Novosti
ZORAN VINKOVIĆ TVRDI DA VLADA PRIPREMA NOVU PLJAČU GRAĐANA

Porez na imovinu je harač kakav nisu uvodili ni Turci ni komunisti
Objavljeno 7. studenog, 2012.

Vezani članci

EKONOMSKI ANALITIČARI O POREZU NA IMOVINU

Porez ruši cijene nekretnina i pokreće druge oblike investicija

ĐAKOVO - Blago ekonomiji koju vode Slavko Linić i vlada Zorana Milanovića, sarkastično je započeo jučerašnju konferenciju za novinare saborski zastupnik HDSSB-a i gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, oštro se protiveći najavama uvođenja poreza na imovinu, nazvavši ga haračem nad haračima “koji nisu uvodili ni Turci ni komunisti, a taj sustav ne poznaje ni EU”.

– Nakon što joj željeni efekt nije dalo povećanje PDV-a na 25 posto, nego se, naprotiv, bilježi daljnji rast nezaposlenosti, pad industrijske proizvodnje, pad BDP-a i pad standarda života, Vlada uvodi novi namet. Izum je to sustava koji izlaz iz krize vidi stalnim udaranjem po džepovima građana koji su već prazni. Oštro sam protiv toga, jer ne postoji sustav koji će omogućiti ovakvo oporezivanje te imovine, jer Hrvatska, iako je potrošila sve zajmove Europske i Svjetske banke za izmjeru, još nema sređen katastar i gruntovnicu i podaci u njima još su iz vremena Marije Terezije. Nadalje, Ustavni sud već je jednom srušio oporezivanje nekretnina koje se ne koriste. Također, ako ova dražesna koalicija, koalicija Plana 21 od kojeg nema ništa, uvede taj porez, ti prihodi ne mogu ići državi nego, a rekao je to i sam ministar Linić, zamjenjuju komunalnu naknadu i trebaju ići lokalnoj samoupravi. Predloženi iznosi daleko su veći od sadašnjih iznosa komunalne naknade i to do tri-četiri puta. Iako Linić poručuje građanima: “Ne bojte se, taj porez neće biti veći od te naknade”, ja poručujem da će biti, kaže Vinković.

On upozorava i na tehničke nemogućnosti provedbe ovog nameta u praksi, pitajući kako osigurati objektivnu tržišnu procjenu nekretnina i tko će to uopće raditi. “Porezna uprava nema ljude da je naprave u kratkom vremenu i moguće su sve vrste malverzacija. Primjerice, sama država u Đakovu će imati milijunske troškove, počevši od zgrade Mimoze, koja je u državnom vlasništvu i koja se godinama ne koristi”, ilustrira Vinković. Ističe kako je teška i složena razrada stopa poreza na imovinu u različitim dijelovima Hrvatske: “Obiteljska kuća u Slavoniji definitivno manje vrijedi od one na obali, bez obzira na to iznajmljuje li se. Novi porez socijalni je udar na više od 90 posto građana”. S.Župan

PROSJEČNA KOMUNALNA NAKNADA U ĐAKOVU 200 KUNA

Na tragu Linićevih najava da je porez na imovinu “samo drugo ime za sadašnju komunalnu naknadu”, uz poruku da će on biti višestruko veći od njenog iznosa, Vinković kaže kako je prosječna komunalna naknada u Đakovu približno 200 kuna godišnje, a najveća iznosi 600 kuna. Njena naplativost je približno 70 posto.