Crna kronika
OVAJ PUT PROGOVORIO - HRVATSKI

Zavadlav na sudu rekao da se ne osjeća krivim za trostruko ubojstvo
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Filip Zavadlav, optužen da je u siječnju 2020., u Splitu, zbog osvete iz automatske puške ubio trojicu muškaraca koji su navodno prijetili njegovu bratu, u petak se na ponovljenom suđenju na splitskom Županijskom sudu izjasnio da se ne smatra krivim. Zavadlavu se ponovno sudi u splitskoj Palači pravde nakon što je Visoki kazneni sud ukinuo dio prvostupanjske presude vezano uz optužbe da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegova brata, ali i njega.

Ranijom prvostupanjskom presudom za ubojstva Marina Bobana, Jurice Torlaka i Marina Ožića Paića, osuđen je pojedinačno na po 15 godina zatvora, za nedopušteno držanje oružja na još godinu dana, a za opće opasnu radnju na dvije godine zatvora, što je sve ujedinjeno kaznom od 40 godina. Krajem siječnja, na prvom ročištu koje je odgođeno, Zavadlav je na sva pitanja sutkinje Višnje Strinić odgovarao na talijanskom jeziku, ali je nakon naloženog psihijatrijskog vještačenja utvrđeno kako je on raspravno sposoban.

U međuvremenu je optuženik na talijanskom jeziku i pisao sutkinji Strinić žaleći se da se rasprava u Splitu ne zakazuje do podneva, jer mu je u suprotnom rano putovati iz Gospića, gdje je zatvoren. Dodao je i kako ispred suda osjeća jaku glavobolju te je zbunjen, smeten i jako "preplašen zbog šaptajućih glasova s prozora dvorane i elektroničkih instalacija‘‘. Psihijatri Klinike za psihijatriju Vrapče Goran Arbanas i Aleksandar Haid, prije nego je pročitana optužnica, još su jednom utvrdili kako je optuženik raspravno sposoban te da je njegovo "psihičko stanje otprilike podjednako kakvo je bilo prilikom posljednjeg vještačenja".

- On i danas razumije za što ga se tereti, razumije pravne posljedice koje iz toga mogu proizići, ima ideju kako se braniti i razgovarati sa svojim braniteljem - rekao je karlovački psihijatar Arbanas. Nije zato Zavadlavu bilo jasno kako su to "momci", kako je oslovio psihijatre, mogli zaključiti da on zna i govori talijanski jezik, na što mu je sutkinja Strinić uzvratila kako to nisu "momci", nego stručnjaci koji su dobili zapisnik s ranije održanog ročišta na kojem je Zavadlav koristio isključivo talijanski. Ovoj put Zavadlav je progovorio na hrvatskom jeziku. Za razliku od siječanjskog početka suđenja, kada je imao bradu, u petak se pojavio obrijan.

Na pitanje želi li da ga i dalje brani splitski odvjetnik Tadiša Milošević, koji mu je postavljen po službenoj dužnosti, izjavio je da mu odvjetnik i ne treba, a među osobne podatke dodao je i da je od ove godine student Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Njegov otac Ante i brat Stanislav u svojstvu svjedoka pozvani su na raspravu, ali su iskoristili zakonsku mogućnost da ne govore. Suđenje se nastavlja u ponedjeljak ispitivanjem drugih svjedoka. H
40

godina zatvora - nepravomoćna presuda za Zavadlava

Možda ste propustili...

NAKON NAPADA NA TROJE MALOLJETNIKA U VINKOVCIMA

Utvrđen je indentitet napadača

u šumi u blizini mjesta Daranovci

Ubilo ga stablo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OPTUŽNICA ZBOG RATNOG ZLOČINA U BILJU 1991.

Udarali i mučili zarobljene vojnike, ubili su trojicu

2

NAKON NAPADA NA TROJE MALOLJETNIKA U VINKOVCIMA

Utvrđen je indentitet napadača

3

u šumi u blizini mjesta Daranovci

Ubilo ga stablo