Osijek
GRADONAČELNIK RADIĆ PREDSTAVIO NOVU DEMOGRAFSKU MJERU

Besplatno: Sve radne bilježnice, atlasi, likovne mape i kutije za tehnički
Objavljeno 16. svibnja, 2024.
"Osijek je grad djece i grad za djecu", poručio je gradonačelnik Ivan Radić, čija će uprava za ovu mjeru izdvojiti
Na početku nove školske godine na klupama osječkih osnovaca naći će se besplatne radne bilježnice, atlasi, mape za likovnu kulturu te kutije za predmet tehnička kultura. Riječ je o novoj demografskoj mjeri koju je uveo Grad Osijek, a namijenjena je za 7200 učenika gradskih osnovnih škola. Grad je tako uvelike rasteretio roditelje.

Ušteda za obitelj


Najavio je to u srijedu osječki gradonačelnik Ivan Radić na konferenciji za novinare, dodavši kako je za tu mjeru, koja će znatno rasteretiti kućne proračune roditelja osnovaca, Grad izdvojio 1,2 milijuna eura. Gradonačelnik je istaknuo kako su ovom mjerom obuhvaćeni školski materijali za obvezne, kao i za izborne predmete.


- Primjerice, u proračunu osječke obitelji s jednim djetetom koje pohađa 1. razred osnovne škole ostat će 68,90 eura. Kod obitelji s dvoje djece koja pohađaju 5. i 8. razred osnovne škole ušteda u kućnom proračunu iznosi 379,30 eura - rekao je gradonačelnik Radić.

Osim što je najavio novu mjeru, gradonačelnik je izdvojio top deset demografskih mjera Grada Osijeka.


- Osijek je jedini od četiri velika hrvatska grada koji ukidanje prireza nije kompenzirao podizanjem stope poreza na dohodak. U ovoj godini povećali smo iznos novčane naknade za opremu novorođenog djeteta na 350 eura, što je povećanje za 30 posto u odnosu prema prošloj godini. Reorganizacijom prostora osigurali smo 500 novih vrtićkih mjesta, što je ekvivalent izgradnji pet novih vrtića - nabrojio je Radić.

Osim toga Osijek je u ovoj pedagoškoj godini u vrtiće upisao svu djecu stariju od četiri godine i svu djecu s oba zaposlena roditelja. "Znatno smo povećali proračunska izdvajanja za vrtiće. Ona su 2021. godine iznosila pet milijuna eura, a u ovom trenutku iznose 9,5 milijuna eura. Do kraja mjeseca ćemo na Gradskom vijeću predložiti da rebalansom ta sredstva dodatno porastu na 11,6 milijuna eura", obrazložio je Radić.


U Osijeku je cijena usluga predškolskog odgoja za roditelje ostala ista, unatoč velikom povećanju troškova; tako ekonomska cijena iznosi 318,40 eura, cijena koju plaćaju roditelji je 84,94 eura, a razliku do ekonomske cijene od 233,46 eura plaća Grad Osijek.

- Stipendiramo i nagrađujemo učenike i studente, osigurali smo produženi boravak u svim školama, pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama, kao i asistente u vrtićima za djecu s teškoćama – rekao je osječki gradonačelnik.

Od mjera u pripremi istaknuo je izgradnju triju i dogradnju dvaju novih vrtića, ukupne vrijednosti 6,5 milijuna eura, obnovu gradskog odmarališta u Omišlju za osječke osnovce, izgradnju centralne kuhinje za vrtiće i osnovne škole te dogradnju osnovnih škola radi prelaska na cjelodnevnu nastavu.


Od rođenja do fakulteta


Gradonačelnik je dodao kako se osječka djeca demografskim mjerama prate od rođenja do fakulteta, ocijenivši kako na te mjere utječu i gospodarske aktivnosti.

- Usporedimo li lipanj 2021., kada sam postao gradonačelnik, s travnjem 2024. godine, bilježimo rast zaposlenih za 3072 osobe. Broj nezaposlenih pritom se smanjio za 30 posto. Doveli smo i velike investicije s kojima smo izišli na gospodarsku kartu Europe i svijeta. Nedavno nam je država darovala zemljište u Nemetinu za proširenje Zone u vrijednosti od 12,9 milijuna eura. Sa zadovoljstvom mogu reći da razgovaramo s još nekim od potencijalnih velikih investitora i da to neće biti kraj dobrih gospodarskih vijesti iz Osijeka - rekao je gradonačelnik.

Grad Osijek postaje sve poželjnije mjesto za život i sve konkurentniji grad u odnosu prema drugim hrvatskim gradovima, moglo se čuti na konferenciji za novinare. "S obzirom na velika ulaganja Grada, koja su usmjerena prije svega dobrobiti naših najmlađih, Osijek je grad djece i grad za djecu", zaključio je gradonačelnik.
Vesna Latinović
OSIJEK JEDINI OD VELIKIH GRADOVA OSIGURAVA SVE
Ovom je mjerom Grad obuhvatio školske materijale i za obvezne i za izborne predmete školaraca. Valja istaknuti kako je Osijek jedini od četiri velika grada koji je osigurao baš sve radne bilježnice koje su potrebne učenicima. Primjerice, ostali veliki gradovi, Zagreb, Rijeka i Split, osiguravaju samo dvije obvezne radne bilježnice školarcima.

Ova će demografska mjera znatno rasteretiti kućne proračune roditelja učenika koji pohađaju osnovnu školu, rekao je gradonačelnik

1,2
milijuna eura izdvojio je Grad Osijek za novu demografsku mjeru. Njome su obuhvaćene besplatne radne bilježnice, atlasi, likovne mape te kutije za predmet tehnička kultura. Velika je to ušteda za roditelje, jer poznato je da je opremanje školaraca golem izdatak.

379,30
eura iznosi ušteda za kućni proračun roditelja koji, primjerice, imaju dvoje školaraca koji pohađaju peti i osmi razred osnovne škole. Bit će to velika pomoć, posebice onim roditeljima s nižim prihodima ili obiteljima gdje radi samo jedan član, stoga je riječ o važnoj mjeri.

Možda ste propustili...

MATURANTI CUO-A “BRAĆA RIBAR”

45 godina mature

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana