Novosti

Portreti ministara u novoj vladi
Objavljeno 24. prosinca, 2011.
ZORAN MILANOVIĆ, najmlađi i najtajnovitiji hrvatski premijer
Medijska sveprisutnost Zorana Milanovića (45) stvara dojam da sve znamo o najmlađemu premijeru. A znamo, zapravo, vrlo malo. Proteklih mjeseci pravnik iz Zagreba morao je trpjeti česte prigovore da je neodlučan i nedorečen. Međutim, dokazao je i da zna učiti, ispravivši pogreške iz poraza 2007. Na vrijeme je okupio koaliciju; održao je čvrstom; pobijedio i samouvjereno sastavio vladu.
RADIMIR ČAČIĆ, loš vozač, dobar cestograditelj
Kruži posprdni nadimak: Gazimir Čačić. Ali zašto ne ponuditi i: Gradimir Čačić? U predizbornoj kampanji mnogo se govorilo o njegovim katastrofalnim vozačkim performansama, ali rijetko je tko podsjetio da je Čačić organizirao i proveo gradnju povijesne hrvatske ceste od Zagreba do Splita. 62-godišnji arhitekt i poduzetnik iz Varaždina po mnogo je čemu netipičan: hrvatski branitelj, a antinacionalist; gospodarstvenik, a uspješan; sa sto strana napadan, a nekažnjavan.
NEVEN MIMICA, pristojni europejac
Potpredsjednik Mimica mogao bi biti protuteža Čačiću. Pristojan, uravnotežen i uvijek susretljiv, potpredsjednik vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku jedan je od najzaslužnijih za to što zemlja upravo stupa preko praga EU. U prvim projekcijama bilo je nejasnoća oko stvarne uloge potpredsjedničkog mjesta, ali njegovi kolege tvrde da će koordinacijski posao i te kako dobro doći. Kako bilo, iskusni intelektualac i političar Mimičina ranga ni u jednoj vladi ne može biti suvišan.
MILANKA OPAČIĆ, potpredsjednica za doba pristojnih
Premda relativno mlada - rođena 1968. - Milanka Opačić veteranka je u Saboru i u politici. U doba HDZ-ova "ponosa i slave" morala je trpjeti ružne šovinističke uvrede. Izdržala ih je dostojanstveno. Opačić će biti potpredsjednica vlade i i ministrica socijalne politike i mladih. Valja tek vidjeti kako će se snaći: "socijalna politika" često je eufemizam za ljudske tragedije, a mladi su u Hrvatskoj često nedostupni arhaičnim i neinventivnim konceptima političara.
BRANKO GRČIĆ, Splićanin u regionalnom razvoju
Splićanin u regionalnom razvoju, kako će to ići? Branko Grčić (47), doktor ekonomije iz Splita, bit će potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU. To bi moglo postati kolosalno ministarstvo, ali još je dobrim dijelom terra incognita. Premda se gdjegdje, lokalno, već uvelike koriste, EU fondovi tek bi trebali postati istinska nacionalna tema. Grčić i njegovo ministarstvo u tome bi morali postati prvi pokretač.
SLAVKO LINIĆ, buldožer u banci
Slavko Linić bit će ministar financija - od toga se mnogima kosa diže na glavi. Jedan od veterana hrvatske politike, protivnici bi ga mogli prikazati kao neku vrstu SDP-ovoga gospodarskog Šeksa. Šeks, međutim, nikada nije u šest mjeseci dokinuo nelikvidnost, jer ju je njegova stranka najčešće stvarala. Linić i njegovi su 2000. u šest mjeseci sve to uspjeli poboljšati. Morat će i sada, pa se valja nadati da će i uspjeti.
RAJKO OSTOJIĆ, iskusni znanstvenik i političar
Rajko Ostojić iskusan je liječnik, znanstvenik i političar. Gastroenterolog je i hepatolog, usavršavao se na Harvardu. Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu izvanredni je profesor, u Kliničkoj bolnici Rebro vodio je nekoliko odjela. Iskusan je i kao političar: bio je zamjenik ministrice zdravstva u trećesiječanjskoj vladi, a u posljednjem sazivu Sabora vodio je Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb. Odlikuje ga ona, u SDP-u česta ali potencijalno ambivalentna, vrlina političke samozatajnosti i pristojnosti.
MIRANDO MRSIĆ, staložen na bojnom polju
Radno i mirovinsko zakonodavstvo ubrzo bi moglo postati bojno polje, na kojemu bi se staloženi Mirando Mrsić mogao prometnuti u generala, sviđalo mu se to ili ne. Ministar rada i mirovinskog sustava, poznati zagrebački hematolog Mirando Mrsić, zastupnik je u Saboru u posljednjem mandatu te vijećnik u zagrebačkoj skupštini. Pročuo se kao sjajan organizator uspješno privevši kraju predsjedničku kampanju Ive Josipovića. Od njega nismo još čuli ni riječi o planovima za možda najkonfliktnije ministarstvo u mandatu Milanovićeve vlade.
ZLATKO KOMADINA, prvi zicer opozicije
Ministru pomorstva, prometa i infrastrukture moglo bi biti lako: dovoljno će biti već to da ne proizvede onoliko afera koliko ih je proizveo njegov prethodnik, a da ni o jednoj pojma nije imao. Ali, avaj, prvi problem već je puknuo: zbog Zlatka Komadine, primorsko-goranskog župana, Sabor je već na prvoj sjednici morao mijenjati zakon, kako bi mogao položaj župana prepustiti ranije, pa postati ministar. Opoziciji je tako postao prvi zicer, i ne bi bilo dobro da to preraste u tradiciju. Jer pomorstvo, promet i infrastruktura - to jest manje nego Kalmetino "ministarstvo neba i zemlje", ali još je uvijek jedno od najvećih i najvažnijih.
TIHOMIR JAKOVINA, poljodjelac u korpulentnoj sjeni
Brođanin Tihomir Jakovina neće lako izići iz korpulentne sjene svoga prethodnika. Petar Čobanković bio je uspješan ministar, vješt s poljoprivrednicima, snalažljiv s Europom. Jakovina, čovjek bez mnogo političkoga iskustva - od 2010. predsjednik je Savjeta SDP-a za poljoprivredu Slavonije i Baranje - morat će poljoprivrednike uvesti u EU, što nije lak posao. Morat će, također, tromi državni sustav prilagoditi novim europskim pravilima, a još tromiji mentalitet sela privesti fleksibilnosti europske kompetitivnosti.
ŽELJKO JOVANOVIĆ, fajter na terenu
Željko Jovanović (SDP) poznatiji je možda i od Zorana Milanovića. Kao predsjednik Nacionalnog odbora za borbu protiv korupcije, zagorčio je život HDZ-u, udahnuvši nov život staroj krilatici o "zločinačkoj organizaciji", koja je, eto, tek na koji korak i od sudske potvrde. Jovanović će biti ministar obrazovanja, znanosti i sporta. "Naglašavam, i sporta", kazao je ovih dana podižući obrve i gledajući u kameru, a zapravo vjerojatno i Zdravka Mamića.
GORDAN MARAS, ministar na groblju
Gordan Maras (SDP) spominjao se najprije kao ministar financija ili gospodarstva, a bit će ministar poduzetništva i obrta. Trenutno njegov resor podsjeća na groblje koje se širi zastrašujućom brzinom. Osim općih naznaka koje su izrekli Čačić i Milanović, ni o poticanju poduzetništva i obrta nismo još ne znam što čuli; Marasa čeka težak i nezahvalan posao. Valja se nadati da neće završiti kao u Olimpijskome centru Bjelolasica, koji je neko vrijeme vodio: da sve izgori.
ORSAT MILJENIĆ, ključ za EU
Ne bi smjelo biti najvažnije to što je Orsat Miljenić, novi ministar pravosuđa, prijatelj Zorana Milanovića; važnije bi trebalo biti to da 43-godišnji Dubrovčanin u Zagrebu ima solidno pravničko obrazovanje te odvjetničko, diplomatsko, ali i političko iskustvo. U najteže, ali i rezultatima mršavo vrijeme, od 2000. do 2002. godine, vodio je vladin ured za suradnju s Haškim sudom. Vremena su sada neusporedivo lakša, a i temeljni su procesi poodmakli u pravome smjeru.
PREDRAG MATIĆ, ministar s Trpinjske
Tko želi upoznati psihologiju hrvatskih branitelja, neka pročita "Ništa lažno" Predraga Matića zvanog Fred. Taj skromni 49-godišnji Slavonac odgovara pozitivnom stereotipu ljudi koji su branili zemlju: danas je još vodio butik u Borovu naselju, sutra ga je s puškom branio, i to na Trpinjskoj cesti, uništavajući tenkove. Poslije rata uspio je čudo: raditi u vojno-braniteljskome sustavu i ostati častan. Josipoviću je postao savjetnik za branitelje, a sada će biti njihov ministar. Razumije veterane, ali ih ne upreže u politiku. Bude li ministar kakav je čovjek, ministarstvu će se moći vjerovati.
ANDREA ZLATAR, kulturna ministrica kulture
Andreu Zlatar hvali cijela kulturnjačka struka, i to je valjda najbolja preporuka. Ona sama pripada najelitnijem sloju književne i kulturne proizvodnje: naslijedila je Ivana Slamniga kao predavačica na komparativnoj književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i otad napisala desetak knjiga. Prvu polovinu proteklog desetljeća vodila je kulturu u poglavarstvu glavnoga grada. Posla se prihvaća u nezahvalno vrijeme, kada kultura biva zapostavljenom zbog nedostatka novca i egzistencijalne histerije.
VESNA PUSIĆ, političarka budućnosti
Vesna Pusić oduvijek je bila političarka budućnosti. Bila je to kada je u Saboru govorila o hrvatskoj ulozi u Bosni; bila je to kada je Račana nagovarala da ne baca olako koplje u trnje; bila je i kada se kandidirala za predsjednicu Republike; bila i kao predsjednica Nacionalnog odbora za EU; kani to očito biti i sada, kao ministrica vanjskih i europskih poslova. Ciljeve je javno iznijela i objasnila; regiji poručila da otvara novu stranicu; suradnicima poručila što mogu uzajamno očekivati; od Vesne Pusić možemo očekivati energičnost, odlučnost i jasnoću. Valja joj poželjeti ponešto sreće s EU, i mnogo sa susjedima u regiji.
VELJKO OSTOJIĆ, jurišnik na PDV
PDV za turizam - deset posto. To je ključni program 53-godišnjeg Pazinjanina Veljka Ostojića, ministra turizma, jedinoga ministra iz IDS-a. Uspije li mu to, ne treba sumnjati da će turizmu procvjetati ruže. Ostojić zagovara ubrzanje privatizacije preostalih neprodanih kapaciteta, proširenje turizma na cijelu zemlju i produženje sezone na cijelu godinu u pojedinim njezinim dijelovima. Kada čovjek sluša tog dugogodišnjeg IDS-ovca koji je karijeru sagradio u istarskome turizmu, ukazuje mu se slika turističkog raja.
RANKO OSTOJIĆ, ministar za najteža vremena
Sjeća li se još itko da je Ranko Ostojić (SDP) uhapsio Ivicu Rajića, ratnog zločinca iz Stupnog Dola, kojega je u Splitu hrvatska država skrivala od hrvatske države? Splićanin promukla glasa bio je ministar unutarnjih poslova od 2001. do kraja 2003, bivajući ministrom za najteža vremena. Sanaderova vlada lažno ga je osumnjičila da je pokrao pare od posebnoga policijskog tima koji je uhapsio Rajića. Oko Ostojića su se plele nevjerojatne priče i teorije zavjere, ne zato što su imale ikakvu osnovu, nego zato što je Ostojić prijetio klanovima razbijenim tek kasnije, 2005. godine, kada je Sanader shvatio da je hrvatski vrag odnio europsku šalu.
MIRELA HOLY, ministrica jedva postojećeg
Zaštita okoliša i prirode u Hrvatskoj jedva da postoji: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost završio je na stupu srama kada i njegov šef Vinko Mladineo u zatvoru. U mandatu trećesiječanjske vlade, zaštita okoliša svodila se na pokušaje rušenja nelegalno zaštićenih kuća, koji su Božu Kovačevića i Ivu Banca i te kako koštali živaca. Zato će Mirela Holy (SDP) morati početi ispočetka, uvodeći u ovu zemlju jednu od najvažnijih politika Europske unije.
ARSEN BAUK, umrtvitelj mrtvih birača
Arsen Bauk morao se pobrinuti da mrtvi više neće odlaziti na birališta. To HDZ-ovoj vladi nikada nije uspjelo. Štoviše, često se činilo da su HDZ-ove predizborne kampanje nedostižne: i pokojnike bi motivirale da glasaju. No ako Kukuriku ostvari ono što najavljuje, ministarstvo uprave Arsena Bauka moralo bi postat bauk za postojeće izborno zakonodavstvo. Mlaki pristup ministra Mlakara morao bi biti zamijenjen temeljitom reformom izbornoga zakonodavstva. Uspije li Bauk samo to, mnogo će učiniti.
IVAN VRDOLJAK, graditelj na krhkim temeljima
Ivan Vrdoljak bit će ministar graditeljstva, no temelji nisu naročito stabilni HNS-ovcu. Istina da je Osijek postao prvi grad u Hrvatskoj čiji su se dužnosnici na posao počeli voziti biciklom, no je li važnije načelo političkog morala ili štednja goriva? Kako bilo, oko Vrdoljaka je bilo dosta zakulisnih raspri, hoće li biti ovo ili ono, i na kraju je ispao ministar graditeljstva. Hoće li provesti zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih kuća? Hoće li procedure učiniti lakšima i jasnijima?
ANTE KOTROMANOVIĆ, Pauk u MORH-u
Ante Kotromanović ratovao je kao lav s Krstičevićem i Gotovinom, ali se kasnije bezglavo kotrljao politikom. Prvu polovinu prošlog desetljeća proveo je u taboru desničara s Rive, ali ga je Zoran Milanović osobno prizvao k svijesti. Javno se odrekao zločina Mirka Norca. Bit će ministar obrane u vrijeme kada MORH, čini se, uspješno, hvata rutinu kao važan dio NATO-ova sustava. Pauk iz Četvrte gardijske, ratnik iz Potravlja kod Sinja, dobiva priliku da sudjeluje u svjetskoj politici, u kojoj Hrvatska više nije zadnja rupa na svirali.

Boris PAVELIĆ

Možda ste propustili...