Novosti
POREZNE PROMJENE

Vlada udara samo na obične građane
Objavljeno 7. srpnja, 2012.
Milanovićeva ljevica udarila je na potrošnju i standard svih građana, a banke su ostale netaknute

Vezani članci

I SLUŽBENO U RECESIJI

Hrvatski BDP pao za 1,3 posto, bit će gore

OSIJEK - Oporezivanje dobiti banaka je i u Hrvatskoj moguće, ali - samo u teoriji. Jer Hrvatski sabor pun je onih koji lobistički zastupaju interese ovih financijskih kuća pa namjera koju iskazuje francuski predsjednik Francois Hollande kod nas jednostavno ne može zaživjeti - tako otprilike naši sugovornici ocjenjuju mogućnost ponavljanja francuskog scenarija prema kojem je novi predsjednik te države, takođet ljevičar, budžetski deficit odlučio srezati prije svega oporezivanjem bogatih građana, te velikih banaka i energetskih kompanija.

Hollande, naime, smatra da bogati moraju snositi najveći teret krize, te se odlučno upustio u reformu poreznog sustava, unatoč otporima i prijetnjama francuskih tvrtki da će sjedišta seliti u susjednu Veliku Britaniju.

Za razliku od njih hrvatska je ljevica, čim je došla na vlast, javne financije pokušala dovesti u red prije svega povećanjem PDV-a, čime je dodatno udarila na potrošnju i standard svih hrvatskih građana, neovisno o visini njihovih primanja i vrijednosti imovine.

- I u Hrvatskoj se ove godine dogodio cijeli niz poreznih promjena, od kojih su neke više, a neke manje pozitivno prihvaćene. Sve dosadašnje porezne mjere zahvatile su najveći dio građanstva i poduzetnika. Nitko nije ostao neokrznut i u poduzetništvu zasad vlada svojevrsna rezerviranost prema promjenama, jer se učinci tih mjera zasad ne osjete previše - smatra osječka ekonomistica Sandra Dominić, certificirani konzultant HAMAG-a, te upozorava kako će problem i nezadovoljstvo nastupiti ako se ne izvrše najave da će se modeli oporezivanja mijenjati ili uvoditi i za druge segmente, prije svega banke, osiguravajuća društva, te ako se hitno ne odrade najavljene promjene u javnom sektoru.

- No, ako i dođe do oporezivanja banaka, bojim se da će one naći način da, primjerice podizanjem kamatnih stopa ili najobičnijih pristojbi, opet namire tu razliku od građana i malih poduzetnika - smatra Marija Kušić, vlasnica računovodstveno-savjetodavne agencije Arios.

Od nepopularnih poreznih mjera koje strani političari provode s ciljem dodatnog punjenja proračuna je svakako i porez na imovinu, koji je, istina najavljen i u Hrvatskoj.

- No u Hrvatskoj će taj model, prema svemu sudeći, još neko vrijeme biti "u čekaonici", jer odgovorni za donošenje mjera nisu voljni zasad dodatno oporezivati "one koji zapošljavaju pola Hrvatske". Taj stav mi mali poduzetnici i građani osuđujemo, ali s obzirom na teško stanje u gospodarstvu, kao i na ogromnu nezaposlenost, bojim se da bi takvi rezovi dodatno povećali redove u zavodima za zapošljavanje, a to vodi i smanjenju potrošnje, i nezadovoljstvu, i prosvjedima, a ne izvlačenju iz krize ili rastu BDP-a, odnosno gospodarstva u cjelini - smatra Dominić.

Nova pak francuska ekonomska politika, koja se prije svega obraća radnicima i srednjem sloju - a što je potpuna suprotnost onoj koju je provodio bivši francuski predsjednik Sarkozy pod mentorstvom njemačke kolegice Angele Merkel - pokazuje kako se politika štednje i rezova može provoditi a da se ne udari isključivo po građanima i radnicima. Istovremeno, očuvana je i komponenta osobne potrošnje, a time i njen doprinos gospodarskom rastu. U nas je pak brzopotezno oporezovana potrošnja koja sada rapidno pada, pa je tako u svibnju trgovina na malo pala za novih 4,4 posto, i to nakon travanjskog srozavanja od preko 7 posto.

Aneli DRAGOJEVIĆ MIJATOVIĆ/Dario KUŠTRO
UDARAC NA KRUPNI KAPITAL

Hollande namjerava uvesti 2,3 milijarde eura težak jednokratni porez za građane čija neto imovina premašuje 1,3 milijuna eura, te 1,1 milijardu eura vrijedne izvanredne poreze za velike banke i energetska poduzeća, odnosno njihove zalihe nafte. Planira također udvostručiti porez na financijske transakcije, kao i uvesti porez na dividendu, a manji dio novca prikupit će ipak ukidanjem olakšica na prekovremene radne sate. Francuski predsjednik tako planira prikupiti oko 7,2 milijarde eura, većinom, dakle, mjerama koje udaraju na krupni kapital.

Mjere koje priželjkuju hrvatski poduzetnici

- uvođenje reda u obvezne rokove plaćanja (60 dana među tvrtkama, a 30 dana u javnom sektoru)

- produženje roka za plaćanje PDV-a na 45 dana

- izjednačavanje obveznika poreza na dohodak i obveznika poreza na dobit u smislu da svi PDV plaćaju po naplaćenom, a ne po izdanom računu

- dodatno smanjenje stope doprinosa na zdravstvo, kako bi se ona s vremenom i maknula s tereta poduzetnika, odnosno prešla na teret državnog proračuna, kako je i najavljeno

- smanjenje plaća u javnom sektoru i otpuštanje radnika te povećanje učinkovitosti ureda javnog sektora

- provođenje najavljenih mjera smanjenja stope za minuli rad, ukidanje božićnica, regresa i svođenje plaća na realnost iz poduzetničkog sektora, budući da su plaće u javnom sektoru nerealno visoke

Francuski predsjednik je porezni teret prevalio na one čija imovina premašuje 1,3 milijuna eura

Sandra Dominić

osječka ekonomistica

Odgovorni nisu voljni zasad dodatno oporezovati "one koji zapošljavaju pola Hrvatske"

Možda ste propustili...

U PRIMJENI ĆE BITI ZA DVIJE GODINE

Napokon usvojen pakt o migracijama i azilu

SABORSKI ZASTUPNIK TALIJANSKE NACIONALNE MANJINE

Radin vjeruje u Plenkovića

PLEMENITA PERISKA I POSIDONIJA

Nove marke iz serije “Europa”