Kultura
KONCERTNI CIKLUS U VUKOVARU

U Mramornoj je dvorani dvorca Eltz nastupila pijanistica Martina Filjak
Objavljeno 6. travnja, 2024.
Ravnateljica Ana Filipović je nakon koncerta umjetnici uručila dar, licitarski vjenčić izrađen u obrtu Blažeković iz Osijeka

U Mramornoj dvorani Gradskog muzeja Vukovar, u dvorcu obitelji Eltz, održan je četvrti koncert Koncertnog ciklusa Eltz, na kojemu je nastupila svjetski priznata i nagrađivana pijanistica Martina Filjak.Glazbena obitelj


U intimnoj atmosferi drevne dvorane, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, umjetnica se povezala s publikom predstavljajući program, a izvela je klasike: Georg Friedrich Händel: Suita u g moli HWV 432, Ouverture - Andante - Allegro - Sarabande - Gigue – Passacaglia; Robert Schumann: Faschingsschwank aus Wien op.26, Allegro - Romanza - Scherzino - Intermezzo – Finale i Gaetano Donizetti/Franz Liszt: Reminiscencije iz opere Lucia di Lammermoo, a za zahvalu vukovarskoj publici na bis je izvela Nokturno.


Nakon izvanrednog koncerta pijanistici je zahvalila ravnateljica Ana Filipović, koja je umjetnici uručila dar, licitarski vjenčić izrađen u obrtu Blažeković iz Osijeka. Ravnateljica je zahvalila Ministarstvu kulture i medija RH, Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Vukovaru na potpori za realizaciju Koncertnog ciklusa Eltz, gospodinu Davoru Bobiću, na čiju je inicijativu Koncertni ciklus pokrenut, te publici, koja vjerno dolazi na događaje koji se priređuju u Mramornoj dvorani, ali i u drugim prostorima Gradskog muzeja Vukovar.

Martina Filjak rođena je u poznatoj zagrebačkoj glazbeničkoj obitelji (otac joj je također pijanist, Ranko Filjak). Glasovir je počela učiti s pet godina, a već u šestoj prvi put javno nastupa. Glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom ju završila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Pohađala je i majstorske tečajeve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji.

Kako se navodi u službenoj biografiji umjetnice, široki repertoar Martine Filjak obuhvaća literaturu od Bacha do Beria i više od trideset klavirskih koncerata. Kao osoba koja voli prirodu i u njoj je istinski sretna, oduševljava se glazbom koja evocira zvukove prirode i folklorne melodije – tako Bartókova suita Na otvorenome, Six Encores od Beria (Wasserklavier, Erdenklavier, Feuerklavier i Luftklavier) i Ravelova Une barque sur l‘océan spadaju među njezina najdraža djela, a istovremeno je privlači komorno muziciranje, ali i tehnički i intelektualno zahtjevna i komplicirana djela kao što su Beethovenova Hammerklavier Sonata i Bartókov Klavirski koncert br. 2, navodi se u biografiji i dodaje kako je renomirana umjetnica surađivala s orkestrima i dirigentima diljem svijeta, te ponosno ističu njezin nastup u Vukovaru usklopu Koncertnog ciklusa Eltz.


Brojna priznanja


Pozornost šire međunarodne javnosti privukla je 2009., kada je osvojila prvu nagradu i niz posebnih priznanja na renomiranom međunarodnom natjecanju u Clevelandu, te ubrzo debitirala u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču, kao i u dvorani Zankel u Carnegie Hallu. ("Živopisna i privlačna scenska prisutnost (...) snalažljivost tehnike i prirodnost muzikalnosti (...) Pijanistica vrijedna pozornosti", pisao je tada The New York Times.) Neposredno prije Clevelanda bila je dobitnica prvih nagrada na natjecanjima Viotti (2007.) i Maria Canals u Barceloni (2008.) te laureat natjecanja Busoni u Bolzanu, a u Hrvatskoj je nagrađivana nagradama "Milka Trnina" Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, državnom nagradom "Vladimir Nazor" za izvedbe Brahmsova Prvoga koncerta i Kelemenova koncerta, Orlandom za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama, Juditom za izvedbu koncerta Dore Pejačević na Splitskom ljetu, a 2009. odlikovana je Redom hrvatskog pletera za postignuća u glazbi.

Sljedeći koncert u okviru Koncertnog ciklusa Eltz najavljen je za 19. travnja, kada će nastupiti duo Eolian.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

OSMI DANI ANTUNA GUSTAVA MATOŠA

U konkurenciji za nagrade natječe se 20 priča

XIII. MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA MLADIH PIJANISTA

Porasla kvaliteta sviranja, napretka i broja učenika

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

XIII. MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA MLADIH PIJANISTA

Porasla kvaliteta sviranja, napretka i broja učenika

2

GALERIJA KC-A

Izložba umjetnice Sibel Latin

3

U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Izložba "Od boemstva do vječnosti"