Novosti
VJERSKE ZAJEDNICE NE ŽELE HITNU PROCEDURU:

Tražimo javnu raspravu o umjetnoj oplodnji
Objavljeno 17. travnja, 2012.

Vezani članci

KOMISIJA HBK U OTVORENOM PISMU VLADI:

Bitne zakone ne bi trebalo donositi po hitnom postupku

ZAGREB - Visoki predstavnici vjerskih zajednica u RH, među kojima i msgr. Vlado Košić, muftija Ševko ef. Omerbašić, rabin Luciano Moše Prelević i rabin Kotel Da Don te protojerej stavrofor Slobodan Lalić, pozvali su Vladu i Sabor da za izmjene Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji ne primjenjuju žurnu nego redovitu proceduru jer smatraju da je za "tako značajna zakonodavna rješenja s mnogostruko delikatnim implikacijama javna rasprava nužan i nezaobilazan preduvjet demokratskog procesa donošenja zakona".

- Izražavamo bojazan i zabrinutost, budući da su naznačeni termini blizu, a javnosti još uvijek nije obznanjen službeni tekst ni nacrt prijedloga zakona te ni vjerske zajednice dosad nisu bile u mogućnosti razmatrati njegov sadržaj niti se, budu li držale potrebnim, argumentirano uključiti u javnu raspravu - stoji u zajedničkoj izjavi vjerskih zajednica. Podsjećajući da je svaka vlast pozvana biti servisom svih građana, poručili su Vladi kako je pri donošenju izmjena zakona te vrste dužna osigurati redovitu proceduru i javnu raspravu, i uzeti u obzir sve građane, osobito ako se zakon tiče prava na život ljudskoga bića i zadire u stožerne ustanove društva - brak i obitelj. “Držimo da u konkretnom slučaju izmjena Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji nema dostatnih opravdanih razloga za žurni postupak i uskraćivanje prava na javnu raspravu, to više što je važeći Zakon o medicinskoj oplodnji iz 2009. već usklađen s direktivama Europskoga parlamenta i Vijeća Europe iz 2004. odnosno 2006. godine”, ističu vjerske zajednice, koje "od zakonodavca i medija očekuju da ih se ne isključuje, nego da im se u javnom prostoru osigura ravnopravno mjesto bez diskriminiranja, etiketiranja i omalovažavanja stavova".LJ.Bratonja Martinović

OSTOJIĆ: NE ZNAM OTKUD IM TA IDEJA

- Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji ide u redovnu proceduru, tu nema dvojbe. Ne znam otkud nekom ideje da neće biti javne rasprave - komentirao je priopćenje vjerskih zajednica ministar zdravlja Rajko Ostojić. Zakon je, kaže, upućen u redovnu proceduru i prema Vladinim koordinacijama, a o njemu će biti provedena javna rasprava. “Zakon ide u redovito saborsko čitanje, jer se radi o kompletnom zakonu koji treba, kako sam cijelo vrijeme naglašavao, razmotriti ne samo s medicinskog nego i sociološkog i drugih aspekata. Javna rasprava već traje stotinjak dana, i uvelike nam je pomogla u kristaliziranju nemedicinskih stavova”, izjavio je Ostojić.

Možda ste propustili...

MINISTARSTVO PROSTORNOGA UREĐENJA

Zbrinjavanje zbog klizišta

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA 11. SAZIVA HRVATSKOG SABORA

Gordan Jandroković po treći put izabran za predsjednika Hrvatskog sabora