Novosti
DO ŽELJENE SREDNJE ŠKOLE

Alergiji isti broj bodova kao i sportskim uspjesima
Objavljeno 5. srpnja, 2012.
Za alergije se pri upisu u srednju školu može računati s čak tri dodatna boda

Vezani članci

MINISTAR NAJAVIO UVOĐENJE E-UPISA:

Od iduće jeseni upis u srednju preko interneta

ZAGREB/OSIJEK - Svaki četvrti učenik koji završi osnovnu školu pri upisu u srednju školu može računati s čak tri dodatna boda zahvaljujući činjenici da pati od peludne ili neke druge alergije. Učenik koji u doba cvatnje trava i korova kiše, ima hunjavicu i upalu očiju tako će imati pravo prvenstva pri upisu u gimnaziju u odnosu prema učeniku s potpuno istim ili čak nešto boljim prosjekom ocjena koji ne pati od alergije. Takvo upisno pravilo koje djeci s iznimno čestom i blagom kroničnom bolešću osigurava dodatne bodove za upis i sam je premijer Zoran Milanović na ovotjednom druženju s twitterašima ocijenio besmislenim, no u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta nisu sigurni bi li ga trebalo mijenjati. Prema pravilima upisa u srednju školu, kandidati sa zdravstvenim teškoćama i teškoćama u učenju imaju pravo na tri dodatna boda pri upisu u srednju školu, što ih stavlja uz bok onima koji su postigli vrhunske sportske rezultate u okviru školskih sportskih društava na domaćim i međunarodnim natjecanjima ili drugim natjecanjima koja se boduju pri upisu u srednju školu.

Pri upisu u elitne gimnazije, u koje se ponekad nemoguće upisati i s maksimalnih 60 bodova, koliko ih se može prikupiti na temelju ocjena i drugih elemenata koji se na upisu boduju, svaki bod više može biti presudan za upis. Je li posebno bodovanje alergije opravdano, s obzirom na to da isti broj dodatnih bodova dobivaju i djeca s ozbiljnim teškoćama u učenju, te zloupotrebljava li se alergija da bi se lakše upisalo željenu srednju školu? Ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije, Ljilja Vokić, kaže da o tome hoće li se nekom učeniku peludna alergija uzeti u obzir kao osnova za dodatna tri upisna boda odlučuje školsko upisno povjerenstvo te da su u pravilu takvi zahtjevi osnovani.

- Nitko ne može dobiti tri boda na račun jedne liječničke potvrde s pečatom. To mora argumentirati poviješću bolesti koja ima svoj duži kontinuitet i koja učenika ometa u realizaciji njegovih sposobnosti. O svakom se slučaju odlučuje zasebno, i sve se uzima u obzir - kaže Vokić, koja ne smatra spornim povlašteni položaj alergičara.

Ni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, Boro Nogalo, ne smatra nimalo besmislenim što se djeci s alergijama daje prvenstvo pri upisu u srednje škole. Oni su, kaže, ograničeni u izboru zanimanja, pa im treba dati veća prava pri upisu u one škole koje s obzirom na svoje zdravstveno stanje mogu polaziti.

- Ni jedno dijete ne treba diskriminirati zbog bolesti, bilo u pozitivnom, bilo u negativnom smislu - smatra osječki liječnik i kontrolor osječkog Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, dr. Dražen Gorjanski, koji kaže i da bolest ne smije biti temelj ni za kakvu prednost. “Drugi učenici nisu krivi što su zdravi. Načelno nisam za diskriminaciju, ali ako već učenik ima prednost, to mora biti potkrijepljeno liječničkom dokumentacijom”, kaže dr. Gorjanski.

Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ/Marija MIHELIĆ
BARABAŠ-SERŠIĆ: VODITI RAČUNA O DJECI

Snježana Barabaš-Seršić, ravnateljica osječke Prirodoslovno-matematičke gimnazije, kaže da je u svojoj praksi imala učenicu koja je zbog alergije pala u komu te smatra da država treba biti humana prema učenicima, no liječničkoj etici prepušta mišljenje o nužna tri boda učenicima koji boluju od alergije. “Ne treba djecu staviti na stup srama, uperiti prst u njih i reći da su bolesna. Bilo bi idealno kad bi sustav bio takav da učenici jednostavno izraze želju za određenom školom bez bodovanja. Kako to nije moguće, smatram da to pitanje ne treba generalizirati i da uz liječničku dokumentaciju kod težeg stupnja bolesti treba voditi računa o humanoj strani, ali i o psihološkom utjecaju na učenika”, zaključuje ravnateljica.

Ministar: Pravilo nećemo mijenjati

Pravilo prema kojem se peludne i druge alergije pri upisu u srednju školuju boduju s čak tri dodatna boda neće se mijenjati jer ima svoje medicinsko utemeljenje. Ipak, resorno će ministarstvo već tijekom srpnja pojačati kontrolu opravdanosti takvih upisa kako bi se izbjeglo izigravanje propisa, poručio je jučer ministar Željko Jovanović. “Smatram da svakom djetetu koje ima ozbiljne zdravstvene smetnje mora biti omogućen upis u škole u kojima će uspješno završiti svoje školovanje za zanimanje koje neće dodatno pogoršati njegovo zdravstveno stanje”, kaže Jovanović.

Dražen Gorjanski

osječki liječnik

Ni jedno dijete ne treba diskriminirati zbog bolesti, bilo u pozitivnom, bilo u negativnom smislu

Možda ste propustili...

PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ

Dolazak Rafalea povijesni događaj

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati

Najčitanije iz rubrike