TvObzor
EUGEN

Važno je biti autentičan i dosljedan svom podneblju, korijenima i izričaju
Objavljeno 23. veljače, 2024.
Kad glumiš, možeš se malo sakriti iza lika, ali kad nešto pišeš, to je duboko intimno, meni je to bilo neugodno pokazati
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ

Eugen Stjepan Višić, pod umjetničkim imenom eugen, novo je lice na glazbenoj sceni, iako je već ostavio traga na glumačkoj. Sada je, dakle, mladi Trogiranin u prvi plan odlučio staviti glazbu, inače njegovu prvu ljubav, a publici se prvi put predstavio s pjesmom “tišine” na ovogodišnjoj Dori, gdje je uoči natjecanja slovio za jednog od favorita. eugen je pjevao u prvom polufinalu, a kaže kako na nastup na izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije gleda kao na nagradu za sav dosadašnji rad i trud.Kako je došlo do odluke da stupiš na glazbenu scenu?- Jako spontano. Meni je pisanje tekstova ispušni ventil, to radim kad god se moram odmaknuti od nečega, traumatičnog ili pretjeranog. Imam brojne tekstove u ladici, brojne “pokušaje” nečega čime bih si odvraćao pozornost. Prijateljica Anja Grabovac me nagovorila da joj pokažem neke od njih, uzela ovaj za “tišine” i rekla: “Daj mi pokaži te tekstove da vidim što pišeš.” Bilo mi je jako neugodno s nekime podijeliti svoje unutarnje misli koje prenosim na papir i nisam to mogao sakriti. Kad glumiš, možeš se malo sakriti iza lika, ali kad nešto pišeš, to je duboko intimno, meni je to bilo neugodno pokazati. Ipak, pokazao sam joj tekstove i - dogodila se ova pjesma. Uz to, shvatio sam davno da su gluma i glazba dvije vrlo srodne forme, a umjetnost probija granice. Zašto bih se onda ograničio samo na jedan aspekt izražavanja, ako imam prostora za oba. Nisam ja samo skočio na scenu, doduše, kao klinac osvojio sam brojne nagrade na našim najvećim glazbenim festivalima. To je bilo zabavno, a sad sam se opet malo zaželio te vrste izvedbe.

Na kojoj se poziciji vidiš na našoj glazbenoj sceni, za što smatraš da te izdvaja među ostalim mladim izvođačima?- Mislim da je to zanimljivo pitanje za mladog izvođača poput mene. Trenutno ne znam odgovoriti, čak se i ne zamišljam nigdje, ne koketiram ni sa čime. Ako je ono što radim dobro, ne sumnjam da će pronaći svoje mjesto. Možda još ne postoji pozicija za mene, nego će tek nastati, tko bi to znao. Ako moram nešto izdvojiti, mislim da me izdvaja moja vokalna sposobnost i snalažljivost na pozornicama.

Šarolik kontinent


Koje domaće i strane izvođače posebno cijeniš? Imaš li pjevački uzor?- Prvi su mi na pamet sad pali Zdravko Čolić i Arsen Dedić. Mislim da Arsenovu vrijednost počneš otkrivati tek s osobnim razvojem i drago mi je da je tako. Od stranih volim Queen. Što se tiče pjevačkih uzora, zapravo ih nemam. Od svakoga želim ponešto naučiti, ali nemam jednu posebnu osobu na koju se ugledam.

Kada je nastao tekst za “tišine” i što te je potaknulo na pisanje?- Uskoro će biti pet godina od njegova nastanka, a na pisanje me potaknuo nesretan događaj, koji sam pretočio u stihove i pjesmu “tišine”. Zapravo su mi bijeg od nevolje i životnog nevremena postali papir i olovka, to sam shvatio s odmakom. Sreća u nesreći je što je tome tako, pa u nepovoljnoj situaciji nalazim načine da si odvratim pozornost i izrazim se prema van. Možda je malo čudno, ali jednostavno moram pisati da izrazim svoje misli.

Kako je zapravo dovršena ta pjesma i kada si shvatio da ju želiš podijeliti s ljudima?- Da ju želim podijeliti s ljudima shvatio sam čim smo ušli u studio, ali zato što su me još prije toga uvjerili Lockroom i Anja da to ljudi moraju čuti, da je ta pjesma za javnost. Zatim smo ju strukturirali kako bi imala smisla za Eurosong, radili smo dinamizaciju, htjeli smo staviti neki etnoelement, jer, u slučaju da prođemo, želimo se predstaviti hrvatskom pjesmom s hrvatskim tekstom i s hrvatskim motivom. Važno je biti autentičan i dosljedan svom podneblju, korijenima i izričaju jer će to onda i Europa prepoznati. Prilagodbom njima samo se utapamo u masi. Svi smo zapravo različiti, a Europa je šarolik kontinent. Ako se mi predstavimo našim jezikom, mislimo da ćemo biti toliko zanimljivi i toliko drugačiji drugima. Ne moramo se sramiti, moramo biti autentični.

Kako si reagirao kada si saznao da si se plasirao na Doru? Što ti znači taj nastup?- Nisam znao hoće li ljudima u žiriju biti prevelik rizik uzeti nekoga a vidjeti da nema “izbačenu” pjesmu. Kad sam vidio svoje ime, shvatio sam da mi je vjerojatno pomoglo u tome moje glumačko iskustvo. Pao mi je kamen sa srca jer sam istinski to htio. Na nastup gledam kao na nagradu za sve, zaokruživanje priče i ostavljanje te priče iza sebe. Ono što jedino želim jest uživati koliko je god moguće te tri minute.

Unutarnja borba


Prema radijskim top-listama i brojkama na digitalnim platformama može se reći da si jedan od favorita Dore. Stvara li ti to pritisak, kako se nosiš s time?- Nisam očekivao ovakvu podršku ni plasman, čak su nas i kladionice stavile na visoko mjesto. Primijetio sam da se momentum očito brzo izgradio kod svih čije su pjesme publici bliske ili kvalitetne. Među svim tim poznatim imenima ima nas nekoliko nepoznatih koji smo prodrmali uobičajenu stabilnost, a to je važno i pozitivno u cijeloj priči. Nadam se da će takvih trenutaka biti još. Naravno da određeni pritisak postoji, ali s tremom se učim nositi od kada sam prvi put kročio na pozornicu. Nekako gledam da bude što više publike, meni će time biti lakše.

Kako je proteklo snimanje spota za “tišine”? Što si njime nastojao dočarati i jesi li zadovoljan finalnim proizvodom?- Spot je snimljen usred zime na Pagu, otoku pustoši, koji je izgledom baš nekako odgovarao pjesmi. Nije nam bilo lako snimiti zahtjevan spot, pa je samo snimanje na paškoj buri trajalo više od 13 sati, u hladnim siječanjskim uvjetima. Bilo je užasno hladno i bilo me strah da se ne prehladim jer smo radili i duga noćna snimanja, a ja sam, kao što se vidi u spotu, odjeven samo u tanku prozirnu majicu i kaput. Važno nam je bilo prenijeti stanje koje se odvija u mojoj glavi tijekom izvođenja pjesme. Ono što smo zato predstavili je pustoš, opasnost, snažna bura, stres, potres, pad i naposljetku najvažnije - oksimoron uznemirujuće glasnih tišina. Spot komunicira moju unutarnju borbu s “tišinama”, ali ujedno i pomirenje s gubitkom. Jako sam zahvalan iznimno talentiranim ljudima poput Hani Domazet i snimatelja Urha Pirca te ostatku ekipe na čelu s producenticom Suzanom Erbežnik. Spot je ciljano minimalističan, mističan, estetski promišljen i stilski obogaćen kreacijama poznatog dizajnerskog dvojca, brenda Klisab.

Koji su ti glazbeni i glumački planovi nakon Dore?- Vidjet ćemo, živim iz dana u dan. Volio bih se baviti i glazbom i glumom koliko god to ide. Imam novih pjesama koje mogu objaviti, a čekaju me i novi scenariji i predstave. Sve u svoje vrijeme.
Možda ste propustili...

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata