Osijek
OD 18. LIPNJA KLINIČKI BOLNIČKI CENTAR ZA SVE HRVATSKE BOLNICE OBAVLJA NABAVU POJEDINIH ROBA I USLUGA

Uštede i borba protiv korupcije i u KBC-u
Objavljeno 9. lipnja, 2012.
Središnja agencija za taj posao nije potrebna", ističe zamjenik ravnatelja, dr. Vladimir Borzan

Vezani članci

BOLNICA DUŽNA GOTOVO TRISTO MILIJUNA KUNA!

Ministar Ostojić šokiran stanjem u KBC-u Osijek

U želji za ostvarenjem velikih ušteda i kao važan element borbe protiv korupcije u zdravstvu, Ministarstvo zdravlja donijelo je novi sustav ugovaranja tzv. zajedničke nabave medicinskog ugradbenog i potrošnog materijala, lijekova, goriva, poštanskih usluga, struje i telefonije za sve bolničke ustanove u vlasništvu države, a svoj dio zaduženja dobio je i Klinički bolnički centar Osijek.

Umjesto da za te poslove angažira, primjerice, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ili osnuje posebnu središnju agenciju, ministar zdravlja Rajko Ostojić i njegovi suradnici odlučili su nabavu rasporediti na devet državnih bolnica - pet KBC-ova, dvije kliničke bolnice i dvije klinike. Prema toj zamisli, KBC Osijek ubuduće će za sve navedene ustanove provoditi zajedničku nabavu koja se tiče poštanskih usluga, laboratorijske dijagnostike i mikrobiologije. Njezini čelnici novi način nabave smatraju – izvrsnim. "Zajednička nabava dovest će do velikh ušteda jer su danas, kada svaka bolnica to obavlja zasebno, razlike u cijenama robe velike, a korist imaju isključivo dobavljači. Nama to neće biti preveliko opterećenje i moći ćemo provesti bez većih problema. Središnja agencija nije potrebna, raspored se čini dobrim", ističe dr. Vladimir Borzan, zamjenik ravnatelja osječke bolnice. Ravnatelji svih bolnica uključenih u ovaj plan već su s Ministarstvom potpisali ugovore o primjeni ove ideje, a ona će na snagu stupiti 18. lipnja. No, upozorava Borzan, neće se moći primijeniti baš odmah. "Naime, svi natječaji za nabavu, koji su u tijeku u hrvatskim državnim bolnicama i klinikama, bit će provedeni do kraja. Nakon ovoga datuma kreće prikupljanje ponuda, koje ćemo za svoj dio predočiti ostalim bolnicama, a zatim formirati i tendere. Vjerujemo kako će se ovaj način i raspored nabave pokazati kvalitetnim i korisnim", zaključuje Borzan.

Tomislav LEVAK
Kompletirano ravnateljstvo

Kompletiran je novi sastav ravnateljstva osječke bolnice, istina svi s prefiksima "v.d.". Uz već ranije poznate čelnike – ravnatelj dr. Branko Radanović, njegov zamjenik dr. Vladimir Borzan te Branko Šegec kao pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor i glavna sestra Željka Pušeljić – sada su imenovani i ostali. Tako je Tomka Heim pomoćnik ravnatelja za financijsko poslovanje, poslovna tajnica je Jasna Šimundić, a klinički farmakolog ostala je dr. Suzana Mimica Matanović. "Ovo je sastav do natječaja za stalno ravnateljstvo koji će se raspisati uskoro", istaknuo je Borzan, ali neslužbeno doznajemo da bi gotovo svi trebali ostati gdje sada jesu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike