Novosti
EKONOMSKI ANALITIČARI O POREZU NA IMOVINU

Porez ruši cijene nekretnina i pokreće druge oblike investicija
Objavljeno 5. studenog, 2012.

Vezani članci

VLADA DEFINIRALA POREZ NA IMOVINU

Za prazan stan od 50 kvadrata vlasniku porez - tisuću eura

Novi porez na imovinu dovest će do pada cijena nekretnina u Hrvatskoj, komentirali su novi zakon ekonomisti. Prema procjeni stručnjaka, uvođenje novog poreza indirektno će promovirati druge oblike investicija i tako pomoći podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.

Ekonomski analitičar Hrvoje Stojić smatra da još uvijek nema dovoljno elemenata da bi se jednoznačno procijenilo kako će se kratkoročno kretati cijene nekretnina nakon što se u travnju uvede novi porez. “I dalje preostaju faktori kao što su kvaliteta lokacija, struktura financiranja takve nekretnine, mogućnost prenamjene i sl., pa je teško procijeniti što će biti s cijenama stanova kad se uvede porez. Porez će inicijalno nepovoljno djelovati na realni raspoloživi dohodak stanovništva, a u kojoj mjeri, teško je procijeniti na temelju dostupnih podataka”, veli Stojić. Dugoročno gledano, cijene će nekretnina, smatra on, padati, jer svemu što se optereti porezom u dužem roku smanji se atraktivnost. Uvođenje poreza na imovinu stvorit će uvjete za porezno rasterećenje rada i indirektno će promovirati druge oblike investicija, što je nužno za poboljšanje konkurentnosti gospodarstva. To je važniji benefit od toga što se smanjuje atraktivnost ulaganja u nekretnine - ocjenjuje Stojić.

Cijene nekretnina u Hrvatskoj prenapuhane su i moraju padati, smatra ekonomist Damir Novotny. "Ako usporedimo odnos prosječne plaće i cijene stanova u Hrvatskoj s onima u Slovačkoj ili Češkoj, onda su te cijene kod nas neusporedivo više”. Novotny bi volio da Vlada odredi vrijednosnu granicu ispod koje neće oporezovati nekretninu. “U Njemačkoj su poreza na nekretninu oslobođeni vlasnici nekretnina do vrijednosti od 350.000 eura. Slično bi pravilo trebalo primijeniti i u Hrvatskoj”, veli Novotny.

Ekonomist Dražen Kalogjera drži da je cijela zamisao ishitrena, nije dovoljno proučena. “Ne znamo što je imovina, koje kategorije treba oporezovati i još mnogo toga. Slažem se da jako puno imovine u vlasništvu jedne osobe treba oporezovati, ali je s druge strane činjenica i da je svaki novi porez uvijek loš”, skeptičan je Kalogjera.Lj.Bratonja Martinović

Možda ste propustili...

PLENKOVIĆ IZ SABORA PORUČIO:

Ostajem još dugo tu s vama

U PRIMJENI ĆE BITI ZA DVIJE GODINE

Napokon usvojen pakt o migracijama i azilu