Novosti
HPK ORGANIZIRA SASTANAK

Cijenu pšenice u Hrvatskoj uskladiti s europskom
Objavljeno 11. srpnja, 2012.

Vezani članci

CRNI EPILOG ŽETVE U ISTOČNOJ HRVATSKOJ

Zaražena pšenica u Slavoniji

ĐAKOVO - Cijena i uvjeti otkupa pšenice tema je današnjeg sastanka koji je za 12 sati u Ivanić Gradu organizirala Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), a na koji su pozvani i ministar poljoprivrede i otkupljivači. Predsjednik Komore, Matija Brlošić, dolazi na sastanak sa zahtjevom o cijeni pšenice od 1,40 do 1,50 kuna po kilogramu.

- Ulazimo u Europsku uniju, a ondje se burzovno trguje. U Europi je nekoliko relevantnih burzi: talijanskih, francuskih, njemačkih, mađarska burza, i od otkupljivača i ostalih u lancu tražimo da se i ponašamo kao u Europi, da se pronađe burza koja je relevantna hrvatskom tržištu, da se usklade parametri i napokon završi priča sa pšenicom koja se žučljivo otvara tijekom svake žetve - kaže Brlošić. Prvi čovjek HPK kaže kako su na tim burzama cijene pšenice trenutno izuzetno visoke i nikakvom matematikom ne može se doći do cijene pšenice od 1,35 kn/kg, o kojoj se trenutno može čuti u nas.

- Imamo izuzetno kvalitetnu pšenicu. Roba takve kvalitete na tim burzama zasigurno bi i do 20 posto imala bolju cijenu nego prema standardima po kojima se urod ondje trži. Primjerice, na francuskoj burzi cijena pšenice trenutno je 1,88 kn/kg, a možda je i porasla s tim da je pred žetvu bila 1,66 kn. Pšenica na tim tržištima prosječno ima hektolitar 76, klijavost zrna je 2 posto, vlaga 15 posto, a naš urod ima prosječnu vlagu 10 posto i samo na razini vlage cijena treba biti povećana za 5 posto - kaže Brlošić.S.Župan

Možda ste propustili...