Osijek
GOSPODARENJE OTPADOM

Radić: Hvala, Osječani! odvajamo 51,26 % otpada
Objavljeno 20. rujna, 2023.
Jedini smo od četiri velika hrvatska grada koji ne mora plaćati milijunsku kaznu zbog nedovoljnog recikliranja otpada

Ako se može suditi po ekološkoj osviještenosti djece koja su gradonačelniku Ivanu Radiću u donjogradskom reciklažnom dvorištu Unikoma pokazala što znaju o recikliranju (i rado svima okupljenima otpjevala i odrecitirala pokoju pjesmicu), Osijek i u budućnosti neće plaćati milijunske kazne za nerecikliranje. Zato su ih gradonačelnik i unikomovci darivali slikovnicama, sokovima i voćem, a potom su se pohvalili brojkama koje govore tome u prilog.- Osijek je jedini od četiri velika hrvatska grada koji je premašio 50 posto recikliranog otpada, točnije 51,26 %, pa ne mora platiti milijun eura. Taj ćemo novac iskoristiti za dodatno poboljšanje sustava. Osijek je jedan od rijetkih gradova koji imaju dovoljno reciklažnih dvorišta u odnosu prema broju stanovnika, imamo ih četiri, te jedno mobilno reciklažno i jedno za građevinski otpad. Osijek je jedan od 14 gradova koji ima svoju kompostanu. Napominjem da odvojeno prikupljamo u kućanstvima četiri vrste otpada, a u stambenim zgradama šest vrsta.

Službeni rezultati Ministarstva gospodarstva za 2022. govore da smo po prikupljanju otpada s prijeđenih 50 posto prešli europske direktive, jedini smo veliki hrvatski grad koji je prešao 50 % i zato ne moramo plaćati poticajnu naknadu. Neki gradovi plaćaju tu poticajnu naknadu, i do milijun eura takozvane kazne. Mi ćemo, pak, sredstva uložiti u daljnje unaprjeđenje gospodarenja otpadom, što će zasigurno donositi jednako dobre rezultate - izjavio je Radić.

Ključ uspjeha, osim dobre infrastrukture, sami su Osječani kojima je gradonačelnik zahvalio. Pridonijele su i edukacije koje se provode od vrtićke dobi. Provedeno ih je 40-ak u vrtićima, što zacijelo diže ekološku svijest najmlađih sugrađana, ali i njihovih roditelja, baka i djedova.


- Na Lončarici je 2012. bilo 30.000 tona otpada, a 2021. 18.000 tona. To govori koliko smo uspješni i da ćemo nastaviti i dalje raditi. Osim pohvale za 51,26 %, reći ću da smo 2021. naručili 33.000 spremnika, uskoro će doći još 2980 spremnika, tako da nastavljamo ulagati kako bismo povećali trenutačni postotak. Osim toga, pohvalio bih Unikom i direktora Igora Pandžića i za to što je ZOO vrt ušao u Europsku zajednicu zooloških vrtova i akvarija, što donosi i novosti u ZOO-u - najavio je Radić.

- Zahvaljujem Gradu Osijeku na potpori zbog infrastrukture bez koje ne bi bilo ovih rezultata, našim djelatnicima i najviše Osječanima, koji prvi zaslužuju pohvalu za odvojeno prikupljanje. Nadam se da ćemo i dalje, nakon ove dvije godine kako smo prešli 50 posto, nastaviti pratiti europske norme i regulative - istaknuo je Pandžić.

Osvrnuo se na Eko city Legosi projekt Unikoma i Fonda za zaštitu okoliša u okviru čega su obišli sve škole i vrtiće, izadili popularne Legose te su informirali cjelokupnu javnost.

Darko Pejić
I DRUGE OPĆINE TRAŽE UNIKOM
Spomenuo je Pandžić aplikaciju Moj Unikom i 4000 korisnika. “Osim što građani ne moraju plaćati naknadu pri plaćanju računa, imaju i karticu za reciklažna dvorišta. Veseli nas što smo ugovorili posao s općinama Vladislavci, Pertrijevci, Bilje i Bizovac. Mogu reći da smo u razgovorima i s nekim drugim općinama koje su javile i prepoznale Unikom kao pouzdano poduzeće. Svakako nam to imponira i pokazuje da je Osijek lider ne samo u našoj županiji već i u Hrvatskoj”, ističe Pandžić

Igor Pandžić

direktor Unikoma

Zahvaljujem Gradu Osijeku na potpori zbog infrastrukture bez koje ne bi bilo ovih rezultata, našim djelatnicima i najviše Osječanima, koji prvi zaslužuju pohvalu za odvojeno prikupljanje.

Možda ste propustili...

ULAGANJE U MLADE FOKUS JE OPĆINE BILJE

Počelo je potpisivanje ugovora za stipendije

DORA VESTIĆ & JOSIP HORVAT - GLAZBENICI / EDUKATORI / LJUBAVNI PAR

Na nama je da izvodeći urbanu glazbu razvijamo ukus mladih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DALIBORKA & GREGOR PAVOŠEVIĆ - MAMA / SIN / HEROJI SVAKODNEVICE

Gregor se trudi svaki dan, od njega se može puno naučiti

2

IVANA & MLADEN SIBER - SNAHA / SVEKAR / VINARI

Apotekarici iz Zagreba tajne vinarstva otkriva stomatolog iz Osijeka

3

OBILJEŽAVAMO DAN GRADA

Besplatan je prijevoz, slobodno u kazališta, galerije i na bazene