Novosti
NOVA PROCJENA BOGATAŠA

Hrvatski multimilijunaši
vrijede 30 milijardi dolara
Objavljeno 28. rujna, 2012.
Hrvatska je rangirana na 23. mjesto u Europi od 45 zemalja

Vezani članci

POREZNE PROMJENE

Vlada udara samo na obične građane

Tvrtka Wealth X koja se bavi financijama i zastupanjem velikih svjetskih kompanija, banaka i pojedinaca, u svom godišnjem izvješću o bogatstvu u svijetu, Hrvatsku je rangirala na 23. mjesto u Europi od 45 zemalja.

Prema tom izvješću, u Hrvatskoj je 260 multimilijunaša, čije je bogatstvo procijenjeno na 30 milijardi dolara. Od zemalja u regiji ispred nas je samo Mađarska, koja ima 365 multimilijunaša s bogatstvom od oko 40 milijardi dolara, a od ostalih zemalja bivše Jugoslavije Srbija zauzima 29. mjesto sa svojih 90 multimilijunaša i bogatstvom od 11 milijardi dolara. Na 30. mjestu nalazi se BiH, u kojoj živi 85 multimilijunaša (uz bogatstvo od devet milijardi dolara), u Sloveniji ih je 70 s bogatstvom od osam milijardi.

Kako se u izvješću ne navode imena multimilijunaša, pokušali smo usporediti te podatke s onima Porezne uprave za 2010. budući da prošlu godinu još nisu u cijelosti obradili. Podaci središnje Porezne uprave međutim, značajno se razlikuju od izvješća Wealth X-a. Prema obrađenim prijavama, najveći dohodak od nesamostalnog rada za 2010. prijavio je obveznik iz Zagreba, i to iznos od 5,8 milijuna kuna, dok je iznos najvećeg dohotka od obrta i slobodnih zanimanja (2,7 milijuna kuna) prijavio obveznik iz Osijeka koji se bavi uzgojem žitarica i drugih usjeva i nasada. Statistička izvješća o obrađenim prijavama pokazuju da su na listi 20 obveznika s najvećim dohotkom od nesamostalnog rada uglavnom obveznici iz Zagreba, njih 17, a uz njih su na listi još troje obveznika iz Splita. Najveći dohotci od nesamostalnog rada, kreću se od 2,5 do 5,8 milijuna kuna.

Wealth X tvrdi kako podatke crpi iz izvješća s burzi, od banaka i drugih financijskih institucija, a među rangiranim multimilijunašima našli su se samo oni čije pojedinačno bogatstvo prelazi 30 milijuna dolara.

- Mnoga takva istraživanja često nisu relevatna, posebice jer hrvatsko tržište kapitala nije do kraja uređeno i transparentno - kaže ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić i dodaje: “Vidio sam istraživanje Wealth X-a i mislim da se ono temeljilo na procjeni, a ne na realnim pokazateljima. No, smatram kako i nisu daleko od istine, jer prema mom mišljenju u Hrvatskoj ima pedesetak milijunaša s prihodima od tržišta kapitala i stotinjak milijunaša u gospodarstvu, bilo da je riječ o vlasnicima, dioničarima ili menadžerima”, tvrdi Jurčić.

Dražen BOROŠ
I gospodarstvenici i političari

Među multimilijunašima vjerojatno su vlasnici najuspješnijih hrvatskih kompanija poput Todorića, Tedeschija, Moralića, Keruma, Vlahovića, ali ima i onih o kojima javnost manje zna. Primjerice, Branko Roglić iz Zagreba, vlasnik tvrtki Croatia baterije, Orbico i Orvas te Orbico maziva ima godišnje prihode veće od pet milijardi kuna. Milan Artuković, većinski vlasnik "Kraša", ima navodno 750 milijuna kuna imetka. Danko Končar, prema procjenama stručnjaka, milijarder je, ali u eurima. Vlasnik je nekoliko milijuna kvadrata zemljišta u Istri, na Cresu i drugim otocima, nekoliko rudnika kroma u JAR-u... Među najimućnijim Hrvatima je i Ante Novak, zamjenik gradonačelnika Makarske i otac Hloverke Novak Srzić, koji je težak oko 57 milijuna kuna. Nevenka Bečić, sestra Željka Keruma, ima imovinu vrijednu 32 milijuna kuna.

VELIKO BOGATSTVO I VELIKI DUGOVI

Da su Hrvati najbogatiji među susjedima u regiji pokazuje i nedavno Allianzovo Izvješće o globalnom bogatstvu. Na svjetskoj listi plasirali smo se na 31. mjesto u skupini srednje bogatih, odnosno među države u kojima je prosječna neto financijska imovina po stanovniku veća od 4.500 eura. S imovinom od 9.724 eura Hrvatska je predvodnica među zemljama istočne Europe koje nisu članice EU. Međutim, Hrvatska je prva u regiji i kada je riječ o dugovima sa 4.240 eura po stanovniku ili 41,1 posto BDP-a. Intrigantan podatak u izvješću je i broj vrlo bogatih. Uzme li se kriterij da najvišu stepenicu bogatstva čini imovina od 26.800 eura, ispada kako je u Hrvatskoj bogato 400.000 ljudi.

Ljubo Jurčić

ekonomist

U Hrvatskoj ima pedesetak milijunaša s prihodima od tržišta kapitala i stotinjak milijunaša u gospodarstvu

Možda ste propustili...

IZVJEŠĆE O PRIRODNIM KATASTROFAMA

Stručnjaci: Europa e posebno ranjiva

EUROPSKA KOMISIJA ODOBRILA JE HRVATSKU MJERU

Državna potpora za LNG terminal