Novosti
TROŠKOVI VISOKOG OBRAZOVANJA

Za pet godina studiranja potrebno do 150.000 kuna
Objavljeno 1. listopada, 2012.
Najlakše je studentima koji su zbog izvrsnih ocjena oslobođeni plaćanja školarine

Vezani članci

ZBOG MALE PROLAZNOSTI NA USTAVNOM PRAVU DIO STUDENATA ĆE VJEROJATNO IZGUBITI GODINU

Nemamo ni za skripte, a sada traže čak 2.200 kuna više za upis godine

Prema rezultatima istraživanja Eurostudenta "Socijalna i ekonomska slika studentskog života u Hrvatskoj", koji je lani proveo Institut za razvoj obrazovanja (IRO), prosječna cijena studiranja u Hrvatskoj iznosi 15.755 kuna po semestru (pet mjeseci).

Do razine prosjeka, 32.000 kune godišnje, studira tri petine studenata (59 posto), a upola niže troškove (do 16.000 kuna) ima 23 posto studenata, pokazalo je istraživanje IRO-a. Gledajući prema rasponu troškova, najveći broj njih - svaki četvrti student - ima godišnje troškove između 16.000 i 24.000 kuna. Studenti s najnižim troškovima su oni koji ne plaćaju školarinu, imaju nikakve ili vrlo niske troškove smještaja te su im i ostali životni troškovi izuzetno niski - dakle, oni koji žive s roditeljima, a najviše troše studenti stručnih studija koji su i sami roditelji, a žive u vlastitom kućanstvu. Prosječan iznos koji je potreban studentu sa smještajem u domu procjenjuje se na 10.000 kuna po semestru.

Visoki troškovi prehrane

S nekoliko osječkih studenata razgovarali smo o troškovima studiranja u najvećem slavonskom gradu.

Studentica pete godine engleskog i hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Osijeku Nina Kamenić rođena je Osječanka. "Za vrijeme predavanja gotovo sam svaki dan na fakultetu i prosječno dnevno potrošim desetak kuna. To najčešće ode na hranu u studentskoj menzi. Ponekad s kolegama odem na kavu, no to nije često. Prosječno me kopiranje jedne skripte izađe 10 do 15 kuna, no ne printam ih sve, nego ponekad učim s kompjutora. Ako imam, recimo, šest ili sedam predmeta u semestru i za svaki potrošim do 30 kuna, sve me to izađe između 180 i 240 kuna po semestru za sve kolegije", kaže nam Kamenić. Fakultet je upisala prije izmjene Zakona o visokom obrazovanju pa školarinu nije plaćala, što je bila ušteda od 5.500 kuna po godini. Nina je u deset semestara za skripte izdvojila oko 2.500 kuna, a na hranu u studentskoj menzi oko 18.000 kuna.

Studentica četvrte godine Učiteljskog fakulteta u Osijeku Tanja Dogan svoje preddiplomsko obrazovanje provela je u studentskome domu: "Moja dnevna potrošnja je oko 25 kuna, i to uglavnom na hranu. Što se drugih izdatka tiče, kopiranja ima uvijek, a budući da sam na Učiteljskom fakultetu, često moramo kupovati i materijal za radionice i projekte, jer ipak moramo biti kreativni, ali ta kreativnost i košta". Dodaje da je cijena smještaja u starom studentskom domu prošle godine bila 210 kuna, a budući da je od ove godine u novom domu, ta je cifra porasla na 420,18 kuna mjesečno. Školarinu ne plaća, a ostale troškove pokrivaju roditelji. “Za izlaske nekako odvojim od tjednog budžeta. Račun za mobitel plaća mi otac, a što se odjeće tiče, tu najčešće uskoče roditelji.” Ističe i da se sada odlučila za studentski posao, jer upisuje četvrtu godinu i imat će nešto više slobodnog vremena: “Radim kako bih pomogla roditeljima, ali i imala onaj gušt svog zarađenog novca.”

Samo za stanarinu 100 tisuća kuna

Zbog svoje izvrsnosti Tanja je na drugoj godini dobila državnu stipendiju, koja iznosi 700 kuna, s obzirom na to da živi u studentskom domu. Ako je student podstanar, ta stipendija iznosi 800 kuna. "Od toga se ne mogu pokriti svi troškovi, ali, u svakom slučaju, pomogne", zaključuje.

Tena Bukna, Vinkovčanka, u Osijeku je studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta i živi kao podstanar: "Moja dnevna potrošnja za trajanja semestra je i do 70 kuna dnevno, s obzirom na to da sam pušač. Dosad sam živjela u dva stana, u prvome je stanarina bila 200 eura bez režija, no dijelila sam ga s cimericom, a trenutačno živim sama i izdvajam 150 eura mjesečno za stanarinu". Što se školarine tiče, platila ju je samo na prvoj godini, i to 5.500 kuna, ali zbog uspjeha je iduće dvije godine bila oslobođena plaćanja. Tena će u pet godina studiranja samo za stanarinu izdvojiti oko 60.000 kuna, a ostali će troškovi u pet godina premašiti 100.000 kuna.

Daniel RADMAN/Davor MATAK
Smještaj i osnovne potrepštine čine polovinu izdataka

Smještaj i troškovi života (hrana, odjeća, potrepštine...) čine polovinu ukupnih studentskih izdataka. Trošak stanovanja tijekom studija iznosi oko 8.000 kuna po godini (3.992 u semestru), a tek je nešto niži iznos za životne troškove. Troškove smještaja ima tri četvrtine studenata, a četiri petine ispitanih studenata plaćalo je školarine ili upisnine (prosječno su ih platili 4.474 kune). Za putne je troškove na godišnjoj razini trebalo izdvojiti 3.132 kune, a to je moralo učiniti dvije trećine studenata. Četiri petine studenata bavilo se nekim društvenim aktivnostima, na koje su prosječno trošili 336 kuna mjesečno.

U ZAGREBU SKUPLJE STANOVANJE

Zagreb, za razliku od Osijeka, ima nešto više cijene studentskog smještaja, a kako ističe Osječanin Mladen Puljić, student zagrebačkog Kineziološkog fakulteta, “ako dijeliš dvosoban stan s cimerom, teško će se proći za manje od 150 eura mjesečno plus režije”. Cijena smještaja u zagrebačkom studentskom domu "Stjepan Radić" je oko 200 ili 300 kuna za stare paviljone i približno 600 kuna mjesečno za nove. Puljić napominje da su cijene kopiranja nešto povoljnije za studente, oko 14 lipa po stranici, a u Osijeku se kreću između 20 i 30 lipa. Ipak, kao i kod svih studenta iz Slavonije koji se obrazuju u Zagrebu, postoji još jedan izdatak - karta za vlak, a cijena povratne od Zagreba do Osijeka je 150 kuna.

U Njemačkoj do 50.000 eura

Radi usporedbe uzeli smo primjer troškova u Njemačkoj. Ovisno o studiju, uz prosječno vrijeme studiranja od šest godina, troškovi života u toj zemlji iznose od 42.500 eura za studenta ekonomije do 54.500 eura za studenta teologije.

Tena Bukna

Vinkovčanka, studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta u Osijeku

U pet godina studiranja samo za stanarinu izdvojit ću oko 60.000 kuna

15.755

kuna prosječna je cijena studiranja u Hrvatskoj po semestru

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike