Osijek
MJERE KOJE BI TREBALE OMOGUĆITI LAKŠE ZAPOŠLJAVANJE

33.000 nezaposlenih u županiji! Može li im Mrsićev projekt pomoći?
Objavljeno 15. rujna, 2012.
Ministarstvo je donijelo mjere koje će stupiti na snagu 19. rujna

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ovoga je tjedna predstavio nove reforme na tržištu rada koje bi trebale omogućiti lakše zapošljavanje.

Prve reakcije gospodarskih stručnjaka i upućenih u ovu problematiku mogu se sažeti ovako: mjere su u teoriji dobre, ali je veliko pitanje kako će se provoditi u praksi, posebno na osječkom području!

Naime, nakon što je 1. lipnja pokrenut projekt "Mrsićevih volontera", stručnog osposobljavanja mladih uz naknadu od 1.600 kuna iz Zakona o poticaju zapošljavanja, a na osnovi kojega se, primjerice, u Osječko-baranjskoj županiji u prva tri mjeseca zaposlilo samo 108 osoba (ni u drugim dijelovima Hrvatske nije bilo bolje), Ministarstvo rada donijelo je mjere koje će biti potvrđene na prvoj jesenskoj sjednici Hrvatskog sabora i stupiti na snagu već u srijedu, 19. rujna. Odlučeno je da mladi više neće, prije uključivanje u program "Mrsićevih volontera", morati provesti tri mjeseca na burzi rada. Nadalje, za pokretanje posla davat će se dvostruko veće potpore nego do sada (partner je Hrvatski zavod za zapošljavanje), a svima koji se udruže u zadrugu država će financirati 75 posto plaće njezina voditelja, uz uvjet da ima iskustvo u struci. Četvrta planirana mjera je da će javni radovi ubuduće trajati pola godine, pri čemu će djelatnike prva tri mjeseca plaćati država, a tri mjeseca lokalne jedinice. Važan potez za očuvanje radnih mjesta, smatraju vladajući, jest "neradni petak", koji još uopće nije zaživio u praksi, ali bit će reaktiviran uz labavije uvjete i mnogo više novca. Također, poslodavcima koji zapošljavaju sezonce bit će ponuđeno da i nakon sezone, ako djelatnike zadrže cijelu godinu, za njih plaćaju tek minimalne doprinose. I na kraju, postojeći vaučeri za čistačice – njegovom kupnjom plaća se dnevni doprinos na minimalnu dnevnicu - bit će prošireni i na poljoprivrednike i dadilje. Nedeljko Bosanac, ugledni ekonomski stručnjak i redoviti profesor na Ekonomskom i Pravnom fakultetu, smatra kako su sve ove mjere, kao i bilo koje prethodne, potpuno promašene. "Ova koalicija na vlasti je već devet mjeseci i stalno slušamo i gledamo poteze Ministarstva rada koji su potpuno pogrešni. Zašto? Zato što se nadležni ponašaju kao da je hrvatsko gospodarstvo samo u manjoj krizi iz koje će ih relativno brzo izvući ove i slične mjere. Stanje je puno lošije: hrvatsko gospodarstvo je razrušeno, stopa nezaposlenosti sve je veća, mnoga poduzeća završavaju u stečaju, a poduzetnici ne mogu pokrenuti posao. To je posebno izraženo u Osijeku, Slavoniji i Baranji, gdje se uspješne tvrtke mogu nabrojiti na prste jedne ruke, a vladaju samo trgovačke i uslužne djelatnosti. Mora se hitno mijenjati konfiguracija gospodarstva, jer smo na rubu kolapsa", oštar i izravan je Bosanac.

Tomislav LEVAK
Anto Barukčić: Na papiruovo izgleda jako dobro

Anto Barukčić, pročelnik HZZZ – Područne službe Osijek, ističe kako su svi predviđeni potezi na papiru jako dobri. "Što se tiče ove regije, to se posebice može reći za dvostruko veće potpore za pokretanje posla, kao i vaučere za, primjerice, poljoprivrednike. Međutim, mnogo je važnije hoće li i na koji način ove mjere zaživjeti, osobito u Osječko-baranjskoj županiji, gdje je trenutačno oko 33 tisuće nezaposlenih, a gospodarstvo je u lošem stanju. Prve rezultate vidjet ćemo već do kraja godine", kazao je Barukčić.

Na 100 prijavljenih na biro samo 24 pronađe posao

I kolovoz je donio nastavak trenda u osječkoj službi Zavoda za zapošljavanje - među nezaposlenima dominira povećanje fakultetski obrazovanih osoba, a smanjuje se stopa nezaposlenosti osoba bez radnog iskustva. Krajem prošlog mjeseca evidentirano je 33.000 nezaposlenih osoba, o 1.910 više nego u kolovozu 2011. Na kraju kolovoza gotovo polovina nezaposlenih čekala je posao duže od godinu dana. Kratkotrajna nezaposlenost je najučestalija kod osoba sa završenim fakultetom, u najnepovoljnijem položaju su osobe bez škole i sa završenom osnovnom školom. No upravo kod visokoobrazovanih bilježi se povećanje broja nezaposlenih, njih je 400 više nego u srpnju. U ukupnom broju nezaposlenih osoba prošlog je mjeseca 6.489 osoba posao tražilo prvi put. Prije prijavljivanja na evidenciju Zavoda, najveći broj osoba radio je u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu te poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu. Stopa zapošljavanja s evidencije Zavoda tijekom osam mjeseci 2012. bila je 24,2 posto, što znači da su se na sto novoprijavljenih i nezaposlenih zapošljavale 24 osobe. (D.Ku.)

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

Najčitanije iz rubrike