Osijek
POČELA NENAJAVLJENA POSKUPLJENJA HRANE

Skuplji mliječni proizvodi i ulje,
cijene će još rasti do blagdana!
Objavljeno 27. studenog, 2012.
Zbog novih ćemo se poskupljenja, čini se, vratiti jednostavnom Božiću i poklanjanju tek naranči

Posljednja analiza cijena prehrambenih namirnica koju smo proveli u Osijeku pokazala je da su cijene hrane u studenom ponovno porasle!

Čini se da će Osječani ovoga Božića biti osuđeni na mnogo inventivnosti i kreativnosti kako bi svoj blagdanski stol učinili dovoljno raskošnim i da bar na blagdan ne bi osjetili pad standarda. Najveći je uzrok ovomjesečnom šoku poskupljenje mliječnih proizvoda i ulja. I dok za poskupljenje mliječnih proizvoda mljekari ispriku nalaze u nedavnoj krizi mljekarstva, nije poznato kakvom je krizom zahvaćeno tržište uljarica i čime se opravdava poskupljenje ulja. U postotcima to izgleda otprilike ovako: čvrsti jogurt prosječno je skuplji za 16 posto u odnosu prema listopadu, tekući jogurt za 11 posto, a probiotički jogurt za sedam posto. Istovremeno biljno ulje “Zvijezda” skuplje je za približno 16 posto u odnosu prema listopadu, dok je suncokretovo ulje istog proizvođača skuplje za osam posto. Jaja nastavljaju trend poskupljenja pa im je u mjesec dana cijena dodatno porasla za 26 posto. Od važnijih pojeftinjenja niže su samo cijene naranči, zelenog kupusa, junetine te poriluka i češnjaka. Analitičari drže da je riječ tek o uvodu u predbožićna poskupljenja, odnosno o činjenici da bi trgovci predbožićnu euforiju šopinga mogli iskoristiti za dodatno podizanje cijena.

- Svi smo već toliko šokirani poskupljenjima da se tu više nema što ni reći. Čini se da ćemo biti prisiljeni vratiti se pravom smislu slavljenja Božića, upućeni tek na svoju kreativnost. To ne znači da nam Bozić mora biti manje lijep, no umjesto skupih poklona darovat ćemo ponovno samo naranče. Osobno moram priznati da nikada u životu nisam toliko pazila na svaku kunu i lipu i opet mi je teško izaći na kraj sa svojim budžetom - priznaje Mira Brumerček-Lukačević iz udruge Potrošač.

Udruga Potrošač ovom je prilikom pozvala Osječane i na oprez u predblagdanskoj euforiji, odnosno da ne zaborave na nadolazeći siječanj, koji je inače financijski težak mjesec, a koji bi u 2013. mogao biti još teži onima koji se ne obuzdaju u trošenju uoči nadolazećih blagdana.

Nefreteta Z.EBERHARD
Sokovi na razini cijena u Švicarskoj i Švedskoj

Europska istraživanja pokazala su da trećinu zarade potrošimo na hranu jer kupujemo onu čija je cijena samo sedam posto niža od prosječne cijene u EU, iako si možemo priuštiti samo 63 posto onoga što si može priuštiti taj isti prosječni stanovnik EU. Skuplje od EU plaćamo ribu, ulje i slatkiše. Cijene sokova, mineralne vode, čajeva i kave su nam u rangu Švicarske i Švedske, znatno više od svih zemalja u regiji, uključujući i Sloveniju, te mnogo bogatijih zemalja poput Luksemburga, Francuske, Austrije, Nizozemske ili Velike Britanije.

7-16%

poskupio je jogurt

8-16%

poskupilo je ulje

26%

poskupila su jaja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike