateljstvu za robne zalihe.

OPTUŽENA I ĐAKOVŠTINA

Na optuženičkoj klupi našla se i tvrtka Đakovština kao pravna osoba, također zbog zloporabe položaja i ovlasti koju su počinili njezini rukovodeći ljudi Paško Gašpar i Ivan Vuksanović.

Možda ste propustili...

PROMETNA NEKULTURA NA HRVATSKIM CESTAMA

U dvije godine više od 1,36 milijuna prometnih prekršaja

POTRAGA ZA PIROMANOM

Sto požara u sto minuta

ZATEČENI SU NA KARLOVAČKOM PODRUČJU

Taksijima su prevozili ilegalce

Najčitanije iz rubrike