Novosti
ODLAZI ZBOG PROTUPRAVNE GRADNJE, A NE PLINSKE AFERE

Plenković: Barbarić više neće biti čelnik Uprave HEP-a
Objavljeno 3. prosinca, 2023.
Premijer Andrej Plenković izjavio je kako su se pojavile nove okolnosti u vezi s predsjednikom Uprave HEP-a Frane Barbarića, pa nakon pokretanja postupka, kada se sve sumira, misli kako više nema preduvjeta da ostane na toj funkciji.

Podsjetimo, Barbarićevu smjenu oporba je tražila mjesecima, ponajprije zbog afere "Plin za cent", no presudila mu je optužnica zbog protupravne gradnje. Plinska afera oko prodaje plina ispod cijene, zbog čega je HEP imao višemilijunske gubitke, otkrivena je ljetos, nakon čega je oporba satima ispitivala ministra gospodarstva Davora Filipovića i čelnike HEP-a, Plinacra, HROTE-a i HERA-e, od kojih su pokušali dobiti odgovore tko je odgovoran za propuste u prodaji viškova plina. Oporbeni zastupnici tražili su smjenu Barbarića. Plenković je sve takve zahtjeve redovito odbijao, uz poruku da će odluku o plinskoj aferi donijeti kada to odluči Vlada, a ne kada to hoće netko drugi. Sada je rekao da će se razrješenje Barbarića provesti prema proceduri. "Pustili smo da se iscrpe svi pravni lijekovi i sada su oni iscrpljeni. Odlazi isključivo zbog bespravne gradnje. Nije ovo zbog utjecaja oporbe, jer mi ne radimo stvari zbog oporbe", dodao je. Poručio je također kako je HEP odigrao sjajnu ulogu u energetskoj krizi.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo u petak je podignulo optužnicu protiv Barbarića zbog protupravne gradnje vile na Hvaru, za koju je on najavio da će ju srušiti o svom trošku.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana