Novosti
PRIZNANJE MILUTINU MILANKOVIĆU NA INTERNETU

Google slavi glasovitog znanstvenika iz Dalja
Objavljeno 29. svibnja, 2010.
ZAGREB - Internetski gigant i najveća svjetska tražilica Google jučer je svojim logotipom obilježio rođendan Milutina Milankovića, astrofizičara, matematičara i klimatologa podrijetlom iz Hrvatske. Google je svoj logotip redizajnirao tako da su dva slova "o" u logotipu tražilice predstavljala Sunce i Zemlju u orbiti oko njega, dok su druga slova bila prekrivena ledom. Ovime je zapravo slikovito predstavio takozvani Milankovićev model - prema ovoj klimatološkoj teoriji uzrok izmjene globalnih zagrijavanja i ledenih doba na Zemlji je zapravo astronomske prirode, a ako je vjerovati tom modelu, slijedi nam dolazak novog ledenog doba.
Milutin Milanković rođen je 28. svibnja 1879. u Dalju. Školovao se u svom rodnom mjestu, zatim u Osijeku, a tehničke znanosti završio je u Beču, gdje je nekoliko godina radio kao građevinski inženjer. Na poziv Filozofskog fakulteta u Beogradu 1909. godine prihvatio je poziciju profesora primijenjene matematike, gdje je ostao živjeti sve do svoje smrti 12. prosinca 1958. godine. Prema vlastitoj želji, pokopan je u Dalju.
Milanković je za sobom ostavio stotinjak radova te niz knjiga, uključujući i popularno-znanstvenu knjigu "Kroz vasionu i vekove". Njegov najpoznatiji znanstveni rad "Matematička klimatologija i astronomska teorija klimatskih promjena" objavljen je 1930. u Berlinu u sklopu "Klimatskog priručnika", a poslije kao zasebno djelo. Europsko geofizičko društvo smatra ga ocem moderne klimatologije i astronomske teorije klimatskih promjena, pa u njegovu čast od 1993. dodjeljuje medalju nazvanu po njemu istaknutim znanstvenicima za njihova postignuća na području klimatskih znanosti. Američka svemirska agencija NASA uvrstila je Milankovića među 15 velikana svjetske znanosti.
Hrvatska Vlada financirala je obnovu Milankovićeve rodne kuće, koja je pretvorena u muzej.H.Krešić

Američka svemirska agencija NASA uvrstila je Milankovića među 15 velikana svjetske znanosti
Možda ste propustili...

PROJEKT HRVATSKE AKADEMSKE I ISTRAŽIVAČKE MREŽE

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju

Najčitanije iz rubrike