TvObzor
PREMIJERA ŠESTODIJELNE DOKUMENTARNE SERIJE “DIVLJI ZAPAD”

Istina o Indijancima i kaubojima
Objavljeno 22. rujna, 2023.
Od 30.000 kauboja koji su radili u Teksasu, njih od pet do deset tisuća bili su Afroamerikanci

Viasat History u petak, 22. rujna, u 21 sat, počinje emitirati “Divlji zapad” (“The Frontier”), novu šestodijelnu seriju koja istražuje istinu o mitovima o Sjedinjenim Američkim Državama i legendarnom Divljem zapadu.Američki starosjedioci izvorno su bili imigranti: prije 15.000 godina došli su na kontinent iz Azije preko Beringije, smrznutog divljeg područja koje je tijekom ledenog doba povezivalo Sibir s Aljaskom. Postojalo je gotovo 600 plemena s različitim običajima, načinima života i hijerarhijama. U vrijeme kad je Kristofor Kolumbo stigao u Novi svijet na kontinentu je živjelo od 5 do 10 milijuna američkih starosjedilaca, a neke procjene govore i o 25 milijuna. Plemena koja su živjela na zapadu, posebno na ravnicama, bila su neprijateljski raspoložena: bili su to lovci skupljači koji su se nadmetali oko iste zemlje. S druge strane, plemena istočno od Mississippija živjela su sjedilački u selima.

Stariji filmovi obično prikazuju američke starosjedioce kao zaostali, barbarski narod koji stoljećima nije napredovao, no u vrijeme kad su Europljani došli na kontinent zapravo je već postojao kulturno napredan, višejezični narod. Plemena su međusobno trgovala razmjenom robe, učila jezike jedna od drugih i često migrirala – neke su skupine došle čak do Srednje Amerike. Neka su plemena čak manipulirala i prirodom: kontrolirano su spaljivali raslinje i gradili sustave za navodnjavanje. Integracija konja u starosjedilačku kulturu, koje su sa sobom donijeli španjolski konkvistadori u 16. stoljeću, nakon čega su se ubrzano proširili kontinentom, smanjila je udaljenosti i olakšala lov. Plemena su neprestano trgovala robom koju su dobivala od doseljenika i stjecala nova znanja koja su brzo uključivali u svoj svakodnevni život.

Legendarni lik vesterna pojavio se u Americi oko sredine 19. stoljeća. Zahvaljujući procvatu izgradnje željeznice, udaljenosti su se skraćivale, a stanovništvo je brzo raslo, pa mu je trebala hrana, i to puno hrane. Govedina je bila najpopularnija, a za čuvanje i brigu o stoci bili su potrebni stručnjaci; s vremenom su nazvani kauboji. Vještine potrebne za takav način života pristigle su iz sjeverne Afrike, gdje su Mauri stokom upravljali s konja, a korištenje užadi preuzeto je iz zapadne Afrike – obje su te vještine u Ameriku stigle preko robova. Prvo su ih koristili takozvani vaquerosi na istočnoj obali Meksika. Dakle, meksičke “voditelje stoke” obučavali su crni robovi – prvi američki kauboji. Te su tehnike na sjeveru prilagodili mladi bijelci koji su odlazili na zapad u potrazi za poslom vezanim uz stočarstvo, a čak su i u desetljećima nakon Američkog građanskog rata mnogi oslobođeni robovi još uvijek radili na taj način zato što im je bio u krvi. Od 30.000 kauboja koji su radili u Teksasu, njih od pet do deset tisuća bili su Afroamerikanci.

Filmovi su skloni uljepšavati povijest doseljenika, gradova na Divljem zapadu, masovne izgradnje željezničkih pruga te “kauboja i Indijanaca”, no “Divlji zapad” razotkriva sve klišeje prošlosti. D.M.
Možda ste propustili...

“SVIJET U PLAMENU” NA HTV3

Užas izbijanja rata

ZAOKRUŽUJE OBLJETNICU “DNEVNIKA JEDNE LJUBAVI”

Josipa Lisac najavila Dom sportova

PRVIJENAC JEDNOG OD OMILJENIH DOMAĆIH MLADIH KANTAUTORA

Everyday View debitantski je album Filipa Rudana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TOMISLAV MIHAC KOVAČIC I PETAR ŠIMČIĆ /OGENJ/

Dobra glazba i iskrena emocija nemaju jezične barijere

2

“MODERNA VREMENA” SRIJEDOM NA HTV1

Novi serijal o povijesti hrvatskog dizajna

3

DRUGA POLUFINALNA EMISIJA “SUPERTALENTA”

Prava bitka zlatnih gumbova