Ekonomija
HPK UPOZORAVA NA MOGUĆI KOLAPS DOMAĆEG PERADARSTVA

Peradari zabrinuti zbog najavljenih ukrajinskih investicija u megafarme
Objavljeno 24. studenog, 2023.

Problematika ptičje gripe, mogućnosti uvođenja sektorskih natječaja za investicijske mjere u peradarstvu, najavljene investicije u izgradnju megafarmi ukrajinskih poduzetnika i drugo bile su teme o kojima je raspravljao Odbor za peradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede s ministricom Marijom Vučković i njezinim suradnicima.Na sastanku su u ime HPK-a sudjelovali predsjednik Odbora Dražen Čurila te potpredsjednica Božica Špoljar.

Predstavnici HPK-a zatražili su veću informiranost i odštetu poljoprivrednika zbog ptičje gripe te su upozorili kako se gripa ozbiljno širi u brojnim državama članicama. Zatraženo je i uvođenje dodatnih mjera za dobrobit životinja i financiranje Newcaslte naređenih mjera, kao i uvođenje sektorskog natječaja za investicijske mjere, priopćeno je iz HPK-a. Dodaju kako je na sastanku dogovoreno da će se pojačati obavijesti proizvođačima o naređenim mjerama.

“Na sastanku smo iskazali bojazan zbog najavljenih investicija megafarmi ukrajinskih poduzetnika koji bi prema procjenama stručnjaka izazvali kolaps domaćeg peradarstva, veći nego ptičja gripe, ne samo u Hrvatskoj nego i Sloveniji i Austriji. Isto tako zatražili smo i veće analize uvozne robe te ćemo poslati i dodatni zahtjev za povećanim nadzorom uvozne robe pilećeg mesa i jaja zbog influence", izjavio je predsjednik Odbora Dražen Čurila.

Peradari smatraju kako neke investicijske mjere za sektor država može uvesti preko Strateškog plana te da je moguće pronaći sredstva preko nacionalne omotnice. - Jedan od naših prijedloga je i financiranje povećanih troškova koji nastaju zbog napora proizvođača da smanje transportni mortalitet, pojašnjavaju iz HPK-a.

Zdenka Rupčić
Očuvati neovisnost domaće proizvodnje
- S obzirom na to da peradari, kopitari i ovčari/kozari nisu dosada imali sektorske natječaje, može se razmišljati i o dodatnim bodovima na natječaje. Tako bi se u budućnosti trebala pustiti dva investicijska natječaja, i to jedan za drugim, čime bi se olakšale investicije u sektor, ističu iz HPK-a te dodaju kako su im predstavnici Ministarstva poljoprivrede objasnili kako nemaju uvid u kojoj je fazi razvoj dviju spomenutih megafarmi, međutim obvezali su se kako će nastojati očuvati konkurentnost i neovisnost domaće proizvodnje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJVEĆI PORAST IZVOZA U 2023. ZABILJEŽEN U ITALIJI

Hrvatski proizvodi sve traženiji u Europi

2

UVJET – OSTANAK DO KRAJA GODINE

Hrvatska pošta s 1200 eura dodatno nagrađuje poštare i vozače

3

TRAJAT ĆE DO KRAJA SRPNJA

HTZ: Pokrenuta velika kampanja na 13 tržišta