Novosti
LOŠE NAVIKE: PEDAGOZI O PORAZNIM PODACIMA O MLADIMA

Djeca nam sjede pred računalom, piju i puše
Objavljeno 12. svibnja, 2012.
Obiteljski odgoj mora ponovno dobiti ulogu koju je izgubio, smatraju pedagozi

OSIJEK - Ovih dana javnosti su predstavljeni rezultati istraživanja o dječjim navikama i zdravlju koje se provodi uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije u 39 zemalja svijeta. Istraživanje je pokazalo da mladi u Hrvatskoj više od dva sada dnevno sjede za računalom, igraju igrice i gledaju televiziju. Po nezadovoljstvu školom u europskom su vrhu. I po konzumiranju alkohola naša djeca prednjače u odnosu na europske vršnjake, a i više puše - 21 posto djevojčica i 19 posto dječaka, odnosno svako peto dijete između 11. i 15. godine života.

Na alarmantne je podatke ovoga tjedna u Osijeku upozorio i prof. Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

- Djeca su se i prije znala potući i mislim da nasilja u školama nema više nego ranije, ali o tome se mnogo više govori. A alkohola u školama nema, djeca ga konzumiraju u slobodno vrijeme. U školi radimo na prevenciji loših navika, međutim, u rješavanju toga problema veliku ulogu ima obitelj, odnosno roditelji, ali i društvo u cjelini. Problem je što naše društvo unatoč zakonima i formalnim zabranama dozvoljava prodaju alkohola i cigareta mlađima od 18 godina. Također, tolerira se masovni odlazak djece u kafiće gdje se organiziraju akcijske prodaje žestokih alkoholnih pića od primjerice osam kuna, dok se istodobno sokovi prodaju za 12 kuna. Stoga se ne trebamo čuditi da su nam djeca po pijenju alkohola u europskom vrhu, kaže Maja Akšamović Andrić, pedagoginja u Ekonomskoj i upravnoj školi.

Blaženka Pul, pedagoginja u Elektrotehničkoj i strojarskoj školi, kaže da su je podaci iz istraživanja iznenadili. "Dolazi do promjena u nekim odgojnim momentima kod novih generacija. To se može uočiti u razredu i na nastavi, ali uzrok je mnogo dublji. Mi mnogo radimo s djecom, ali i s njihovim roditeljima, uočavamo te probleme i pokušavamo ih riješiti. No, smatram da je bitna socijalna uzročnost te promjene. Obiteljski odgoj mora ponovno dobiti ulogu koju je izgubio. Danas djeca mnogo duže ostaju noću vani, alkohol i cigarete konzumiraju u mnogo ranijoj dobi, ali ne mogu reći da se u školi osjeća da je više alkohola i nasilja. U zadnje dvije godine situacija je kod nas mirnija i lakše rješavamo probleme, naučili smo reagirati, radimo mnogo s učenicima na prevenciji spolnog zlostavljanja i drugih oblika nepoželjnog ponašanja. Također, uključujemo djecu u humanitarne akcije da čine dobra djela, budu plemeniti i tako skrećemo pozornost s loših navika. Uvijek može bolje, ali i obiteljska prevencija mora biti bolja i početi u ranoj dobi, odnosno u višim razredima osnovne škole. Sve nas je pogodila ova teška ekonomska kriza, ali ne smijemo se prestati baviti djecom, poručuje pedagoginja Pul.

Vesna LATINOVIĆ
Škola ne može sama

Dario Österreicher, pedagog u Drugoj gimnaziji (jezičnoj), ističe da nema razloga ne vjerovati istraživanju. "To jest društveni problem, ali koliko svega toga ima zapravo u školama, teško je reći. Alkoholizam je generacijski fenomen među mladima u Hrvatskoj. On je postao sadržaj, način života i zabave mladih. No, iz svog radnog iskustva ne mogu reći da je taj problem eskalirao, barem ne u gimnaziji u kojoj radim. Mislim da je alkohol možda manji problem u gimnazijama, nego u drugim školama. Sigurno je da alkohola, ali i drugih nepoželjnih ponašanja i loših navika među mladima ima, no ne može škola sama raditi na njihovom iskorjenjivanju, nego cjelokupna društvena zajednica, poručuje naš sugovornik.

Učitelj izgubio svoju ulogu

- Alkohola, cigareta i nasilja bilo je među mladima i ranije. No, nama u školama teško se boriti s lošim navikama, jer je nakon Domovinskog rata učitelj izgubio svoju ulogu. Učenici, ali i društvo u cjelini, ne cijene ga kao ranije. Stoga naglasak na rješavanju problema treba staviti na obitelj. Nisu problem učenici, nego obitelj i društvo. Kada bismo mogli podučiti roditelje kako da odgajaju djecu, ne bi bilo toliko problema. Osnovne vrijednosti su potonule, a društvo postavlja zabrane koje se ne provode. Kafići rade cijelu noć, maloljetnicima se prodaju duhan i alkohol i eto nas na vrhu europske ljestvice. Škola nema veliki utjecaj, iako razgovaramo s učenicima i uključujemo ih u preventivne programe. Zahvaljujući tome ti su problemi u našoj školi u opadanju. Pušenja još ima ispred škole, alkohola nema, a slučajevi nasilja su rijetki, kaže Suzan Berecki, pedagoginja u Strojarskoj tehničkoj školi.

Blaženka Pul

pedagoginja u Elektrotehničkoj i strojarskoj školi

Sve nas je pogodila kriza, ali ne smijemo se prestati baviti djecom