Novosti
ZAKON O POTICANJU ZAPOŠLJAVANJA

Mrsić obećao više novca za mjere za zapošljavanje
Objavljeno 19. listopada, 2012.

Vezani članci

MJERE KOJE BI TREBALE OMOGUĆITI LAKŠE ZAPOŠLJAVANJE

33.000 nezaposlenih u županiji! Može li im Mrsićev projekt pomoći?

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, rekao je jučer u Saboru kako će se u proračunu za 2013. godinu povećati sredstva za aktivne mjere zapošljavanja. Govoreći o izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja Mrsić je rekao da se njime uvodi nova definicija "nezaposlene osobe bez radnog iskustva", čime će se omogućiti stručno osposobljavanje i osobama koje su ostvarile više od jedne godine staža. “Ova mjera nije u početku bila namijenjena privatnom sektoru. Međutim, od 1.900 novozaprimljenih zahtjeva u zadnja dva mjeseca oko 780 ih je iz privatnog sektora. To je posebno važno jer je u državnom i javnom sustavu zabranjeno zapošljavanje”, rekao je Mrsić.

Đuro Popijač (HDZ) rekao je da je u slučaju izmjena riječ samo o kozmetičkim promjenama koje neće bitno utjecati na smanjenje nezasposlenosti. “Broj nezaposlenih rapidno se povećava zbog Vladine promašene gospodarske politike. Što to vi, zaboga, u Vladi radite i čemu služite. U zadnjih tjedan dana bez posla je ostalo novih osam tisuća osoba. A danas ovdje moramo slušati vašu samohvalu. No, ako ovako nastavite premašit ćete i rekordnu brojku nezaposlenih iz 2002. godine”, rekao je Popijač.

Zakonske izmjene podržali su u HDSSB-u. Njihov zastupnik Igor Češek rekao je da iako je "ovo slaba injekcija za vrlo bolesnog pacijenta, liječenje je ipak započelo". Protiv njih izjasnili se se laburisti čiji je zastupnik Nikola Vuljanić rekao kako je dobar odaziv na mjeru stjecanja radnog iskustva bez radnog odnosa pokazatelj da smo došli do "crte očaja", te naglasio da je bolja reakcija bila na pokret "Napustimo Hrvatsku". Z.Crnčec