Regija
NA KORIZMENOJ MANIFESTACIJI NASTUPILO ŠEST KUD-OVA I ŽUPNI ZBOR

Crkvene pučke popijevke i posna jela
Objavljeno 3. ožujka, 2024.
DONJI MIHOLJACKUD ‘‘Matija Gubec‘‘ Donji Miholjac, ustrajan u očuvanju već pomalo zaboravljenih pučkih pjesama i napjeva koji su se nekada pjevali u crkvama i po selima diljem Slavonije u korizmeno vrijeme, organiziralo je korizmenu manifestaciju.

Odjeveni u korizmeno ruho koje se nekad odijevalo za odlazak u crkvu, izvođači su svojim nastupom oduševili posjetitelje koji su uživali u skladnom pjevanju i korizmenim napjevima. Koncert u župnoj crkvi sv. Mihaela otvorila je pučka pjevačka skupina KUD-a ‘‘Matija Gubec‘‘ Donji Miholjac, koja je pjevala pjesme što ih je odabrala voditeljica Marija Galović.

- Pjesma "Prosti, moj Bože" može se čuti tijekom godine na misama, dok pjesme "Nebo, zemlja, sve stvorenje" i "Na Uljevoj tužnoj gori" nisu toliko poznate i ne pjevaju se u crkvi, a govore o patnji Isusa Krista i našem odricanju - rekla je Galović.

Osim domaćina, nastupili su i KUD Slavonac Podravska Moslavina, KUD Tamburica Velimirovac, KUU Napredak Podgajci Podravski, HKUD Biseri Slavonije Beničanci, HKUD Harkanovci i Mješoviti župni zbor ‘‘Sv. Cecilija‘‘ Donji Miholjac.

Uoči koncerta, u Župnom pastoralnom centru ‘‘Ivan Vajda‘‘ održan je blagoslov korizmenih jela. Stolovi su bili ukrašeni stolnjacima izrađenim starinskim tehnikama te starim očuvanim predmetima, dok su jela bila u starinskim posuđu. Bilo je tu kiselog graha, tarane na mlijeku, žganaca s divkom, grah-salate, krumpira s bijelim lukom, tijesta s orejima, zafrigane čorbe, šufundli, ronđavih maščenki, ali i slastica kao što je štrudla s turkinjama, prova s pekmezom, palačinke s pekmezom, pita sa sirom, gužvara s makom… ‘‘Pripremile smo posna jela koja su se nekada blagovala u vrijeme korizme. Drago nam je da možemo prezentirati običaje i tradiciju‘‘, rekla je tajnica KUD-a Slavonac Podravska Moslavina Marija Šimara.

Dopredsjednica KUD-a ‘‘Matija Gubec‘‘ Ana Marinković izrazila je zadovoljstvo odazivom KUD-ova i posjetitelja.S. Fridl
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DVADESET GODINA UVESELJAVA BELOMANASTIRCE

Vlasnik lunaparka Omer Šehović: Bolje je zaraditi euro nego potrošiti dva

2

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

3

“ZAMISLI MUZEJ ZA SVE”

Prijavljen je projekt obnove starog kotara