Novosti
ZARAZILI SE U HRVATSKOJ

Tri osobe zaražene virusom zapadnog Nila liječe se u KBC-u
Objavljeno 10. rujna, 2012.
Bolesnici su dobrog općeg stanja i nisu životno ugroženi

Vezani članci

LIJEČNICI U SLAVONSKOM BRODU JOŠ ČEKAJU POTVRDU SVOJIH NALAZA

Virus zapadnog Nila još se ne širi po Hrvatskoj, epidemiolozi na oprezu

OSIJEK - Kod tri pacijenta koji leže na klinici za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek potvrđena je zaraza virusom zapadnog Nila, rekao je jučer za Glas Slavonije ravnatelj KBC-a Jozo Kristek. Neslužbeno doznajemo kako su oboljele osobe u dobi od 48, 65, te 76 godina, jedan pacijent je s područja Vukovarsko-srijemske županije, a ostali s područja Osječko-baranjske županije.

Pacijenti su primljeni prošlog tjedna sa simptomima encefalitisa uzrokovanog virusom zapadnog Nila, a sumnje liječnika potvrđene su jučer, kada su stigli rezultati laboratorijskih testiranja.

- Bolesnici su dobrog općeg stanja i nisu životno ugroženi. Iako se na virus zapadnog Nila sumnjalo od prošlog tjedna, konačna dijagnoza stigla je tek u ponedjeljak. Iako je potvrđeno da je virus stigao do Osijeka, nema razloga za paniku i valja imati na umu da se bolest ne prenosi s čovjeka na čovjeka, pa sami bolesnici ili djelatnici bolnice ne mogu prenositi virus. Građani ne trebaju razmišljati o nikakvim posebnim mjerama i neka nastave sa svojim redovnim dnevnim aktivnostima, rekao je ravnatelj Kristek.

Inače, virus zapadnog Nila sa zaraženih ptica na ljude prenose komarci kakvi se mogu naći i u našim krajevima, a kod većine zaraženih virus neće ostaviti nikakve posljedice ili simptome. I dok 80 posto zaraženih to neće niti znati, kod približno 20 posto pojavljuju se simptomi slični običnoj gripi, a tek rijetko može se razviti teža bolest sa simptomima meningoencefalitisa (upala moždane ovojnice i mozga), prije svega kod starijih ljudi i osoba slabijeg imuniteta.

Ravnatelj KBC-a potvrdio je kako, osim ova tri pacijenta kod kojih je virus potvrđen, u Osijeku nema drugih osoba kod kojih se sumnja na zarazu virusom zapadnog Nila.I.Sekol

ZARAZILI SE U HRVATSKOJ

– Sigurno je da su se pacijenti zarazili u Hrvatskoj, jer nitko od oboljelih nije putovao u susjedne zemlje, rekla je prof. Ira Gjenero Margan, šefica epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, o pacijentima koji se liječe u Osijeku. Prvi slučaj zaraze izazvane virusom zapadnog Nila zabilježen je kod 65-godišnjeg muškarca iz Slavonskog Broda, koji je u tamošnju Opću bolnicu primljen još početkom kolovoza, no on se zarazio za vrijeme boravka u Vojvodini.

Možda ste propustili...