Novosti
SVE VIŠE NESUGLASICA U VLASTI

Ivo Josipović: Sukob SDP-HNS
pokazatelj je ozbiljne krize Vlade
Objavljeno 25. studenog, 2012.
Ne bi bilo dobro da se itko bavi iza kulisa politikom

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je jučer u intervjuu za HTV da je najnoviji sukob između SDP-a i HNS-a pokazatelj ozbiljne krize u Vladi, a nada se da će se to ipak riješiti na odgovarajući način. Na pitanje što misli, stoji li iza sukoba zbog poreza na nekretnine Radimir Čačić, kako to tvrde u SDP-u, predsjednik je odgovorio: "Možemo samo nagađati tko ima kakav utjecaj. Znamo koje su formalne posljedice presude. Gospodin Čačić je otišao iz Vlade, ali bavi li se politikom, što bismo rekli, iza kulisa, o tome ne mogu nagađati. Ne bi bilo dobro da se itko bavi iza kulisa politikom, jer politika je nešto što mora biti transparentno i prema građanima i prema ostalim sudionicima političkog procesa", poručio je Josipović.

A sve se zahuktalo u subotu, kada se činilo da se sukob SDP-a i HNS-a oko poreza na nekretnine smiruje. Potpredsjednica Vlade i SDP-a Milanka Opačić, u izjavi za javnost zapravo je optužila narodnjake da - lažu, iako je izbjegla otvoreno upotrijebiti riječ "laž". “Na sastancima Užeg kabineta nije bilo nikavih prigovora od strane predstavnika HNS-a - tada Radimira Čačića - na porez na nekretnine. Jedina osoba koja se javljala s pitanjima i određenim rezervama bio je premijer Zoran Milanović”, kazala je Opačič, dodavši da je Milanović inzistirao da porez ne smije biti viši od komunalne naknade, što je i oživotvoreno u prijedlogu koji je predstavio Slavko Linić.

Istupima HNS-a stoga su, rekla je, "u najmanju ruku iznenađeni", jer javna rasprava o tom zakonu nije namijenjena onima koji kreiraju i donose odluke, nego stručnoj i zainteresiranoj javnosti. Ipak, Opačić misli, a to je i stav SDP-a, da se ne radi o krizi u koaliciji. "Ali nije dobro da se neki ponašaju po principu 'poslije mene potop'", kazala je, očito ciljajući na Čačića.

HNS pak tvrdi da su i Čačić i Pusić stavili do znanja da će ta stranka biti protiv takvog zakona. Razočarani su što se u uvođenje poreza išlo bez njihovog pristanka. Taj zakon, naime, kako tumače, u većoj mjeri zadire u biračko tijelo HNS-a, nego ono SDP-ovo, pa je bitno uzeti u obzir njihov stav. Umjesto toga, kažu, ignorirale su se njihove rezerve tom zakonu, za koje kažu da sežu sve od dogovora o koalicijskom programu.

Unatoč uvjeravanjima da nema krize u vlasti, jasno je da je nemoguće očekivati da će odnosi između najjačih stranaka vladajuće koalicije nakon ovog žestokog sukoba biti isti kao prije. U SDP-u smatraju da će sasvim nove okolnosti nastupiti odlaskom Čačića u zatvor i to je jedan od razloga zašto prije nego što se to dogodi neće donositi nikakve odluke u vezi s porezom na nekretnine koji ide u javnu raspravu.

Dražen CIGLENEČKI, Jasmin KLARIĆ

Milanka Opačić

potpredsjednica Vlade i SDP-a

Nije dobro da se neki ponašaju po principu 'poslije mene potop'

HSLS razmišlja o referendumu o porezu

“Riječ je o nerazumnom zakonu ministra Linića koji govori o tome da je privatna imovina građana i državna imovina. Navješćuje se oduzimanje naše imovine, ako građani ne budu plaćali porez”, prokomentirao je porez na nekretnine Darinko Kosor, predsjednik izvanparlamentarnog HSLS-a, pozivajući Linića da učini samo ono što mu je naložio Milanović - zamijeni komunalnu naknadu porezom na nekretnine. Kosor je najavio i moguće skupljanje potpisa za referendum u vezi tog poreza. “Trebao je biti porez na imovinu za bogate, pa na enormne zarade banaka, ali je koalicija odustala od toga pa su sada htjeli oporezivati obične građane koji više ne mogu izdržati. Drago mi je što je HNS reagirao i odbija porez na nekretnine, ali je šteta što se odustalo od poreza na bogate”, komentirao je pak Branko Hrg, predsjednik oporbenog HSS-a.

Možda ste propustili...

SDP NA GODIŠNJICU SMRTI ODAO POČAST RAČANU:

Bio je veliki državnik i još veći čovjek

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad