Novosti
STOPAMA BIVŠE VLADE GRAĐANIMA KOJI NAMJERAVAJU KUPITI NEKRETNINU ISPLATIT ĆE SE PRIČEKATI OŽUJAK

Do prvog stana i dalje uz pomoć državnih subvencija
Objavljeno 7. siječnja, 2012.
Nakon što do kraja veljače Vlada donese proračun, državna Agencija za promet nekretninama ponovno će, polovinom ožujka, objaviti javni poziv građanima za kupnju stana uz državnu, nepovratnu subvenciju.
Riječ je o programu bivše vlade, u kojem država bankama, umjesto građana, plaća polovinu mjesečne rate kredita za prvi stan tijekom četiri godine, a i kamata je povoljnija negoli u komercijalnim kreditima. Od kraja travnja do početka rujna prošle godine, kad je subvencioniranje krenulo u primjenu, na ovaj su način prodana 1.454 stana po prosječnoj cijeni od 1.370 eura za četvorni metar, uz kamatu oko 4,5%, za razliku od prosječne tržišne kamate od 6,7%. Interes je bio toliki da je država, uz početno planiranih 19 milijuna kuna, potrošila još devet milijuna, dakle 28 milijuna ukupno.
Kako u cijeloj Hrvatskoj, procjenjuje se, ima oko 30.000 novih neprodanih stanova, s ovim će programom nastaviti i novi ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak. U kojem obujmu, odnosno da li i s više sredstava negoli do sada, napominje ministar, znat će se nakon donošenja proračuna. Onima koji traže stan za kupnju isplati se stoga pričekati još neko vrijeme.
Osim što će nastaviti s ovim programom poticanja kupnje novih stanova, ministar Vrdoljak, kako nam kaže, ima i drugih zamisli za oživljavanje tržišta nekretnina, i građevine općenito. Njegov će pomoćnik biti Filko Cezner, nekadašnji pomoćnik ministra javnih radova Radimira Čačića u vrijeme koje je zamišljena, i započeta, gradnja POS stanova. Očekivano je zato da će ponovno zaživjeti i gradnja ovih stanova, čija je gradnja unatrag desetak godina značajno smanjivala prosječnu cijenu stanova na tržištu općenito.
Od 2000. godine naovamo kroz Program poticane stanogradnje sagrađeno je gotovo 5.000 stanova, u gradnji ili nekoj fazi pripreme gradnje ih je još oko 1.000. Čačićev je plan bio godišnje graditi oko 3,5 tisuća POS stanova. U prvom polugodištu 2011. prosječna cijena kvadrata novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe iznosila je 1.620 eura, POS stanova pak 836 eura. Poticana stanogradnja je u ukupno sagrađenim stanovima lani imala udio od samo 1,4%, što znači da bi ozbiljnija POS gradnja ubuduće mogla značajnije sniziti i cijenu stanova na tržištu općenito. Ministar Vrdoljak ima namjeru graditi i stanove za najam, dok će mu glavni posao, kako najavljuje, biti energetska obnova starih zgrada, za što se traži najpovoljniji model financiranja. Prve će u energetsku obnovu fasada, krovova i otvora ići zgrade u vlasništvu lokalnih i regionalnih jedinica, dakle škole i vrtići, upravne zgrade i tako redom, za što bi novi zakonski okviri trebali biti pripremljeni u ožujku, najavljuje Vrdoljak. Nakon toga će na red doći i zgrade u privatnom vlasništvu, za što model financiranja tek treba biti osmišljen, kaže.

Bojana MRVOŠ PAVIĆ

30
tisuća je novih neprodanih stanova na tržištu
VEĆI IZNOSI NA UPLATNICAMA ZA STRUJU
Određeni dio kućanstava i poslovnih objekata, kojima HEP ovih dana šalje akontacijske rate za potrošnju električne energije u idućih pola godine, vjerojatno se iznenadio i do 20 posto većim iznosima na računima. Električna energija nije poskupjela, kako se može činiti, već je, podsjetimo, u srpnju 2011. ukinuta subvencija države na poskupljenje struje iz 2008., koje sada više nema na akontacijskim uplatnicama za idućih šest mjeseci, izračunatim na temelju potrošnje unatrag pola godine. Povećanje računa osjetit će mahom kućanstva i poslovni prostori u kontinentalnoj Hrvatskoj, koja za grijanje koriste plin ili "centralno" iz toplana, no u najvećem broju slučajeva riječ je o prostorima poput garaža i tavana, stubišta, vikendica i slično.
PRODANI STANOVI
l 1.454 stana
l 1.370 eura/m2
l kamata 4,5%
Možda ste propustili...