Magazin
NA GRČKI NAČIN

Bloger u zatvoru zbog bogohuljenja
Objavljeno 10. studenog, 2012.

U samo nekoliko mjeseci nakon Islamabada, Bengazija i Kaira, na popisu gradova-prvaka moderne borbe protiv blasfemije našla se i - Atena. Tamo je nedavno uhapšen bloger koji se drznuo satirom poigrati na račun jednog lokalnog i pokojnog pravoslavnog svećenika.

Da ne znamo što se događa s Grčkom, uhićenje blogera zbog online bogohuljenja zvučalo bi kao posve nevjerojatan događaj. Nešto kao greška u prijevodu, ali nažalost nije. Mladić s otoka Evia je uhićen zbog “zloćudnog bogohuljenja i napada na religiozna uvjerenja”, a to je izveo tako što je na svojoj Facebook stranici objavio satirični uradak na račun svećenika kojeg mnogi smatraju svecem. Potvrdi li sud ove optužbe, mladić bi mogao dobiti i do dvije godine.

Bloger je ponesen vremenima teške krize, koja u pravilu na površinu izbacuje svu ljepotu, ali i šljam ovoga svijeta, htio javno reagirati na blasfemiju koja bi se daleko prije mogla pripisati ultradesnoj Zlatnoj zori, danas grčkoj parlamentarnoj stranci. Radikalni desničari se često pozivaju na svećenika Paisiosa, iako on nikakve veze s rasizmom nije imao - bio je poznat kao velikodušan i dobar asket koji je sve nesebično dijelio pa i svoju sposobnost izlječenja. Ti navodni uzor kršćani i patrioti znaju se poslužiti njegovim djelom kada god žele naglasiti ili prikriti neke od motiva za svoje djelovanje. Ipak, policija je uhitila blogera, a ne njih. I da stvar bude gora, na njihov nagovor.

PRIJETNJA IMIGRANTIMA

Zastupnik u grčkom parlamentu, član Zlatne zore i čovjek koji je već optuživan za kriminalno ponašanje, Christos Papas, otvorio je parlamentarnu raspravu o blogeru i njegovoj blasfemiji. Pitao je vladu što će ona učiniti “s tim nedopustivim ponašanjem”. Dva dana kasnije policija je uhitila mladića i od Facebooka zatražila da joj preda blogerove osobne podatke jer da javni tužitelj smatra kako njegova stranica može izazvati revolt kod grčkih vjernika što bi, pretpostavlja država, moglo ugroziti sigurnost i ljudski život. Lucas Papademos, bivši bankar koji je pristao biti premijer kada to nitko nije htio biti, i tri političke stranke koje su ga podržavale i koje su u više-manje istom sastavu i sada na vlasti, gotovo u potaji su promijenile zakon koji, po novom, onoga tko bogohuli može smjestiti u zatvor. Cijela konstrukcija o Grčkoj kao zemlji u kojoj je sloboda izražavanja zajamčena trenutno se srušila. Blogeri, društveni i politički aktivisti, alternativna scena koja se godinama stvarala i uz pomoć interneta, sada je shvatila da može biti uhođena, locirana, transferirana i, dakako, osuđena. Pa koga onda čudi što je tog istog dana kada je bloger uhićen policija brutalno spriječila pokušaj muslimana da prosvjeduju ispred američkog veleposlanstva u Ateni.

Mathaios Tsimitakis, grčki slobodni novinar, pisao je za Al Jazeeru o tome da ni policija ni javno tužilaštvo dosad, međutim, nisu našli dovoljno razloga da na bilo koji način utječu na ono što online objavljuje Zlatna zora. On tvrdi da se u Grčkoj nemaju čega bojati svi koji šire govor mržnje i propagiraju fašizam, rasizam i neonacizam. Dapače, oni vrlo uspješno utječu na rad državnih institucija. Nisu li uostalom i blogera uhitili na osnovi intervencije mnogih odanih vjernika?

Ateni kao da nije dosta uzbuđenja pa je bilo dodatno napeto i zbog jedne kazališne predstave. Nekoliko kršćanskih organizacija i pravoslavnih svećenika udruženih sa Zlatnom zorom organizirali su prosvjede ispred kazališta u središtu Atene, a potom i pred očima nezainteresirane policije napali okupljene koji su imali namjeru poći na premijeru predstave “Tijelo Kristovo” američkog pisca Terencea McNallyja. Athens News je tim povodom objavio svjedočenje jednog mladića kojeg su pred policajcima vrijeđali i tukli pripadnici Zlatne zore, među njima i jedan njihov parlamentarni zastupnik. Ni jedan od tih državnih službenika zaduženih za javni red i mir nije mu priskočio u pomoć. Okrenuli su leđa, a jedan mu je s gadljivim izrazom na licu poslao - pusu. Ukratko, šačica, ne više od 100 ljudi uspjela je spriječiti prikazivanje predstave koja o Isusu Kristu govori iz rakursa homoseksualca.

UVOĐENJE CENZURE

Prosvjednici su predstavu doživjeli kao blasfemični napad na crkvu i kršćanstvo te odlučili grlenim glasovima i šakama uvesti reda. Razdor se proširio i na crkvu. Pravoslavni biskup Siatiste javno je izrazio neslaganje s postupcima Zlatne zore te sve koje su im se priključili proglasio antikršćanima i protivnicima duha Pravoslavne crkve. No, samo dan kasnije jedan drugi biskup, iz grada Pireja, podnio je sudu tužbu protiv redatelja predstave Laertisa Vasileioua, a u pratnji su mu bili parlamentarni zastupnici Zlatne zore.

Desetak dana pred kazalištem su se sukobljavali zagovornici i oponenti slobode umjetničkog izražaja, fenomena koji je još donedavno bio samorazumljiv za Grke. Ili je to samo tako izgledalo? Ipak, reagirali su vlada, ministar kulture, udruga glumaca, niz viđenijih intelektualaca... “U razdoblju kada kultura i umjetnost trebaju biti kao neka vrsta protuotrova aktualnoj ekonomskoj i socijalnoj krizi, neprihvatljivo je da se jedna manjina predstavlja kao ona koja će zajamčiti javni red i uspostaviti njima prihvatljive društvene standarde kao opće, i to nasiljem i dokidanjem svakog pogleda koji je u suprotnosti s njihovim”, kazao je ministar obrazovanja i religije u grčkoj vladi, Costas Tzavaras.

Na trenutak je izgledalo kao da je ponovno uspostavljen uobičajeni poredak stvari, demokraciju i slobodu Grcima nitko neće oduzeti. No, mladi bloger je i dalje u zatvoru, kad će premijera predstave, ne zna se...

Jagoda VUKUŠIĆ
Možda ste propustili...

LOŠIJE OD NAJLOŠIJEG: REBEL MOON, DRUGI DIO

Svemirsko smeće

POSTIZBORNA PRESLAGIVANJA (I)

Sigurna opcija za nesigurna vremena

USTAVNI SUD VS. ZORAN MILANOVIĆ: CJELOVITA ANALIZA PRAVOG STRUČNJAKA

Predsjednik Republike u svojem se djelovanju mora izolirati od političkih stranaka

Najčitanije iz rubrike