Sport
BIZARNA ZAMISAO

"Poboljšane igre" - glupost na kojoj bi doping bio dopušten
Objavljeno 2. ožujka, 2024.
Predsjednik Međunarodne atletske federacije Sebastian Coe oštro se obrušio na ideju pokretanja "Enhanced Games", događaja u olimpijskom stilu gdje bi doping bio dopušten, a Međunarodna antidopinška agencija (WADA) poručila je kako je to "opasan i neodgovoran koncept".

Australski biznismen i odvjetnik Aron D‘Souza došao je na nevjerojatnu ideju - želi 2025. pokrenuti "Enhanced Games", multisportsko natjecanje na kojem bi doping bio dopušten. Sportaši bi na "Poboljšanim igrama" bili plaćeni po nastupu, s bonusima za pobjede i postavljanje svjetskih rekorda. D‘Souza je za ljeto 2025. najavio "Olimpijske igre za 21. stoljeće", a prve Igre trebale bi uključivati atletiku, plivanje, dizanje utega, gimnastiku i borilačke vještine. Ni jedan od ovih sportova neće podlijegati pravilima Svjetske antidopinške agencije (WADA). Najavio je čak milijun dolara za "prvog sportaša koji će srušiti svjetski rekord Usaina Bolta na 100 m". D‘Souza tvrdi kako je više od 900 sportaša pokazalo interes za sudjelovanje.

- Izvrsnost zaslužuje biti nagrađena. Žalosno je što naši olimpijci zarađuju tako malo. Poboljšane igre su neizbježne - poručio je Australac za BBC.

Prvo veće ime koje se prijavilo za Igre je umirovljeni australski plivač James Magnussen, koji je osvojio tri olimpijske medalje - srebro na 100 slobodno i broncu u štafeti 4x100 mješovito u Londonu 2012. godine te broncu u štafeti 4x100 mješovito četiri godine poslije u Riju de Janeiru.

- Mislim da ćete kada budu određeni datumi i kada sve bude formalizirano vidjeti poplavu sportaša - kazao je nedavno Magnussen u jednom podcastu.

Predsjednik Međunarodne atletske federacije (Wolrd Athletic) Sebastian Coe otvoreno je kritizirao Enhanced Games prozvavši ih glupošću.

I u pravu je, takav skup je totalna besmislica i bizarnost.

Ivana Liović
Možda ste propustili...

VAŽAN DOMAĆI ISPIT RUKOMETAŠICA OSIJEKA

Protiv Zameta motiv će biti i poraz iz prve utakmice na Kvarneru

OTVORENO PRVENSTO HRVATSKE ZA PARAATLETIČARE

Županović bio drugi, ali nije posve zadovoljan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini