Novosti
POGREŠAN SMJER KOALICIJSKE VLADE

Novotny: Porezna opterećenja
zaustavila privatne investicije
Objavljeno 4. prosinca, 2012.

OSIJEK - Nije slučajno što građani godinu dana nakon što je Kukuriku koalicija osvojila vlast, imaju malo povjerenja u to da će ova vlada izvući zemlju iz krize. Očekivanja su, naime, bila ogromna, a učinci, prema riječima dvaju ekonomskih stručnjaka - Ljube Jurčića i Damira Novotnyja - mali ili nikakvi.

Govoreći o ekonomskim aspektima rada vlade Zorana Milanovića, Novotny kaže da se Vladine mjere ekonomskih politika nisu usredotočile na ona područja koja u relativno kratkom roku - do ulaska Hrvatske u EU - mogu donijeti stabilizaciju ekonomskih trendova. A svi glavni pokazatelji kretanja u gospodarstvu su negativni - pada industrijska proizvodnja, pada zaposlenost, pada BDP...

- Sve su to posljedice pogrešnog smjera ekonomskih politika Vlade u posljednjih godinu dana. Obično se kaže da vlada mora provoditi duboke reforme u prvoj godini svoga mandata, jer ako to ne učini, teško ih može provesti. Reforme su potrebne u državnom sektoru, ali i u privatnom, kojemu su prijeko potrebni stimulansi kako bi više ulagao i trošio i kako bi gospodarstvo išlo prema održivom ekonomskom rastu - kaže Novotny. Vlada Zorana Milanovića, upozorava Novotny, oslonila se na ideje svog koalicijskog partnera HNS-a, koji je najavljivao velike projekte u državnom sektoru. A to nije bilo realno od samog početka jer se takve investicije moraju financirati državnim javnim dugom. S druge strane, napominje, privatni sektor “nije doživio relaksaciju koju je trebao jer je Vlada to morala napraviti dubokim reformama na rashodovnoj strani državnog proračuna”. “A nije to učinila, nego je išla prema povećanju poreznog opterećenja, čime je smanjila hrabrost i odlučnost privatnog sektora da uđe u novi ciklus investiranja”, upozorava Novotny.

Ljubo Jurčić pozitivnim može ocijeniti dobre namjere i želje Vlade za omogućavanjem boljeg života hrvatskim građanima, zaključujući da to nije dovoljno. Za nešto više, naglasio je, potrebno je “znanje, sposobnost, organizacija i vodstvo Vlade”, da bi se rješavala ovako kompleksna situacija u državi, a to ova vlast, kaže, nema. Jurčić je zaključio da je Kukuriku koalicija već na vlast došla potpuno nespremna.

- Problem brodogradnje dobro je poznat najmanje 20 godina, kao i poljoprivrede. Problem umirovljenika i zdravstva također je poznat bar deset godina. To su teme kojima se politika mora baviti. Najvažnije težište politike u Hrvatskoj je gospodarstvo, domaća proizvodnja, zaposlenost i standard hrvatskih građana i ova vlast očito nije došla s gotovim prijedlozima za rješavanje krize, a poslije se pokazalo da zapravo nije ni vidjela u čemu je problem - naglašava Jurčić. Vladi je, posebice za učinjeno u vezi s gospodarstvom, dao ocjenu nedovoljan. “Oni nemaju analizu i pravu sliku hrvatskog gospodarstva, pa čak ni hrvatskog društva, a posebice nemaju rješenja,” zaključuje Jurčić.

Igor MIKULIĆ
NAPLATA POREZA NE MOŽE SE POVEĆATI SAMO REPRESIJOM

O povećanju porezne discipline Damir Novotny je zaključio da je ono samo po sebi razumljivo, ali je upozorio da se naplata poreza ne može povećati samo represijom, nego kombinacijom “mrkve i batine”. “Moraju se dati i neki poticaji kako bi i siva ekonomija ušla u legalnu sferu. Porez na nekretnine dobar je smjer, jer se na taj način osigurava stabilan prihod lokalne samouprave, no loš je način na koji je Vlada to napravila. Porez na nekretnine imaju europske zemlje, ali one ga ne primjenjuju samo za punjenje proračuna nego i za jačanje ekonomskih aktivnosti,” naglašava Novotny.

Neuredna država

Na pitanje može li se bar uvođenje financijske discipline ministra Slavka Linića ocijeniti pozitivnim, Ljubo Jurčić je rekao da je to normalan posao ministra financija, za koji ga porezni obveznici i plaćaju. “No taj posao u Hrvatskoj očito nije funkcionirao posljednjih desetak godina pa je podatak o 107 tisuća osoba koje ne plaćaju porez sramota za državu. Takvu sramotu nije trebalo odmah javno objaviti, nego u dvije godine provesti državnu strategiju naplate tog poreza. Objavom liste dužnika ruši se imidž države, pa ispada da smo neuredna država i da ne plaćamo svoje obveze”, drži Jurčić.

Možda ste propustili...

SAMO SU 22 EURA DOVOLJNA

Za najsiromašniju djecu dar za obrok

HRVATSKA MEĐU NAJAKTIVNIJIMA U SVIJETU

Dobra djela činilo 17.000 građana