Ekonomija
TREĆI GRANSKI KOLEKTIVNI UGOVOR

Dogovor socijalnih partnera unutar drvne i papirne branše
Objavljeno 21. studenog, 2023.

U Zagrebu u ponedjeljak, a u utorak u Osijeku članovima HUP-ove Udruge drvne i papirne industrije predstavljen je sadržaj granskog Kolektivnog ugovora za djelatnost drvne i papirne industrije, te je izvjesno kako će on biti u primjeni od travnja 2024. godine.“Od veljače smo s kolegama iz sindikata intenzivno pregovarali o potpisivanju kolektivnog ugovora, a prethodno smo potpisali Sporazum o osnivanju Socijalnog vijeća. Ovo je ozbiljan iskorak u socijalnom dijalogu koji ima za ciljeve da se bolje komunicira, da se prava radnika, osim Zakonom o radu, reguliraju i kolektivnim ugovorom. Sa strane poslodavaca bio je interes konkurentnost naših tvrtki. Važan element socijalnog dijaloga je i solidarnost u okolnostima i kad je dobro i kad je kriza", rekao je Ivić Pašalić, predsjendik HUP-ove udruge. Dodao je kako drvoprerađivači ulaze u razdoblje krize koja ishode ima u poremećajima na europskom tržištu, jer više je od polovine članova ove udruge izvozno orijentirano. Došlo je do ozbiljnog pada potražnje i o tome se razgovaralo s članovima sindikata. "Zbog toga ćemo ih upoznati s prijedlogom mjera koje šaljemo prema Vladi RH, a slične su mjerama koje je Vlada primjenjivala u situaciji COVID pandemije", rekao je Pašalić.

Darko Ižaković, tajnik Samostalnog sindikata Hrvatske, koji obuhvaća najveći broj radnika zaposlenih u drvnoj i papirnoj industriji, naglasit će kako će ovo biti tek treći granski kolektivni ugovor u Hrvatskoj. "Zato smo i prilično zadovoljni što ćemo 11. prosinca potpisati Ugovor. On poslodavcima jamči stabilnost na način da se eliminira nelojalna konkurencija, a i našim članovima će jamčiti minumum radničkih prava. Vezano uz plaću dogovorili smo minimum koeficijenata za sedam platnih razreda, minimalna plaća je osnovica za izračun plaće", izdvaja Ižaković.

Obojica će reći kako se kolektivni ugovor ne odnosi samo na članove HUP-a nego i na sve članove drvne i papirne industrije u kojoj u Hrvatskoj radi oko 30 tisuća djelatnika. Njihova je sadašnja prosječna plaća na razini 800 eura neto. D.Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POD PŠENICOM JE 140 TISUĆA HEKTARA

Manje hektara pod žitaricama

2

PET NOVIH PROGRAMA POMOĆI

Za obnovu stočarskog sektora 25 milijuna eura

3

IZVOZNA EKSPANZIJA

ABC sirevi na tržištima Mađarske, Španjolske...