Ekonomija
MJERE POTICANJA ZAPOŠLJAVANJA MOGLE BI STUPITI NA SNAGU U LIPNJU

Slavonski poduzetnici najviše žele zapošljavati “volontere”
Objavljeno 3. svibnja, 2012.
U HUP-u smatraju da bi trebalo biti više fleksibilnosti kod kriterija koje moraju zadovoljavati poslodavci

Vezani članci

NE JENJAVA INTERES ZA VLADINE MJERE SMANJENJA NEZAPOSLENOSTI

Potpore za zapošljavanje traže i poslodavci koji nemaju uvjete

OSIJEK - Slavonski poslodavci zainteresirani su za korištenje mjera Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja, posebice stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa ili tzv. volontiranja mladih osoba bez radnog iskustva.

Prema prijedlogu zakona o poticanju zapošljavanja, poslodavcu koji zaposli mladu osobu na stručno osposobljavanje država bi pokrivala doprinos za mirovinsko osiguranje, dok bi samoj osobi Hrvatski zavod za zapošljavanje isplaćivao mjesečno 1.600 kuna naknade za rad mjesečno. Zakon bi, kako je u utorak rekao ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić, mogao stupiti na snagu već 1. lipnja ako ga prihvati Sabor.

- Dobivamo uglavnom usmene upite naših članica o mogućnostima zapošljavanja mladih bez zasnivanja radnog odnosa. Naši poduzetnici zanimaju se za uvjete koje tvrtke moraju zadovoljavati kako bi na taj način zapošljavali mlade - kaže nam Ivan Sarić, pravni savjetnik Hrvatske udruge poslodavaca Regionalnog ureda Osijek. Sarić pojašnjava da su poduzetnici i prije tražili da se ta mjera za poticanje zapošljavanja može koristiti u privatnim tvrtkama. Do sada su se, naime, mladi mogli stručno osposobljavati u tijelima javne vlasti ili u obrtu za osposobljavanje osoba za majstorski ispit, no ne i u privatnim tvrtkama.

- U svakom slučaju, u HUP-u podržavamo zapošljavanje mladih po ovoj mjeri u tijelima javne vlasti, školstvu ili zdravstvu, no smatramo da je iskustvo koje bi mladi stjecali u realnom sektoru, u gospodarstvu, za njihove buduće karijere, doista vrlo vrijedno - naglašava Sarić. Na neke primjedbe da bi poslodavci mogli zloporabiti te mjere, Sarić odgovara da prostora za to nema jer su kriteriji za tzv. volontiranje vrlo kruti, a i kontrole poslodavaca koji će tako zapošljavati bit će sigurno stroge. Prema nacrtu zakona, korisnici potpora ne mogu biti poslodavci u teškoćama, oni koji sredstva za rad i plaće osiguravaju iz državnog proračuna po posebnim ugovorima, poslodavci koji u posljednjih šest mjeseci nisu imali ni jednog zaposlenog radnika i poslodavci koji su u posljednjih šest mjeseci od podnošenja zahtjeva otpuštali radnike.

- Mislimo da bi ipak trebalo biti više fleksibilnosti kod kriterija koje moraju zadovoljavati poslodavci za ovu mjeru jer u konačnici dobro je da se na taj način zaposli što više mladih osoba. Valja napomenuti da postoji i velika vjerojatnost da velik broj tih mladih osoba i ostane u tim tvrtkama u radnom odnosu - naglašava Sarić.

Zavod za zapošljavanje navodno je već dobio ponude gotovo tisuću poslodavaca spremnih na primanje mladih na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, iako zakon još nije ni usvojen. Tom je mjerom poticanja zapošljavanja lani bilo obuhvaćeno 4.780 mladih osoba, a Ministarstvo rada ove godine očekuje oko deset tisuća korisnika.

Igor MIKULIĆ
TKO PRIJE DO NOVCA, VIŠE I ZAPOŠLJAVA

Primjedba na Nacionalni plan za poticanje zapošljavanja istaknuta je i u Prijedlogu lokalno specifičnih mjera aktivne politike zapošljavanja Osječko-baranjske županije. Odnosi se i na činjenicu da su poticaji jednaki za sve regije u Hrvatskoj, bez razlike i uvažavanja specifičnosti. Drugim riječima - koji područni ured Zavoda za zapošljavanje prije povuče novac, više i zapošljava. Tako se događaju apsurdi da gospodarski razvijena područja više i koriste mjere i sredstva za poticanje zapošljavanja. Primjerice, Istarska županija može povući više novca nego slavonske županije, u kojima je nezaposlenost znatno veća nego u Istri.

Možda ste propustili...

I NA MJESEČNOJ I NA GODIŠNJOJ RAZINI

Broj zaposlenih u industriji je pao

REKORDNE CIJENE I INFLACIJA SMANJILE KUPOVNU MOĆ GRAĐANA

Potrošnja vina na najnižim razinama

Najčitanije iz rubrike