Osijek
DO KRAJA GODINE OBŽ BEZ MINA

Ostalo očistiti šest četvornih kilometara u Kopačkom ritu
Objavljeno 15. veljače, 2023.
Krušarovski: Radovi duboko u Kopačkom ritu počinju od 15. srpnja

U Hrvatskoj je još oko 170 četvornih kilometara minski sumnjivog prostora, a cilj je najkasnije do 1. ožujka 2026. potpuno očistiti zemlju od mina, rekao je prošli tjedan državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.Minskoj je opasnosti izloženo još oko 4,7 posto ukupnog broja stanovništva Hrvatske, posebno u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Karlovačkoj županiji, gdje su najveće površine minski sumnjivog prostora, a riječ je najvećim dijelom o brdsko- planinskim i šumskim područjima, rekao je.

Osječko-baranjska županija bit će pak očišćena od mina do kraja ove godine. Tridesetak godina od kada su postavljena, minska polja još prijete. Ali ne zadugo, potvrdio je Dubravko Krušarovski iz MUP-a, Ravnateljstva Civilne zaštite, Hrvatskog centra za razminiranje.

Još od prestanka ratnih operacija na ovom prostoru, koje je mirno reintegrirano, radi se na uklanjanju mina koje su prijetile stradavanjima. Godinama unatrag slušali smo odjeke eksplozija koje taj put nisu bile posljedica granatiranja, nego detoniranja pronađenih zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava koje su uništavane na terenu u fugasama.

Na to su utrošena golema financijska sredstva što s nacionalne razine, što sa županijske te donacijama, a plaćale su i državne tvrtke kako bi mogle pristupiti svojoj infrastrukturi i održavati je, posebice na područjima uz crte razdvajanja gdje su, primjerice, dalekovodi bili uništeni i trebalo je sve popravljati.

Nakon što je od mina očišćeno 25,3 četvorna kilometra na području Osječko-baranjske, u okviru pet velikih cjelina, preostalo je samo još šest četvornih kilometara pregledati i očistiti. Nadaju se, bit će to gotovo do kraja ove godine.

Krušarovski spominje kako su odradili jednu cjelinu u sklopu uređenja lugarnice u Edukacijsko-posjetiteljskom centru u Podravlju i okolnog prostora na području Parka prirode Kopački rit.

- Odrađena su još četiri projekta, također na području PP Kopački rit specijalnog ZOO rezervata, koji je u sklopu Regionalnog parka Mura - Drava. Treba spomenuti da je prilikom razminiranja pronađeno 6511 protupješačkih i protuoklopnih mina te različitih neeksplodiranih ubojitih sredstava. Sve je to povađeno tijekom razminiranja koje je trajalo 14 mjeseci i vrijednost razminiranja bila je 250 milijuna kuna. Sve se deminiralo uz sufinanciranje - 85 posto financija došlo je iz sredstava Europske unije Kohezijskog fonda, uz 15 posto sudjelovanja države - podsjeća Krušarovski.

Spomenutih šest četvornih kilometara nalazi se na području općine Bilje, odnosno na području Parka prirode Kopački rit.

- Iako je to močvarno područje, razminiranje ide, koristeći sredstva, strojeve i ljude. Strojevi služe samo za pripremu površine i sječu, bez diranja korijenskog sustava radi zaštite prirode i biljnih vrsta. Radovi počinju od 15. srpnja, pa cijenimo da će do kraja godine najveći dio posla biti završen. Ovi će se radovi odraditi duboko u ritu - najavljuje Krušarovski.

Darko Pejić
ŠTO DONOSE IZMJENE ZAKONA
Saborski zastupnici istaknuli su prošli tjedan u raspravi o izmjenama Zakona o protuminskom djelovanju potrebu za poboljšanjem materijalnog statusa pirotehničara.

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić istaknuo je kako plaće pirotehničarima isplaćuju trgovačka društva koja ih zapošljavaju, a poslove dobivaju na temelju natječaja.

Predstavljajući izmjene Zakona o protuminskom djelovanju, Katić je istaknuo da je cilj osigurati učinkovitije, kvalitetnije i ekonomičnije uklanjanje opasnosti od mina najkasnije do 1. ožujka 2026. godine. Potpuno se ukida dopunski opći izvid, utvrđuje se da jedinice područne i lokalne samouprave moraju najkasnije do 30. lipnja tekuće godine MUP-u dostaviti prijedloge za prioritetno razminiranje, kako bi se na vrijeme usvojio plan protuminskog djelovanja, koji Vlada donosi svake godine. Također, uređuje se da analizu minski sumnjivog područja mogu obavljati i ostali osposobljeni djelatnici MUP-a, a ne samo pirotehničari i sl. H

Možda ste propustili...

AUKOS: NOVI SPECIJALISTIČKI STUDIJ

Odnosi s javnošću i komunikologija

NOVA DIONICA RADOVA, IZMJENE U PROMETU I GPP-U

Nova regulacija prometa: Na zapad Šetalištem P. Preradovića

VIĐENA BIVŠA DOGRADONAČELNICA

Žana Gamoš na Županijskoj skupštini

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STUDENTICA S FILOZOFSKOG OBJAVILA KNJIGU

Ivona Martić (21) glasno
progovorila o svojoj tišini

2

GOSPODARENJE OTPADOM

Radić: Hvala, Osječani! odvajamo 51,26 % otpada

3

PREVENTIVNA AKCIJA POLICIJSKE UPRAVE

Biciklistima malo “jezikove juhe” i puno darova