Novosti
BIVŠI PREMIJER DAO ISKAZ U ISTRAZI OKO KUPNJE ZGRADE U PLANINSKOJ

Sanader u Uskoku: Fiolić je lagao zbog ucjena i prijetnji
Objavljeno 14. srpnja, 2012.
Nisam ništa dogovarao s Fiolićem oko prodaje te zgrade, kaže Sanader

Vezani članci

JADRANKA KOSOR OSTAJE BEZ NAJJAČE KARIKE UOČI STRANAČKOG SABORA

Petar Čobanković se zbog afera definitivno povlači iz politike!?

Stjepan Fiolić će idući tjedan iznijeti obranu

Komu će povjerovati sud - Sanaderu ili Fioliću? Pitanje je to što se postavilo nakon jučerašnjeg ispitivanja bivšeg premijera Ive Sanadera u sjedištu Uskoka o malverzacijama u "slučaju Planinska".

Naime, nakon što je odbacio sve optužbe i odbio odgovarati na pitanja tužitelja, Sanader se obrušio na Sjepana Fiolića ustvrdivši da ga je teretio pod pritiskom prijetnji i kako bi za sebe izvukao bolju poziciju. Ispitivanje bivšeg premijera predstavlja sam finiš istrage u ovom slučaju u kojem se sumnja da su Sanader i Fiolić dogovorili da će Vlada RH kupiti zgradu u Planinskoj ulici koja je bila u vlasništvu tvrtki Mesnice Fiolić i Veterinaria. Fiolić prodaje zgradu Hypo leasingu, zatim je Hypo otkupio preostali dio vlasništva zgrade (15%) od Centra za stočarstvo. U nastavak realizacije plana Sanader-Fiolić uključen je tada i bivši ministar Petar Čobanković. Prema Uskokovim sumnjama, dvojac ga je tražio da njegovo Ministarstvo obavi sve potrebne pripreme i radnje na temelju kojih bi Vlada kupila nekretninu u Planinskoj ulici. Fiolić je 3. ožujka 2009. prodao zgradu Hypo leasingu, a Vlada ju je od Hypa kupila mjesec dana kasnije za osam milijuna eura. Uskok zaključuje kako je time Fiolićevoj tvrtki pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 26,370.300 kuna, za koliko je, istovremeno, oštećen proračun RH.

I dok je Fiolić u svom iskazu tvrdio kako je od tog iznosa Sanaderu dao 20 milijuna kuna, on je jučer to demantirao.

- Prema pouzdanim informacijama što ih imamo i ja i moja obrana, na Fiolića je vršen strašan pritisak, pa i putem odvjetnika. Tko je autor tog pristika ne želim spekulirati. Nisam ništa dogovarao s Fiolićem oko prodaje te zgrade, niti mi je ikada dao i kunu. Dakle, Fiolić laže! - prozvao je Fiolića Sanader.

- Neki od osumnjičenika postanu svjedoci, a neki kupe bolju presudu sutra. To je na žalost u ovom slučaju istina - istaknuo je Sanader, kojeg istraga u "slučaju Planinska" ipak ne zabrinjava jer je uvjeren da će "istina na kraju pobijediti".

Na pitanje novinara je li se čuo s Fiolićem kratko je odgovorio: “S Fiolićem nisam pričao.” A na nagađanja da je upravo na Fiolićevom imanju skrivao svoje slike i odijela uzvratio je: “To uopće nije inkriminacija.”

Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ
SANADER PO PRAVDU U STRASBOURG

- Što se tiče konstantnih kršenja Zakona o kaznenom postupku, tako i ustavnih prava našeg klijenta, sigurno ćemo ići na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Od početka pričamo da istraga koja je tajna završava u medijima prije nego što mi dođemo u situaciju da damo obranu. A da ne govorimo o tome kako se pribavljaju dokazi - izjavila je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Fioliću nitko nije prijetio

Stjepana Fiolića, koji je jučer na posljednji počinak ispratio svog oca, nismo željeli tražiti komentar Sanaderovih izjava, no zato nam je njegov odvjetnik Ante Madunić rekao da njegov klijent ništa nije iskazivao pod pritiskom. “Jamčim da je sve što je Fiolić rekao u ovoj istrazi bilo na temelju njegove vlastite volje. Nitko mu nije prijetio”, dodao je Madunić.

Uskok istražuje "curenje" Čobankovićevog svjedočenja

Uskok je jučer priopćio kako će istražiti tko je u medije pustio snimku svjedočenja Petra Čobankovića tijekom istrage u "slučaju Planinska". “U Uskok će biti pozvan autor članka kao i svi drugi sudionici u postupku kojima je na raspolaganju bio sadržaj spisa”, poručuju iz Uskoka. “Petar Čobanković u Uskoku je ispitan samo jednom, u travnju 2012. Nakon njegovog ispitivanja jedna snimka ostala je u Uskoku, druga je zapečaćena i predana sucu istrage na čuvanje, a treća predana osumnjičeniku uz prisutnost branitelja. O preuzimanju snimke na zapisniku o ispitivanju postoji potpis osumnjičenika koji potvrđuje da je snimka preuzeta”, objašnjeno je.

Možda ste propustili...

OBLJETNICA ROĐENJA PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA

Tuđmanovo djelo - jedinstveno