Magazin
NOGOMETNI TJEDAN

NK Osijek pred velikom
zimskom rekonstrukcijom
Objavljeno 1. prosinca, 2012.
Upravo se na eventualnim transferima gradi budućnost NK Osijeka i rješavanje tekućih dugovanja.

NK Osijek je bio jedna od najboljih priča HNL-a ove jeseni, ali samo do druge polovine listopada. Onda su stigli do rezultatske “kaldrme” koja traje i danas. Sedam utakmica bez pobjede, izgubljeno samopouzdanje i spuštanje na tablici tik do zone koja znači grčevitu borbu za opstanak. I kao da sve to nije bilo dovoljno, pa je konačni nokaut stigao u uzvratu četvrtfinala Kupa. Ispadanje od Cibalije nakon što su imali povoljan rezultat iz prve utakmice posve je uništilo Osječane.

ZIMSKI EGZODUS

No, lošim vijestima tu ni slučajno nije kraj. One najlošije tek stižu. Naime, sljedećeg ljeta čak 13-orici osječkih prvotimaca istječu ugovori, a prema informacijama kojima danas raspolažemo, najveći dio njih nije spreman produžiti vjernost. Dosta je igračima vječne životne neizvjesnosti s kojom se suočavaju u Gradskom vrtu. Čak i danas se ne zna hoće li klub biti uspješno preoblikovan ili će ga snaći stečaj. Takva klima pogoduje mogućem igračkom egzodusu, što će biti ravno kataklizmi! Naime, nije problem samo u tome tko će igrati u sljedećim sezonama za bijelo-plave nego prijeti opasnost da NK Osijek izgubi ozbiljan kapital koji predstavljaju ti igrači. Dogodi li se da svi oni u ljeto odu bez odštete bio bi to strašan, gotovo koban, udarac za život kluba. Naime, upravo se na eventualnim transferima gradi budućnost NK Osijeka i rješavanje tekućih dugovanja. U tih 13 igrača gotovo su svi iole vrijedniji Osijekovi eksponati (Šorša, Kvržić, Jugović, Miličević, Ibriks nap.a.) što je samo još jedan od dokaza koliko se ranije nije vodilo računa o budućnosti. Danas je kasno i malo je vjerojatno da će biti postignuti dogovori, a to bi značilo da će momčad ove zime doživjeti veliku rekonstrukciju. Ako čelnici kluba ne uspiju u pregovorima i pridobiti igrače ponašat će se po onoj “spašavaj što možeš”, pa će većina tih kojima istječu ugovori biti ponuđena na zimskoj tržnici s malim odštetama. Ne uspiju li im se pronaći klubovi, valja očekivati da će nekolicina njih proljeće provesti na tribinama, što je čisti “mrtvi kapital”. Plaćati ih se mora, a klub od njih neće imati nikakve koristi. To je vrlo delikatna situacija.

IGRANJE S VATROM

Ostaje ključno pitanje - tko će igrati? Priča se da Osijek ima sjajnu juniorsku generaciju što je istina, ali ubaciti tu djecu u kavez “s lavovima” već od proljeća izgleda kao klasični “harakiri”. Osijek će se vrlo vjerojatno u proljeće grčevito boriti za opstanak i zbog toga mu treba momčad koja je i bolja od ove sadašnje, a ne novi val neiskustva. Čak i ako uspiju ove sezone i takvi ostati u Prvoj HNL, pitanje je što će biti nagodinu kada će se igrati ”Liga deset”. To će biti izuzetno brutalno natjecanje prepuno stresa, a to nije okruženje u kojem se baš svi mladi igrači mogu normalno razvijati. Tu će opstati oni najjači, ali budući da Osijeku prijeti veliki egzodus to neće biti dovoljno. Zato pogled u budućnost osječkog prvoligaša nosi dovoljno razloga za veliku zabrinutost. Jasno, sve to se može promijeniti “jednim potezom kista”, točnije ako čelnici kluba uspiju uvjeriti bar polovinu tih igrača da još neko vrijeme provedu u NK Osijek. Velikih argumenata baš i nemaju, posebno ne financijskih, ali neki raniji slučajevi pokazali su da ponekad ni igračima “čisti papiri” ne moraju nužno donijeti sreću. Tijekom zime po Europi “pluta” milijun takvih igrača, a klupski rosteri su uglavnom popunjeni. U kupnju idu samo oni koji moraju. U ljeto se nude veće mogućnosti, ali tada je još veći broj nezaposlenih igrača, a ruku na srce hrvatski nogometaši, pa tako i Osijekovi nisu baš najkonkurentniji na tržištu, pa čak i kad imaju slobodne ruke. Dakle, djelomično, ta situacija predstavlja opasnost i za igrača i za klub. U ovom trenutku optimizma nema previše. Naime, one koje bi klub želio zadržati ti ne žele ostati, a one za koje u Gradskom vrtu nisu jako zagrijani ti bi ostali. Sve naopako, ali i vrlo opasno. Posebno za NK Osijek kojem prijeti gubljenje kapitala, ali i snage momčadi.

DINAMO S NOVIM TRENEROM
Još jedan povratak Krunoslava Jurčića

Krunoslav Jurčić u Dinamu - treći put. Povratak koji je u hrvatskoj sportskoj javnosti izazvao čuđenje. Međutim, što je čudno kad su u pitanju potezi koje vuče Zdravko Mamić. On trenere troši kao čarape, a što je najgore o hrvatskoj struci ima vrlo loše mišljenje. Ipak, Krunu Jurčića drži kao perspektivu, a opet je nejasno zbog čega mu onda nije pružio pravu priliku rada u kontinuitetu. Iskreno, ovako s distance čini mi se da Mamić ima ozbiljan problem s vizijom razvoja Dinama. Mijenja je svakih šest mjeseci, a tako neće postići željeno. Osim toga, dok se god malo-malo pojavljuje u svlačionici, dok se god zna zaigrati sa sastavljenjem momčadi ili s preferiranjem pojedinih igrača i trpljenjem njihovih gluposti - trener mu zapravo ni ne treba. Kako drugačije tumačiti da već niz godina nijedan trener u Maksimiru nije odradio dvoje zimske pripreme. I zato nam nije jasno zašto se Kruno vratio kad dobro zna kakva ga sudbina čeka pod Mamićevim skutima.

IZBORNIKOV RETORIČKI GAF
Šuker pokazao žuti karton Štimcu

Zaletio se izbornik Igor Štimac u naletu ponosa i euforije koja je zahvatila cijelu državu nakon što su iz Haaga pušteni generali Ante Gotovina i Mladen Markač. Naime, na svom je profilu na Facebooku napisao kako će ih pozvati da izvedu početni udarac na utakmici sa Srbijom. Tom je nepažljivom izjavom odmah zapalio i inače uvijek eksplozivno ozračje na relaciji s istočnim susjedima. Štimac je ubrzo uvidio da se zaletio, pa je na razne načine pokušao ublažiti priču, ali bilo je kasno. Taj izbornikov retorički gaf izuzetno je naljutio predsjednika HNS-a Davora Šukera. On je zbog toga dobio “po nosu” od FIFA-e i UEFA-e. Europska nogometna federacija ionako nas ima “na piku” zbog problema s navijačima, pa nam ovakve stvari doista nisu prijeko potrebne. No, Šuker se u toj situaciji, navodno, pokazao kao vrlo odlučan. Štimcu je pokazao žuti karton i jasno mu dao do znanja da se slične stvari ne smiju ponavljati jer bi to značilo prekid suradnje.

Najčitanije iz rubrike