Crna kronika
KOD BOLMANA I BAPSKE

Požar “progutao” polje pšenice
Objavljeno 4. srpnja, 2012.

NOVI BOLMAN/BAPSKA - U samo dva nekontrolirana požara koja su tijekom ponedjeljka izbila kod Novog Bolmana u Baranji te Bapskoj kod Iloka, nastala je šteta veća od 380 tisuća kuna!

- Požar na poljoprivrednoj površini Gakovac kod Novog Bolmana izbio je oko 13,45 sati. U požaru je izgorjelo oko 25 hektara strnjaka, no vatra se proširila i na susjednu parcelu Sepeš 2, na kojoj je izgorjelo oko 25 hektara poljoprivredne površine zasijane sjemenskom pšenicom. Požar su ugasili vatrogasci JPVP-a Grada Beli Manastir i DVD-a Jagodnjak - kazala je Ivana Delaš, glasnogovornica PU osječko-baranjske. Samo u ovom požaru šteta je procijenjena na nešto više od 370 tisuća kuna.

Nekih pola sata ranije, oko 13,15 sati, u vrijeme vršidbe pšenice zapalio se kombajn na poljskom predjelu “Čarat” u Bapskoj. Požar se proširio na trećinu hektara pšenice 51-godišnjaka iz Bapske.

- Tijekom izgaranja, vatra se proširila na susjedno strnište i vinograd vlasništvo također mještana Bapske, pri čemu je izgorjelo i oštećeno oko 200 trsova vinove loze. Nakon toga se požar sam ugasio - doznajemo od Luke Barunčića, glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske. U ovom požaru nastala je šteta nešto viša od pet tisuća kuna, a o požaru je izviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru.

Glavni uzroci požara na otvorenom prostoru su suša i neoprezno spaljivanje biljnih ostataka. Policija podsjeća na to da se korov ne smije spaljivati za jakog vjetra, te noću. Palitelj mora biti punoljetan i stalno prisutan pri spaljivanju - s priručnom opremom za gašenje požara.

Sandra LACIĆ
UZ POLJE PŠENICE SPALJIVALI KABELE DA DOĐU DO BAKRA!

Čepinski vatrogasci u ponedjeljak u 19,24 sati spriječili su kod drugog kružnog toka prema autocesti Slavonika izbijanje požara. Netko od građana pozvao je vatrogasce DVD-a Čepin jer se širio gusti crni dim, pa se iz daljine činilo da je velika površina pod vatrenom stihijom. Međutim, dolaskom na mjesto intervencije vatrogasci su zatekli četvoricu muškaraca koji su ondje spaljivali električne kabele da bi došli do bakrenih žica koje su u njima. Četvorka je vatru zapalila tek 10-ak metara od polja pšenice. Vatrogasci su vatru, koja je još tinjala, ugasili i spriječili eventualno širenje požara.

Možda ste propustili...

JEDAN OD GORIH PROMETNIH VIKENDA U 2024.

Na hrvatskim su cestama za vikend poginule četiri osobe

PROMETNA NESREĆA IZMEĐU ANTUNOVCA I TENJE

Sletio s ceste i poginuo, nije bio vezan pojasom

Najčitanije iz rubrike