Novosti
OŠTRA REAKCIJA ČELNIKA NAJJAČE REGIONALNE STRANKE NA NOVU PODJELU HRVATSKE NA DVIJE REGIJE

Burić: Ova vlast bogatima daje još više, a siromašnima uzima i mrvice
Objavljeno 30. kolovoza, 2012.

Vezani članci

PREDSTAVNICI HRVATSKE VLADE TVRDE DA ĆE OD PRELASKA NA DVIJE STATISTIČKE REGIJE BITI KORISTI

Grčić: Hrvatska s dvije regije štedi 300 milijuna eura

OSIJEK – Novu podjelu Hrvatske na dvije statističke regije - Kontinentalnu Hrvatsku, s čak 13 županija i Gradom Zagrebom, te Jadransku Hrvatsku, koja obuhvaća sedam županija - a koja bi se trebala primjenjivati od 1. siječnja 2013.), čelnici HDSSB-a na konferenciji za novinare nazvali su "nastavkom sulude politike, siromašenja i zapostavljanja najsiromašnijih i najnerazvijenijih dijelova RH".

"Nakon ove šokantne objave zabrinuli smo se i zapitali: Tko to želi razvoj Slavonije i Baranje zaustaviti do kraja?! Ovime je predizborni 'Plan 21' Kukuriku koalicije i službeno postao 'Prijevara 21' jer u njemu lijepo i jasno stoji da će u Hrvatskoj umjesto tri regije biti pet regija, što bi bilo u interesu ravnomjernog razvoja. Branko Grčić ovim je dokazao da je zapravo ministar centralizma, a ne regionalnog razvoja. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija do sada su povukli najviše sredstava iz europskih fondova, više od 100 milijuna eura za ukupno 222 projekta, što je bio jasan signal da nas treba zaustaviti", istaknuo je Krešimir Bubalo, dopredsjednik HDSSB-a. Naglasio je da je stavljanjem Zagreba u istu regiju indeks razvijenosti slavonsko-baranjskih županija preko noći skočio s 36 na čak 64 posto europskog prosjeka BDP-a, jer će EU gledati prosjek. "To će nama uskratiti povlačenje sredstava, a Zagrebu omogućiti da stvori još veću razliku između onih koji imaju i onih koji nemaju. To je nedopustivo! Tko misli da se 13 različitih županija i Grad Zagreb mogu suglasiti oko zajedničkih projekata, taj nije normalan! K tomu, sada se i Zakon o regionalnom razvoju i sve strategije napravljene na osnovi triju regiju moraju izrađivati ponovno. Potrebno je provesti javnu raspravu i spriječiti ovakvu podjelu, jer Slavonija i Baranja sada nemaju nikakve šanse za razvoj", upozorio je Bubalo.

“Već dva dana slušamo hvalospjeve bezbožnika iz Banskih dvora o velikom uspjehu, odnosno da je EU prihvatila podjelu na dvije regije!? Koga u EU briga koliko će Hrvatska imati regija?! Zar oni u Vladi misle da smo maloumni i da nam mogu prodavati maglu?! Ova podjela dolazi izravno iz kuhinje Zorana Milanovića i Kukuriku koalicije! Ona je napravljena isključivo zbog Zagreba, koji prije, jer je bio iznad prosjeka, nije mogao konkurirati za sredstva iz europskih fondova, te djelomice zbog Varaždina, za što je zaslužan Radimir Čačić”, prozvao je Dinko Burić, predsjednik Glavnog odbora stranke, nazvavši ovu odluku “jabukom razdora između bogatih i siromašnih”. “Ni poplava ni suša nisu uništile Slavoniju i Baranju kao ova elementarna nepogoda iz Banskih dvora! Taj epitet zaslužili su u devet mjeseci svoje vlasti.”

Burić kaže da je ovo politika koja bogatima daje još više, a siromašnima uzima i mrvice sa stola. “Ni jedna elementarna nepogoda nije štetna za Slavoniju i Baranju koliko politika središnje vlasti”, rekao je Burić, pitajući i gdje su sada “komunistički zastupnici” iz Slavonije i Baranje. “Zašto ništa nisu rekli ni Biljana Borzan, ni Domagoj Hajduković, a ni ministar poljoprivrede Jakovina?! Zastupate li interes partije ili ljudi koji su vas izabrali?! Politika Kukuriku koalicije sve je više politika laži, obmana i prijevara. No, ovo kukavičje jaje neće vam proći”, poručio je Burić.T.Levak

Bolt, Cro Cop, bećarac i Mile Krajina

Već uobičajeno slikovit bio je Dinko Burić, koji se u svojim kritikama Vlade nije ustručavao citirati ni žestoke stihove novih bećaraca, ali i guslara Mile Krajine. "Kukuriku, isto ko i prije 'zna se', Slavoniju gleda ko 13. prase", bio je samo jedan od bećaraca na presici. Inventivan je bio i Stjepan Ribić, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje. "Ovo je kao da mene stave da se utrkujem na 100 metara s Usainom Boltom, ili me stave u ring s Mirkom Cro Cop Filipovićem i kažu da imamo iste predispozicije. Svima je jasno da to nikako nije točno", rekao je.

Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

Najčitanije iz rubrike