Ekonomija
DANI VINA I TURIZMA PRIVUKLI BROJNE IZLAGAČE I TISUĆE POSJETITELJA

Bogatstvo Slavonije i Baranje na jednom mjestu
Objavljeno 7. svibnja, 2012.
Sa sva četiri naša vinogorja sjecište putova je naš Osijek, koji ima stoljetnu tradiciju sajmovanja, izjavio je gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo

Četvrti Dani vina i turizma Osječko-baranjske županije potvrdili su se kao vrhunska vinsko-gastroturistička manifestacija, koja privlači goste u Osijek.

Zadovoljni su stoga bili čelnici organizatora - Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i turističkih zajednica županije i grada. A razloge za zadovoljstvo imaju i osječko-baranjski vinari, kojima je Ocjenjivački sud potvrdio da proizvode vrhunska vina. Najboljim vinom proglašen je Traminac, ledeno vino vinarije Misna vina d.o.o. Trnava, koje je na ocjenjivanju osvojilo 93 boda. No svakako je važno napomenuti da je od 73 vina prijavljena na ocjenjivanje, čak 19 osvojilo zlatne medalje, a 29 vina srebrne.

Goste i izlagače te sudionike manifestacije okupljene u subotu na trgu u Tvrđi pozdravili su župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo, dok su na pozornici nastupili članovi STD-a “Pajo Kolarić”.

- Raduje me što su naši Dani vina i turizma privukli velik broj građana i iz drugih područja, a ne samo iz Osječko-baranjske županije. Imamo što ponuditi. Vino je nešto po čemu je prepoznatljiva naša županija. S vinima iz naša četiri vinogorja brojni vinari - tvrtke ili obiteljska gospodarstva - osvajaju na domaćim i inozemnim natjecanjima brojne nagrade, što je znak visoke kvalitete naših vina iz Baranje, Mandićevca i Đakovštine, Erduta i Feričanaca. Ovo su i dani turizma, a Osječko-baranjska županija je u proteklih nekoliko godina po svim statističkim pokazateljima u vrhu hrvatskog kontinentalnog turizma. Sasvim sigurno, zasluga je to svih naših turističkih djelatnika, koji godinama ulažu značajna financijska sredstva u ugostiteljstvo, seoski turizam, proizvodnju i ponudu vina i gastronomskih proizvoda. I danas smo gostima ponudili naš vrhunski čobanac i fiš-paprikaš, ali i nastupe umjetničkih društava, našu izvornu glazbu, brojne rukotvorine nastale u obrtničkim radionicama naših vrijednih ljudi. Ne može se nigdje u Hrvatskoj kušati ovakav fiš, čobanac ili šaran u rašljama, kao kod nas. Sve smo to imali na jednom mjestu u Tvrđi - rekao je Šišljagić.

Gradonačelnik Osijeka čestitao je još jednom županu Šišljagiću i njegovim suradnicima, svim kulturno-umjetničkim društvima i onima koji se bave proizvodnjom autohtonih proizvoda te posebice vinarima iz sva četiri osječko-baranjska vinogorja na pripremi i realizaciji 4. Dana vina i turizma.

- Sa sva četiri naša vinogorja sjecište putova je Osijek. Naš grad ima stoljetnu tradiciju sajmovanja. Danas je bio i Sajam antikviteta, a sajam vina značajno je obogatio turističku ponudu grada Osijeka. Često gosti dolaze vidjeti našu baroknu Tvrđu, perivoje, parkove, naše muzeje, šetnicu uz Dravu. Ljudi žele vidjeti i našu autohtonu proizvodnju i gastronomsku ponudu. A Dani vina i turizma upravo im to pružaju. Želimo i da ulaskom Hrvatske u Europsku uniju naši proizvođači stasaju i ojačaju te dostojno prezentiraju svoje proizvode. A isto tako, moramo čuvati naš identitet. To činimo i kroz današnju manifestaciju i vjerujem da su svi njezini sudionici gostima pružili dobar ugođaj i pokazali naše gostoprimstvo - izjavio je Bubalo.

Predsjednik Organizacijskog odbora 4. Dana vina i turizma, osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak, istaknuo je da je subotnji cjelodnevni program predstavljao završni dio ovogodišnje manifestacije.

- Do kraja godine planirali smo još niz aktivnosti s promidžbom naših vina, autohtonih proizvoda i turizma. Slijedi još puno manifestacija koje pripremaju naši KUD-ovi. To je i pravo bogatstvo Slavonije i Baranje. Drago mi je što su brojni naši proizvođači i turistički djelatnici prepoznali važnost Dana vina i turizma i to koliko je bitno prezentirati se na tržištu i doći do samoga kupca. A što je naša ponuda cjelovitija i što nas je više, prepoznat će nas i u drugim dijelovima Hrvatske, što dokazuje i ova manifestacija - rekao je Kraljičak.

Igor MIKULIĆ
OCJENJIVAČKI SUD

Četvrto ocjenjivanje vina Osječko-baranjske županije održano je 24. travnja u Hotelu Patria u Belom Manastiru. Ocjenjivački sud činili su predsjednica dr. sc. Ivana Alpeza te članovi: Branka Mihaljević, Miroslav Ivanković, Zdenko Ivanković, Goran Marmilić, Blaženka Mozer, Marijan Knežević, Damir Risek, Zrinka Jergović Vinković, Mladen Papak i Slobodan Čapin.

KVALITETA NAJBOLJE PRODAJE VINO

“Kada smo odlučili uvesti ocjenjivanje vina na ovoj županijskoj izložbi, cilj nam je najprije bio formirati komisiju, koja će biti referentna u Hrvatskoj, ali i izvan granica naše zemlje. Također i to da njihova prosudba o kvaliteti vina bude i nagrada proizvođačima koji su proizveli vrhunska vina, a onima koji nisu osvojili medalje da ukaže što trebaju promijeniti kako bi podigli razinu kvalitete svojih vina. Kada u ove četiri godine pogledamo statistiku i to koliko je povećan broj zlatnih medalja za vina, dokazuje da se naši vinari žele natjecati, testirati kvalitetu svojih proizvoda, a onda s tom kvalitetom izići na tržište i prodati svoje vino. Kvaliteta najbolje prodaje proizvod, a mi smo kroz manifestaciju Dani vina i turizma nastojali na najbolji način prezentirati tu kvalitetu”, rekao je Željko Kraljičak.

OD 73 VINA PRIJAVLJENA NA OCJENJIVANJE, ČAK 19 JE OSVOJILO ZLATNE MEDALJE, A 29 VINA SREBRNE

Nastupilo 230 izlagača

Zadovoljan je u subotu bio Antonio Sobol, predsjednik Turističke zajednice Osječko-baranjske županije. “Uz Sajam antikviteta u središnjem dijelu trga, koji je privukao 100-tinjak izlagača, na Danima vina i turizma imali smo 130 izlagača. Imali smo i izniman broj posjetitelja i mogu reći da smo kao suorganizatori ove manifestacije potpuno zadovoljni”, rekao je Sobol. Njegov kolega, predsjednik Turističke zajednice grada Osijeka Saša Uranjek također nije skrivao zadovoljstvo. “Pomicanje održavanja Dana vina i turizma u proljetni termin pokazalo se kao dobar potez jer vinari sada imaju manje posla u vinogradu nego u jesen. Iznimno nas kao Turističku zajednicu raduje velik broj izlagača autohtonih proizvoda - obiteljskih gospodarstava, malih obrtnika, udruga, malih poduzetnika... To najbolje govori da je ova smotra odličan spoj promocije vina, ali i ostalih proizvoda ovoga kraja. Osim toga, s nama su i gosti iz Gorskog kotara, koji su uz glazbeni kulturno-umjetnički nastup izložili i svoje prehrambene proizvode, što pokazuje da manifestacija Dani vina i turizma ima odlične mogućnosti širenja. Sada smo na trgu s popunjenim ulicama uz trg. Bilo bi lijepo da kroz koju godinu i cijela Tvrđa bude popunjena izlagačima i programima koji privlače ovako velik broj gostiju”, kaže Uranjek.

Najboljim vinom proglašen je traminac

Veliko zlato, koje smo osvojili na ovim 4. Danima vina i turizma Osječko-baranjske županije, puno nam znači, prije svega jer to dokazuje da vodimo brigu o proizvodnji kvalitetnog vina. Isto tako, cilj nam je potaknuti građane da kupuju i piju kvalitetna vina, a naš je moto “Neka čovjek pije vino, a ne vino čovjeka” - rekao je velečasni Stjepan Karalić, iz Misnih vina d.o.o. te je dodao da su Misna vina ove godine već osvojila nekoliko vrlo vrijednih priznanja i u zemlji i inozemstvu, od kojih i na splitskom sajmu GAST te u Mostaru titulu ukupnog šampiona s ledenim vinima s kojima su otišli na natjecanje u London, a čije rezultate očekuju tijekom ovog mjeseca.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike