Novosti
CRNI EPILOG ŽETVE U ISTOČNOJ HRVATSKOJ

Zaražena pšenica u Slavoniji
Objavljeno 11. srpnja, 2012.
Stručnjaci tvrde da smrdljive snijeti na ovom području nije bilo 12 godina

Vezani članci

SJEMENARI TRAŽE DORADU PRAVILNIKA KOJI OMOGUĆAVA SJETVU TAVANUŠE

Tri otkupne cijene pšenice moguće već u ovoj žetvi

ĐAKOVO - Baš kada se pomislilo da će žetva pšenice, koja je na samom kraju, biti okončana uz kvalitetu zrna i prinos bolji od očekivanog - od 5 do 5,5 tona po hektaru, stigle su crne vijesti s terena - pšenica na više lokacija u Slavoniji i Baranji, ali i izvan regije, zaražena je smrdljivom snijeti. Potvrdili su nam to jučer i stručni krugovi koji su htjeli ostati anonimni, no ističu da količine zaraženog uroda nisu alarmantne. No onim ratarima na čijoj je pšenici utvrđena snijet, to i nije neka satisfakcija jer zaražena pšenica ide doslovce metar ispod zemlje, mora se uništiti, neškodljivo ukloniti, a sve u doticaju s njom - od kombajna, prikolica, elevatora do oruđa, dezinficirati. Zbog plinova, takvo žito nije ni za ljudsku, ni za ishranu stoke.

Stručnjaci tvrde da smrdljive snijeti na ovom području nije bilo 12 godina, a njezinom pojavom ponovno se aktualizira problem sijanja “tavanuše”, ali i “farmerskog sjemena”.

- Ljudi zbog neznanja ili nedostatka novca, i dalje često siju nedeklarirano sjeme, vođeni željom da uštede na sjemenu, no tom kalkulacijom na kraju ni uštede, ni uroda - kaže naš izvor, no dodaje da je, osim smrdljivom snijeti, ovogodišnja pšenica puna i bolesti, ponajprije fusariuma, što pod povećalo baca i netretiranje, da li, ponovno, zbog neznanja ili nedostatka novca - kaže naš sugovornik.

Ratari na terenu s kojima smo jučer razgovarali ovu su vijest dočekali poput groma iz vedra neba, zamjerajući, poput predsjednika ZUSSB-a Antuna Lasla, nadležnima što je dosad nisu službeno objavili.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić sumnja da vijest o smrdljivoj snijeti plasira “sjemenarski lobi”. “Vodi se borba kako sjeme što bolje prodati i unovčiti. Ne može se nekomu nametnuti što će sijati, Europa kaže da možeš sam proizvesti sjeme, ali pod određenim uvjetima, a licenciranje nije ni skupo”, kaže Brlošić.S.Župan

MINISTARSTVO POTVRDILO ZARAZU

Pojavu smrdljive snijeti na pšenici potvrdilo je jučer i Ministarstvo poljoprivrede. “Fitosanitarni inspektori su do danas uzeli 21 uzorak pšenice i dostavili ih u laboratorij Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo - Zavod za zaštitu bilja. Od zaprimljenih uzoraka 14 ih je bilo pozitivno (Osječko-baranjska županija 5, Vukovarsko-srijemska 1, Požeško-slavonska 3, Varaždinska 2, Međimurska 3). Je li netko povrijedio propise određuje nadležni prekršajni sud na prijedlog nadležnog inspektora i u tom slučaju određuje propisane novčane kazne za posjednika žita, stoji u odgovoru Ministarstva na naš upit.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike