Osijek
NIJE BILO POREMEĆAJA U OPSKRBI STRUJOM

Materijalna šteta od
požara na ernestinovačkoj
trafostanici 200.000 €
Objavljeno 21. ožujka, 2023.
Nedjeljni požar na ernestinovačkoj trafostanici nije, koliko je poznato, prouzročio poremećaj u opskrbi električnom energijom u Osijeku, no prouzročio je popriličnu štetu koja, prema procjeni s očevida, iznosi 200.000 eura. Podsjetimo, nedaleko od Ernestinova je oko 8.30 došlo do požara na trafostanici. Na mjestu događaja očevid je obavio inspektor zaštite od požara u suradnji s očevidnom ekipom Policijske uprave osječko-baranjske.

Nakon gašenja požara, koje su uspješno odradili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Osijek, očevidna ekipa utvrdila je da je uzrok požara bio tehnički kvar. U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj navode da je do požara došlo zbog kvara na provodnom izolatoru, gdje je došlo do proboja i zapaljenja rashladnog i izolatorskog ulja te širenja požara na ostale dijelove. U policijskom se izviješću navodi kako je sve prošlo samo sa štetom, ozlijeđenih nije bilo.

Inače, riječ je o strateškom objektu koji je u sustavu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, a HOPS d.d. je jedini operator elektroenergetskog prijenosnog sustava u Hrvatskoj i vlasnik cjelokupne hrvatske prijenosne mreže, te posjeduje dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti prijenosa električne energije kao regulirane javne usluge. Glasnogovornica HOPS-a Nada Kolega pojasnila je što se zapravo zbilo.

- Riječ je bila o, kako se to stručno vodi kod nas, pogonskom događaju, događa se to ponekad, takvi su materijali. Jedan je izolator oštećen, ulje je iscurilo, a to je ulje zapaljivo. Procedura je takva da se pozovu vatrogasci radi sigurnosti, osiguranja. No ni jednog trenutka nije bilo prekida u isporuci struje. U jednom takvom sustavu postoji više transformatora, pa kada se dogodi nešto na jednom, odmah drugi preuzima njegovu funkciju - pojasnila je Kolega.

Inače, u visokonaponskom sustavu dalekovoda od 400 kilovolta, dvije su trafostanice velike i važne, ova TS Ernestinovo i TS Žerjavinec. Preko ove u Ernestinovu električna energija ide dalje jer je spojena na zapadnu Europu.

D.Pejić
Možda ste propustili...

PROJEKT POPULARIZACIJE ZNANOSTI FUZ&JA

Petar Jandrić u srijedu na Zoomu

U POVODU DANA GRADSKE ČETVRTI JUG 2

Paulina P. u kinu na otvorenome

SPECIJALIZIRANA TRGOVINA GRAMOFONSKIH PLOČA, STRIPOVA...

Vinylmania danas otvara svoja vrata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBLJETNICA ŠKOLE NA JUGU 2

Tinka će snimiti “milenijsku fotku” za 50. rođendan

2

USUSRET BLAGDANU SVETOG ANTUNA PADOVANSKOG

U Tvrđu hodočaste tisuće vjernika

3

ERASMUS+ I JOB SHADOWING U OŠ TENJA

Ugostili učenike iz slovenske škole