Regija
NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE PREDSTAVLJENI 56. ĐAKOVAČKI VEZOVI

U svečanom mimohodu 50 skupina s 2000 sudionika, zemlja-partner Ukrajina
Objavljeno 21. lipnja, 2022.

ĐAKOVO – Nakon dvije pandemijske godine, Đakovački vezovi u svom ovogodišnjem, 56. izdanju, vraćaju se u punom sjaju. Održavaju se od 17. lipnja do 3. srpnja, a svečano će biti otvoreni u petak, 1. srpnja, u 21 sat pred katedralom scenskom slikom Šokačka sanjarenja. Zemlja-partner im, je, kao i 2018., Ukrajina, i zbog situacije u njoj, a želimo im ponovno ukazati čast. Iz Kijeva stiže Nacionalni predsjednički orkestar, rekao je na konferenciji za novinare u Kući Reichsmann gradonačelnik Đakova i predsjednik Organizacijskog odbora Vezova Marin Mandarić. Naglasio je kako 56. Vezove prati uistinu bogat program, te da, prvi put, 30. lipnja, jedan dan posvećuju predstavljanju Splitsko-dalmatinske županije, njezinom folkloru, običajima, kulturi, eno i gastro-ponudi.

U ime suorganizatora smotre, Turističke zajednice grada Đakova, njezina direktorica Marija Burek dodala je kako je početak 56. Vezova bio u znaku vina – 2. Dana otvorenih vinskih podruma Đakovačkog vinogorja – Trnave i Mandićevca, nakon kojih se program smotre nastavio u Đakovu pučkim crkvenim pjevanjem, Nebeskim hvalospjevom, a u utorak, 21. lipnja, navečer otvorenje je izložbe Igračke moje bake/ moga djeda, te 22. Ivanjski krijesovi u Velikom parku. – Dana 24. lipnja na pozornici iza Male crkve kreće svakovečernji glazbeni program uz Begine, Albinu, Prljavce, Grašu, Slavonia band, Lole, Bareta & Majke, Giuliana, klapu Kambi i mnoge druge, rekla je Burek i najavila 4-dnevni vezovski Gastrofest uz lovački gulaš, fiš, čobanac i kulenijadu. U nedjelju, 26. lipnja, su Mali vezovi uz nastup 25 dječjih skupina.

 

- Novina je ove godine i program Slikajte se s nama u narodnoj nošnji što je prigoda za još jednu lijepu uspomenu s Vezova, rekla je Burek i dodala kako i ove godine teče program na Hipodromu Ergele. U svečanom mimohodu 56. Vezova, u nedjelju, 3. srpnja, od Malog do Velikog parka prodefilirat će oko 50 folklornih skupina s 2.000 sudionika iz RH i inozemstva – uz Ukrajinu, i iz Slovenije, Bugarske, Srbije, BiH. U mimohodu će biti i 30 konjanika te 30 okićenih svatovskih zaprega.  Predsjednik Folklornog odbora Đakovačkih vezova Tomislav Vuković najavio je brojne folklorne priredbe od kojih će se većina održati u subotu i nedjelju, 2. i 3. srpnja, na ljetnoj pozornici u Velikom parku, a gdje će biti održane Međunarodna smotra folklora, kao i smotre folklora RH, odnosno Đakovštine, Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. – Dio Vezova je i program „Ajd' u kolo šokačko“ čime potvrđujemo da njegujemo taj tradicijski ples, dodao je Vuković, skrenuvši pozornost i na uređenje grada, izloga u vezovskom štihu.

 

Procjene su da će u Dane vezova, zajedno sa sudionicima svih programa, u Đakovu biti oko 100.000 ljudi.  S.Župan

Možda ste propustili...

UČENICE SE PLASIRALE NA 21. MJESTO

OŠ Hinka Juhna na državnom krosu

BEZ NJE JE BLAGDANSKI STOL VEĆINI NEZAMISLIV

Ribe će biti dovoljno - cijena šarana oko 5,20 €/kilogram?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana