Novosti
PORAŽAVAJUĆI REZULTATI UNICEF-OVE ANALIZE

Najviše siromašne djece
živi u istočnoj Hrvatskoj
Objavljeno 14. svibnja, 2012.
Djeca više puše, piju i izloženija su nasilju nego u razvijenim zemljama EU-a

Vezani članci

LOŠE NAVIKE: PEDAGOZI O PORAZNIM PODACIMA O MLADIMA

Djeca nam sjede pred računalom, piju i puše

INSTITUT IVO PILAR:

Kriza posebno pogodila djecu

Najnovija Analiza stanja prava djece i žena u Hrvatskoj koju su napravili stručnjaci Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” ukazala je na činjenicu da je gospodarska kriza posebno negativno pogodila djecu.

Istraživanje, čiji je naručitelj UNICEF, pokazalo je kako djeca u Hrvatskoj sve više puše, piju i izloženija su nasilju nego u razvijenim zemljama Europske unije. Viši je i postotak porođaja kod adolescenata. Nažalost, Analiza je pokazala i kako je većina djece koja žive u uvjetima siromaštva iz istočne i središnje Hrvatske. Pročešljali smo Analizu koja sadrži 235 stranica, a za naše novine njezin sadržaj prokomentirali su ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Puše, piju, kradu...

Istraživanje spolne aktivnosti adolescenata i adolescentica pokazalo je da je između 15% i 22% petnaestogodišnjaka već imalo spolne odnose. U prosjeku petnaestogodišnjaci prvi su spolni odnos imali u dobi od 14 godina. Udjel u porodima koji se odnosi na adolescentice je oko 4%. Stopa rađanja za ovu dobnu skupinu bila je 13,8 porođaja na 1.000 djevojaka u 2008. i 12,7 porođaja na 1.000 djevojaka u 2009. godini. Zabrinjavajući su rezultati istraživanja koji kažu kako je oko 60% petnaestogodišnjaka probalo pušiti cigarete bar jednom. Postotak petnaestogodišnjaka koji redovito konzumiraju duhanske proizvode narastao je sa 17% u 2002. na oko 20% u 2006. godini. Oko 19% dječaka i 21% djevojčica prijavilo je da redovito puši. U usporedbi s ostalih 40 zemalja u kojima je provedeno ovo istraživanje, Hrvatska je na samom vrhu ljestvice prema broju petnaestogodišnjaka koji piju alkohol.

Prema podacima MUP-a, djeca su u 2009. počinila 681 kazneno djelo, a 745 kaznenih djela iz 2010. što je porast od 9,4%. Kolika je razina siromaštva u Hrvatskoj pokazuje i podatak da je u Hrvatskoj socijalno isključeno 440.000 ljudi, njihovih obitelji i djece. Većina djece koja živi u uvjetima siromaštva su u istočnoj i središnjoj Hrvatskoj.

Uvođenje zdravstvenog odgoja

Ministrica Milanka Opačić najavljuje reakciju Vlade. "Nažalost, Hrvatska i dalje osjeća posljedice rata te dva desetljeća neujednačenog regionalnog razvoja. Tako je, prema podacima iz Analize, istaknuta nepovoljna gospodarska situacija koja izravno utječe na standard građana istodobno povećavajući postotak siromašnih obitelji posebno u istočnoj i središnjoj Hrvatskoj. Te navode potvrđuje činjenica o sve većem broju građana koji postaju dio socijalno osjetljivih skupina stanovništva, a čija je dobrobit i zaštita, osnovna odgovornost socijalne države. Ministarstvo socijalne politike i mladih će već započetim procesom reforme, sustav socijalne skrbi približiti krajnjim korisnicima preko centara socijalne skrbi koji se neće baviti isključivo posljedicama gospodarskih trendova, već će izravnom komunikacijom s korisnicima na terenu biti u stanju na vrijeme detektirati i prevenirati negativne pojave koje proizlaze iz teške gospodarske situacije", kaže ministrica Opačić. Komentira i podatak da su djeca Hrvatskoj izloženija negativnim trendovima porasta alkoholizma i nasilja nego u razvijenijim zemljama Europske unije. "Ova vlada svjesna je tih problema i priprema mjere kako da u okružju poremećenih društvenih odnosa utječe na odgoj naraštaja koji će biti odgovoran prema sebi i svojoj okolini. Konkretno, namjera da se u škole uvede zdravstveni odgoj ide u smjeru da se preko dosad zapuštanog sustava obrazovanja djeci usade prave vrijednosti i znanja koja će dovesti do toga da UNICEF-ova analiza za deset godina izgleda mnogo pozitivnije nego danas", poručuje Opačić.

Maja MUŠKIĆ
SVAKA PETA OBITELJ - JEDNORODITELJSKA

Jedna od pet obitelji s djecom u Hrvatskoj je jednoroditeljska. Majke su na čelu većine takvih obitelji (83%). Rezultati su pokazali kako jednoroditeljske obitelji žive u lošijim uvjetima i da se samohrani roditelji češće osjećaju usamljeno, tužno, beznadno i depresivno. Više od većine samohranih roditelja prijavilo je da jedva krpa kraj s krajem i da često mora odgađati kupnju ili plaćanje računa te da si ne može priuštiti odlazak na ljetovanje. Uglavnom djeci ne mogu kupiti bolju odjeći ni dati džeparac. Manje od polovine samohranih roditelja živjelo je u svom domu, dok svaki treći živi u proširenom kućanstvu s tri generacije rođaka.

Mila Jelavić: Analiza objavljena u pravi trenutak

"Ova je analiza objavljena u pravi trenutak, jer ove godine istječe važenje Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece od 2006. do 2012. godine, na kojem Hrvatska temelji svoju politiku prema djeci i nužno je pripremiti takav dokument za sljedeće razdoblje. Mnogi možda ne znaju da je taj nacionalni plan zapravo operacionalizacija preporuka koje je Hrvatskoj uputio Odbor za prava djeteta UN-a, koji nadzire poštuju li zemlje potpisnice Konvenciju o pravima djeteta, odnosno koliko je uspješno i dosljedno primjenjuju", kaže dječja pravobraniteljica Mila Jelavić.

OPAČIĆ: SUŽENA PERSPEKTIVA

"Što se tiče navoda u Analizi kako su djeca u Hrvatskoj izložena negativnim trendovima porasta alkoholizma i nasilja nego u razvijenijim zemljama EU-a, postoje sociološke indicije o korelaciji navedenih pojava s padom životnog standarda kao i percepciji društvene klime koja implicira sužavanje perspektive društvene uključenosti pojedinca i njegovog ostvarivanja kvalitetnog života", pojašnjava ministrica Opačić.

15-22 %

petnaestogodišnjaka je već imalo spolne odnose

60 %

petnaestogodišnjaka probalo je pušiti cigarete bar jednom

745

kaznenih djela u 2010. su počinila djeca

440

tisuća osoba u Hrvatskoj je socijalno isključeno