Novosti
HDSSB REAGIRAO NA IZJAVE AMERIČKOG VELEPOSLANIKA FOLEYA:

Šišljagić: Nema te cijene za koju bismo prodali Glavaša
Objavljeno 28. travnja, 2012.

Nema te cijene, eura ili dolara, za koju bi se HDSSB prodao ili odrekao Branimira Glavaša, svojih uvjerenja, svog programa i politike.

Takvo je stajalište HDSSB-a poznato hrvatskoj javnosti pa i Njegovoj Ekscelenciji, američkom veleposlaniku Jamesu Foleyu, koji je prigodom prijma u Osijeku izjavio da SAD do sada nije imao razvijene političke odnose s Osječko-baranjskom županijom zbog povezanosti HDSSB-a i Glavaša. Rekao je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, a nakon što su Glavaševo ime, iako ga Foley nije izrijekom spominjao, i cjelokupnu izjavu prenijeli neki portali. “Naše stajalište je jasno i predočeno je veleposlaniku na sastanku održanom bez nazočnosti medija po izričitoj želji američkog veleposlanstva. Rečeno mu je da je Glavaš osuđen u politički montiranom procesu za zločine koje nije počinio, niti zapovjedio, i to prema nalogu bivšeg HDZ-ovog premijera, kojemu se sudi zbog pronevjere, kriminala i korupcije”, izjavio je Šišljagić te ponovio kako HDSSB ne priznaje političku presudu nevinom čovjeku.

Stavovi HDSSB-a, kaže nadalje, poznati su i prvom glavnom tajniku Davidu Allenu, koji je bio u posjetu prije mjesec dana, pa je samim tim i veleposlanik Foley znao da HDSSB neće ni milimetra odstupiti od svojih političkih stajališta. “Nema te sile koja će nam nalagati koga da biramo za prijatelje, stranačke suradnike i kakvu politiku da vodimo”, poručio je Šišljagić te ocijenio da je Foleyeva izjava bila skandalozna i nediplomatska te da pokušava dijeliti lekcije i pri tome osporava demokratski izabranu vlast. “Ako je to obrazac ponašanja koji im dopuštaju određene političke opcije, HDZ i SDP, odlučno poručujemo da HDSSB neće izvršavati naloge diplomatskih predstavništava stranih zemalja mimo volje hrvatskog naroda. Također, nikome ne dozvoljavamo da si uzima za pravo prozivati i osuđivati naše branitelje i generale te davati subjektivnu ocjenu o Domovinskom ratu. Ne odričem nikome pravo na drugačije mišljenje, dapače, no i HDSSB ima pravo izraziti svoju zabrinutost zbog Gvatemale, Vijetnama, Čilea, Afganistana, Iraka, Sjeverne Afrike, Guantanama, viznog režima ili nepriznavanja jurisdikcije Haškog suda nad američkim državljanima. Zabrinutost sam i zbog HDSSB-u neprihvatljive, no i sve učestalije politike pendrek-demokracije”, zaključio je Šišljagić.

Marija MIHELIĆ
sanaderovo obećanje

Bubalo je podsjetio i kako je veleposlanik Foley “dobro surađivao sa Sanaderom”, no i dodao da to nije bilo u interesu RH, zaštite digniteta Domovinskog rata, pa ni u interesu razvoja gospodarstva Slavonije i Baranje. Šišljagić je, pak, podsjetio na Sanaderovo obećanje da će “Glavaš biti eliminiran iz političkog života u Hrvatskoj”, koje je Charlesu Englishu, tadašnjem direktoru Odjela za južnu i srednju Europu, prenio Milorad Pupovac. “Foleyu je to poznato, uostalom o tome postoji i bilješka u Veleposlanstvu RH u Washingtonu”, dodao je.

Da gospodarskoj suradnji

Dopredsjednik stranke, osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, kaže da je ovo bio primjer dvostrukih moralnih standarda, kakvi su se mogli vidjeti i u vrijeme Domovinskog rata - američka diplomacija, čulo se, između ostaloga, imala je prilike zaustaviti genocid u Srebrenici ili Vukovaru. “Hrvatski narod platio je svoju slobodu u Domovinskom ratu i nećemo dozvoliti da je itko ugrožava”, poručio je Bubalo. Naglasio je da Županija i Osijek žele suradnju na gospodarskom planu, no i ponovio da HDSSB čvrsto stoji na svom programu i uz svog utemeljitelja te da će tako biti i ubuduće.

Možda ste propustili...

IZBORI U LIPNJU BIT ĆE ČETVRTI EUROPSKI IZBORI ZA HRVATSKU

Kandidati za EP u prosjeku imaju 50 godina, mlađih od 30 niti 10 posto