Ekonomija
MINISTAR ZADOVOLJAN

Nova uprava Borovo je spasila od propasti
Objavljeno 2. studenog, 2012.
Ivan Vrdoljak kaže da je “stara” uprava tvrtku uništila, jer se okrenula prodaji uvozne obuće

VUKOVAR - Iako Borovo d.d. još uvijek u svom poslovanju ne ostvaruje operativnu dobit, za što će trebati još godinu-dvije, nova uprava koju predvodi Hrvoje Merki od ožujka je oslanjanjem na vlastite proizvode obavila velik dio restrukturiranja, te utvrdila nove smjerove razvoja. Istaknuo je to tijekom posjeta vodećoj hrvatskoj obućarskoj tvrtki Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja, rekavši da će Vlada obilato pomoći konsolidaciju i razvoj Borova.

- Borovo nije samo 1.030 radnih mjesta, ono je i institucija i brend kakvih u Hrvatskoj nema mnogo. Drago mi je što ta tvrtka, koja je u niskoprofitabilnoj industrijskoj grani poslovala na rubu propasti, sada ima novu upravu i menadžment koji imaju jasne smjerove razvoja, te kroz vlastiti optimizam Borovu otvaraju novu perspektivu, rekao je Vrdoljak. Ustvrdio je da je “stara” uprava tvrtku uništila tako što se okrenula prodaji uvozne obuće, gušeći svoju proizvodnju. Prošlih je godina, od ukupno 800.000 cipela u vlastitoj maloprodajnoj mreži od 105 prodavaonica, samo njih 200.000 bilo iz vlastite proizvodnje.

Od dolaska nove uprave opredijeljeni su na svoju proizvodnju i brendove, što je rezultiralo 10-postotnim rastom prodaje. “Na tomu im dajemo podršku”, rekao je Vrdoljak, te pozvao građane da kupuju borovske cipele. Da bi to potvrdio i osobno, borovski majstori uzeli su mjere njegova stopala prema kojem će mu izraditi nekoliko pari cipela koje će, naravno, i platiti.

Predsjednik Uprave Borova Hrvoje Merki, pohvalio se proizvodnjom čak 60.000 pari cipela za MORH i MUP, te pozvao i ostale institucije da javnu nabavu usmjere prema Borovu. Dodao je da su identificirane sve točke poslovanja gdje su stvarani gubici i gušio se profitabilni dio tvrtke. “Za takve dijelove tvrtke tražimo strateške partnere koji će ih preuzeti zajedno s radnicima i tehnologijom, uz plaćanje najma, što će poboljšati rezultate ukupnog poslovanja Borova. Upravo je pronađen strateški partner za Borovo-gumitrade d.o.o., društvo unutar Borova, s dosad najvećim gubicima”, ističe.

- Okrenut ćemo se i izvozu, što je jedan od strateških ciljeva našeg plana restrukturiranja. Prepoznali smo nekoliko kanala prodaje prema naftnoj, plinskoj i farmaceutskoj industriji. Za njih smo proizveli potpuno nove modele obuće koji se dosad nikad nisu proizvodili u Borovu, rekao je Merki.

Nikola VUKADINOVIĆ
Donacija OŠ Josipa Matoša

Borovo nastavlja raniju tradiciju socijalne osjetljivosti i društveno odgovornog poslovanja. Osnovnoj školi Josipa Matoša, jedinoj samostalnoj ustanovi za učenike s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju u Vukovarsko-srijemskoj županiji, darovali su obuću namijenjenu boravku djece u školi, a riječ je o trideset pari poznatih borovskih startasica. Obuću je Anici Barač, ravnateljici škole, predao Hrvoje Merki, predsjednik Uprave Borova. Pritom je obećao i skori dar - nekoliko desetaka gumenih čizmica koje će djeca koristiti pri obrađivanju školskog vrta.

10%

iznosi rast prodaje obuće u ovoj godini

60.000

pari cipela proizvedeno je za MORH i MUP

Možda ste propustili...

FOKUSIRANOST NA JAČANJE PRODAJE, POVEĆANJE BROJA KUPACA...

Kvartalna netodobit Podravke 23,5 mil. €

I NA MJESEČNOJ I NA GODIŠNJOJ RAZINI

Broj zaposlenih u industriji je pao

Najčitanije iz rubrike