Osijek
OSJEČKI HOD ZA ŽIVOT

Dr. Martinović: Životi nerođenih ovise o tome koliko ćemo biti glasni
Objavljeno 11. svibnja, 2024.

Danas se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo u Osijeku s lijeve obale Drave do Trga slobode.

Geslo ovogodišnjeg Hoda bilo je "Glas rođenih za život nerođenih''. Miroljubiva je to inicijativa građana koja traži uvažavanje znanstvenih činjenica da život svakog od nas počinje začeće pa stoga traže zakonsku, ekonomsku, društvenu i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta.

Organizatori naglašavaju da očekuju zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta i zakon koji jača ženu jer, napominju, nema slobode izbora kada nekoga netko ili nešto tjera na pobačaj.

Lidija Blagojević, osječka koordinatorica, istaknula je da su se okupili jer je pravo na život - prvo od svih ljudskih prava. "Znamo da pobačaj nikad nije rješenje. Sve većem broju ljudi u cijelom svijetu neprihvatljivo je da im zakoni njihovih država proglašavaju prihvatljivim usmrtiti nerođeno dijete. Ne postoji pravo na prekid života nedužnog ljudskog bića u majčinoj utrobi. Postoji pravo na život. Hod za život bez kompromisa stoji na poziciji da je svaki ljudski život vrijednost sam po sebi. Svojim srcem želimo zaštiti to novo malo srce s otkucajima, zdravo i bolesno, ali i ono starije, bez snage i mogućnosti da iskaže svoju volju u tom stanju.Tražimo zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji i kulturi smrti. I znanost i hrvatsko društvo daleko su odmakli od socijalističkog zakona o pobačaju starog 46 godina", navela je Blagojević upitavši javno jesu li veći heroji one majke i očevi koji daju priliku životu, bore se za život bez obzira na okolnosti ili oni koji ga odluče sami prekinuti.

Dr. Martin Martinović, pedijatar iz Slavonskog Broda, istaknuo je da je važno, želimo li izabrati život, moramo biti informirani i upućeni u istinu o životu.

- Kao liječnik i pedijatar, potvrđujem znanstvenu činjenicu kako život počinje trenutkom začeća. Dužan sam se brinuti za svu djecu i za onu djecu koja se još nisu rodila. Bez obzira da li su ta nerođena djeca zdrava ili bolesna, dužan sam im ponuditi najbolje mogućnosti što ih medicina može pružiti. Dužan sam im ponuditi život, a na smrt. Ne smijemo šutjeti ako nas pitaju za nerođenu djecu. U svojoj obitelji, na ulici, na radnome mjestu, u javnosti ne smijemo šutjeti jer životi nerođenih ovise o tome koliko ćemo biti glasni, koliko ćemo se zauzeti za njih - navodi Martinović.Darko Pejić

Možda ste propustili...

TRŽNICA D.O.O. DODJELJUJE 78 CERTIFIKATA

Proizvodi s lokalne njive na stol

NAKON USPJEHA NA ŽUPANIJSKIM NATJECANJIMA

Uručene nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana